Hoppa till huvudinnehållet

Lindbäck nära fortsättning i Valsarna – det här vill han ändra: ”Finns två sätt”

Publicerad:
Lagkaptenen Antonio Lindbäck trivs i Valsarna och det är stor sannolikhet att han fortsätter nästa år. ”Om allt funkar som det ska vill jag definitivt stanna”, säger han.
Lagkaptenen Antonio Lindbäck trivs i Valsarna och det är stor sannolikhet att han fortsätter nästa år. ”Om allt funkar som det ska vill jag definitivt stanna”, säger han. Foto: Olle Persson

Valsarnas lagledare Stewe Lennartsson vill väldigt gärna behålla Antonio Lindbäck, och mycket talar för att lagkaptenen skriver nytt kontrakt.

– Jag har trivts hur bra som helst, säger Lindbäck, som för NWT avslöjar vad han tycker behöver förändras till 2024.

Antonio Lindbäck körde speedway för Rospiggarna i elitserien, Valsarna i allsvenskan och Poznan i polska andraligan den här säsongen. På svensk mark blev det två semifinaler.

Valsarna åkte ut mot Vargarna från Norrköping efter 20 poängs förlust hemma och oavgjort borta. Nu pågår jakten på förare till nästa år.

Klart är att lagledaren Stewe Lennartsson fortsätter och vill ha med sig Antonio Lindbäck, som kom till Hagforsklubben i mitten av förra säsongen.

– Går inte att jämföra med något annat. Han och jag samarbetar fantastiskt bra. Vi går igenom efter vart tredje heat. Han har ju enorm kunskap. Jag ska gå hem bara han stannar kvar, sade Smålandsboende Lennartsson efter semifinaluttåget.

Det positiva intrycket är ömsesidigt.

– Bland de bättre lagledarna jag jobbat med. Väldigt skönt att ha honom som ett bollplank, med den rutinen och kunskapen han har. Samarbetet var helt suveränt, säger Lindbäck.

Att den meriterade 38-årige dalmasen betytt enormt mycket för Valsarna är ingen överdrift. Hans medverkan har oftast varit skillnad mellan vinst och förlust.

Är Valsarna ett alternativ för nästa år också?

– Ja, absolut. Jag trivs med dem som jobbar där. De runt oss förare och som jag haft mest kontakt med har varit helt suveräna och stöttat med allt. Men jag vill inte ge något slutligt besked än. Måste gå igenom ett par saker först. Om allt funkar som det ska vill jag definitivt stanna.

Lagledaren Stewe Lennartsson hyllar Antonio Lindbäck och det positiva intrycket är ömsesidigt.
Lagledaren Stewe Lennartsson hyllar Antonio Lindbäck och det positiva intrycket är ömsesidigt. Foto: Olle Persson

Lindbäck ger också en eloge till dem som fixat banan, att ovalen på Tallhult mestadels hållit bra standard oavsett väder.

– Det väldigt stor hjälp för oss förare och ett väldigt intressant ställe att stanna kvar på, för då vet man vad man har att vänta sig varje gång man kommer dit.

Allsvenska säsongen i stort har en del i övrigt att önska. Med tanke på alla skador och sjukdomar som drabbade laget tycker Antonio Lindbäck det ändå var starkt att nå semifinal.

– Tyvärr var det lite snöpligt slut. Jag tycker att vi skulle ha kunnat gå lite längre. Men i bland flyter det på och i bland inte.

Speciellt hemmamatchen i semifinalen var ett bottennapp. Trots två ordinarie borta och riderskörning anser Lindbäck att insatsen kunde ha varit bättre.

– Jag tror ett par slappnade av lite för mycket för att det var hemmaplan och att vi skulle vinna. Tyvärr var det så i matchen där det inte skulle hända. Men vi får ta nya tag till nästa år.

”En smart jävla gubbe”

Uttagningen av nya laget är förstås i första hand ett jobb för lagledningen och styrelsen, men Lindbäck är gärna behjälplig.

– Man kan absolut tillfråga lagkaptenen. Jag är ju ute på fältet och har lite mer koll på hur förarna kör. Jag är så delaktig och hjälpsam som jag kan vara.

Han har stort förtroende för lagledaren även på den punkten.

– Stewe är en smart jävla gubbe. Han vet vad han vill och vad han ska kolla efter. Han är duktig på att plocka ut rätt gubbar och få en bra sammanhållning. Jag litar till 110 procent på honom.

Behövs förändring

Enligt Lindbäck behövs förändring för att nå längre 2024.

– Det finns två olika sätt, antingen starkare tvåa och fyra och helst en sexa eller ännu starkare etta, trea och femma, säger han om de olika positionerna i laget.

Valsarna var tunt och sårbart speciellt på topplatserna. Om någon uteblev var det för få som plockade poäng.

– När jag var borta tappade vi ganska mycket och likadant när Jesse (Mustonen) var borta. Vi måste ha en till där. Försvinner någon är vi alltid två som kör för det.

– Jesse och jag drev laget ganska mycket. Vi har kört ihop ett par år och jag har kunnat forma honom som jag vill att han ska vara när väl jag inte är där. Han har gjort ett suveränt jobb och hoppat in som lagkapten.

Svaghet i riders

Då Valsarna körde riders replacement, istället för att ta in en reserv, som i semifinalen, märktes ännu en svaghet. Eftersom en förare inte får köra riders för någon med lägre snitt uteslöt det Lindbäck och ställde högre krav på resten.

– Då är det ännu viktigare att de som kör verkligen tar poängen. Men kan vi bara ändra om lite i laget och få till lite bättre, då jäklar kan det bli vinst nästa år för Valsarna.

Lindbäck och Jonathan Ejnermark körde starkt ihop och Lindbäck framhåller den sistnämnde. ”Det har varit så jävla kul att se hans utveckling.”
Lindbäck och Jonathan Ejnermark körde starkt ihop och Lindbäck framhåller den sistnämnde. ”Det har varit så jävla kul att se hans utveckling.” Foto: Olle Persson

Antonio Lindbäck hyllar också hemmasonen Jonathan Ejnermark, som fått ett lyft den här säsongen, både i Valsarna och med Piraterna i elitserien.

– Jag måste definitivt lyfta på hatten för honom. Första gången jag träffade honom var han väldigt invänd, satt för sig själv och sa inte mycket. Nu är han en ledande person i laget, inte bara på banan utan även i depån. Det har varit så jävla kul att se hans utveckling. Väldigt glad att ha fått följa med på den resan. Spelar ingen roll vilket lag han kör i så kommer han vara en viktig kugge. Man vill helst ha honom i sitt eget lag.

Hur ser det ut med Rospiggarna?

– Jag vill sätta mig ner med Rospiggarna och se hur de tänker och om de vill ha kvar mig. Min målsättning är att Sverige ska vara klart inom en månad, för att kunna börja med vinterarbetet med sponsorer och den biten.

Valsarna ut med flaggan i topp – lagledaren klar för nästa säsongSjukdomsdrabbat Valsarna fick storstryk: ”En jävla uppförsbacke”

Artikeltaggar

Allsvenskan i speedwayAntonio LindbäckJesse MustonenJonathan EjnermarkNorrköpingRospiggarnaSpeedwayStewe LennartssonTallhult motorstadionValsarnaVargarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.