Just nu pågår intervjuer för att tillsätta ytterligare sex områdeschefer i Region Värmland. Samtidigt som flera sparpaket läggs fram inom politiken för att minska regionens miljardunderskott.
– Är det verkligen rimligt att tillsätta så många välbetalda chefer när det sparas in på vården? undrar en ledande läkare i regionen.
Som NWT skrivit om tidigare ska vården i Region Värmland organiseras om till åtta områden med egna chefer, istället för dagens två chefer för öppenvård respektive slutenvård. Planerna blev kända för NWT i maj och i juni togs beslutet.
Just nu pågår rekryteringen till sex områden som intresserat 34 sökanden, 11 internt och 23 externt. Områdescheferna rapporterar direkt till hälso- och sjukvårdsdirektören och ingår i hälso- och sjukvårdsledningen.
Läkare ryter ifrån
Så många nya chefer och den kostnad det medför har fått en ledande läkare inom regionen att ilskna till.
– Vi står inför ett miljardunderskott och otroligt stora besparingar ska göras som påverkar vår möjlighet att kunna ge nödvändig vård och skapar långa köer. Och hastigt i somras togs ett beslut att tillsätta så många nya chefer vilket innebär en jättekostnad. Vad tillför de när det är vård till värmlänningarna vi vill kunna ge, säger den ledande läkaren som vill vara anonym.
Två områdeschefer kan bli åtta – Region Värmland gör om sjukvårdsledningenSå många har sökt jobben som områdeschef i vårdenKlart: Sex nya områdeschefer i hälso- och sjukvårdenHamnar de nyrekryterade på liknande lön som de två befintliga är det många hundratusen mer som ska ut varje månad.
Öppenvårdschef Madelene Johanzon tjänar i dagsläget 121 600 kronor i månaden och tillförordnad slutenvårdschef Maria Berglund tjänar 107 000 kronor i månaden.
Läkaren anser inte heller att de nya områdena hänger ihop och tycker allt har gått för fort.
– I dialog med verksamhetscheferna skulle beslut tas nu i höst. Men det blev väl bråttom att fatta beslut innan besparingskraven började komma. Det här måste värmlänningarna få veta.
Kommer minska kostnaderna
Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland, är däremot övertygad om att det blir bättre för alla att bryta ner de två stora områdena i åtta mindre. Hon har i tidigare intervjuer tryckt på att ”den utökade samverkan och samordningen ger förbättrat flöde för patienterna och bättre vård till invånarna”.
Hur motiverar du vikten av att anställa dem i rådande ekonomiska läge, när politiken vid varje möte klubbar nya besparingspaket?
– Det kommer att bli fler områdeschefer. Med mindre uppdrag så kan cheferna få mer tid till att arbeta nära verksamhetscheferna med utveckling av vården, så att den harmoniserar med de resurser vi har. På sikt kommer det att minska kostnader för hälso- och sjukvården, säger Lena Gjevert och fortsätter:
– Uppdragen för områdescheferna behöver bli mer jämlika och hållbara och jag får samtidigt en bred kompetens i hälso- och sjukvårdsledningen.
Beslutet anses av ledande läkare kommit väldigt hastigt innan sparförslagen lades fram, hur kommenterar du det?
– Omorganiseringen påbörjades redan av tidigare ledning, men pausades under pandemin. Efter sommaren 2022 påbörjades arbetet igen av mig. Jag har tillsammans med hälso- och sjukvårdsledning, områdesledningar, verksamhetschefer och fackliga organisationer i flera steg arbetat med att ta fram ett förslag på ny områdesstruktur i hälso- och sjukvården.
1 januari 2024 träder den nya områdesorganisationen i kraft.
Åtta nya vårdområden
Områdeschefer söks till:
Akutvård – omfattar ambulanssjukvården, anestesi-, operation-, intensivvård samt ambulanshelikoptern.
Barn och kvinnor – omfattar barn- och ungdomsmedicin, barn- unga och familjehälsa, barn- och ungdomspsykiatri, habilitering, syn- och hjälpmedel samt kvinnosjukvården.
Medicin – omfattar akutkliniken CSK, hjärt- och akutmedicinkliniken CSK, infektionskliniken CSK, medicinkliniken CSK, njurmedicinkliniken CSK, neurologi- och rehabiliteringskliniken, onkologikliniken samt slutenvården sjukhuset i Arvika.
Medicinsk service – omfattar bild- och funktionsdiagnostik, medicinsk teknik, laboratoriemedicin samt läkemedelscentrum.
Opererande – omfattar kirurgkliniken CSK, hudsjukvården, ortopedi Arvika och Karlstad, ögonsjukvården samt öron-, näsa-, halssjukvården.
Psykiatri – omfattar psykiatrisk slutenvård, psykiatrisk öppenvård samt rättspsykiatri.
De två övriga områden är Allmänmedicin, dagens öppenvård, och sjukhuset i Torsby som redan har områdeschefer.