Hoppa till huvudinnehållet

Värmlands största solcellspark invigd

Publicerad:
Inbjudna att sätta i proppen vid invigningsceremonin var bland andra elnätsbolaget Ellevio, installationsföretaget Sun4energy, kommunalrådet Peter Jonsson (S), kyrkan och fotbollsspelare från Nordvärmlands FF, som har hjälpt till i bygget.
Inbjudna att sätta i proppen vid invigningsceremonin var bland andra elnätsbolaget Ellevio, installationsföretaget Sun4energy, kommunalrådet Peter Jonsson (S), kyrkan och fotbollsspelare från Nordvärmlands FF, som har hjälpt till i bygget. Foto: Tommy Pedersen

Var ska elen komma ifrån? Den frågan ställs allt oftare i den pågående övergången från fossil energi till förnybar el.

Ett av svaren kommer från Sysslebäck. Där invigdes på onsdagen Värmlands största solcellspark.

– I dag inviger vi 2000 solpaneler som ger 1,1 MWh eller el till 250 hushåll. Men planen är att öka produktionen till 5 MWh när det finns kapacitet i nätet, säger Dan Lewin, vd i Näckåns energi AB.

Starten på det som i dag kallas Green power valley i Sysslebäck var 2019, när det lokala bolaget Näckåns energi invigde ett vattenkraftverk på en skogsfastighet inte långt från Långberget. Verket utvinner energi ur vatten från Näcksjön, som ligger nära och med 210 höjdmeters skillnad.

De 2000 panelerna är enligt bolaget bara början. Bolaget har redan planer för både etapp två och tre.
De 2000 panelerna är enligt bolaget bara början. Bolaget har redan planer för både etapp två och tre. Foto: Tommy Pedersen

– När vattenkraftverket var invigt började vi fundera på nästa steg. I dag står vi här med Värmlands största solcellspark. Vi får se vad det blir om ytterligare fyra år – nu har vi tid att fundera, säger bolagets styrelseordförande Bo Halvarsson.

Näringslivsprofilen Halvarsson, själv uppväxt inte långt från platsen, sa under invigningsceremonin att solenergi var det naturliga nästa steget, då förutsättningarna enligt honom är optimala.

– Vi har ett bra läge och hela infrastrukturen redan på plats: vägar, ledningar, ställverk, motkraft – allting.

Det var en nöjd Bo Halvarsson, styrelseordförande, som visade runt i solcellsparken.
Det var en nöjd Bo Halvarsson, styrelseordförande, som visade runt i solcellsparken. Foto: Tommy Pedersen

Bolagets vd Dan Lewin sa att den här solparken har en fördel jämfört med mer sydligt belägna parker:

– Solceller gillar kyla, verkningsgraden blir högre vid lägre temperaturer.

Bolaget har valt att satsa på solpaneler som fångar upp strålning från både fram- och baksidan. Ett dyrare alternativ förstås, men man hoppas få hjälp av kalla vintrar och vita, solreflekterande snötäcken som laddar baksidorna med strålning.

Vd Dan Lewin berättade om bolagets planer att bygga ut solcellsparken så snart kapaciteten i nätet finns.
Vd Dan Lewin berättade om bolagets planer att bygga ut solcellsparken så snart kapaciteten i nätet finns. Foto: Tommy Pedersen

Att samla olika typer av kraftproduktion på samma ställe har enligt bolaget fördelen att det inte blir några nätförluster.

– Det är sju meter mellan den närmaste solpanelen och Sveriges modernaste småskaliga vattenkraftverk. Det är helt omöjligt att kopiera, säger Bo Halvarsson.

Investerade 10 miljoner

Sysslebäcksföretaget Näckåns energi AB, där Torsby kommun är största ägare med 20 procent av aktierna, har investerat 10 miljoner kronor i den nya solcellsparken.

Panelerna är från Spanien, men allt annat som krävts för att sätta upp solparken har skett i samarbete med lokala eller åtminstone värmländska samarbetspartners. Leverans och installation av solpanelerna är det Glavaföretaget Sun4energy som stått för.

– Vi tror på att hålla det så lokalt om möjligt. Det är grunden i det vi gör och står för, säger Dan Lewin.

Näckåns energi AB äger den 24 hektar stora skogsfastigheten. Bolaget fick köpa den av Övre Älvdals församling.
Näckåns energi AB äger den 24 hektar stora skogsfastigheten. Bolaget fick köpa den av Övre Älvdals församling. Foto: Tommy Pedersen

Parken har tillstånd för för produktion av 5 megawattimmar, men i dag finns inte den kapaciteten i Ellevios nät. När kapaciteten är tillgänglig för Sysslebäcksföretaget kommer etapp två i parkens utbyggnad att ske. På ritbordet finns också en etapp tre. Om och när den förverkligas skulle solparken producera 10 MWh.

Tar in nytt kapital

Kapitalet som krävs för att fullfölja planerna kommer inte att bli svårt att samla ihop, menar Bo Halvarsson.

– Vi har konstruktiva samtal med flera potentiella partners, och har redan sagt nej till ett par norska investerare som var intresserade.

Vätgas härnäst?

I väntan på att nätkapaciteten ska höjas planeras det för fullt för nästa steg i utvecklingen av Green Power Valley. Vad det blir är för tidigt att säga, men det är inte osannolikt att det kommer att ha med energilagring att göra.

– Vi har börjat titta på vätgas, säger Bo Halvarsson.

Artikeltaggar

Bo HalvardssonElEllevioEnergiNäckåns EnergiNäringslivÖvre Älvdals församlingSolcellerSolenergiSysslebäckVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.