Hoppa till huvudinnehållet

Varför får det fortsätta så här på Arbetsförmedlingen?

Publicerad:
Arbetsförmedlingen i Kristinehamn.
Arbetsförmedlingen i Kristinehamn. Foto: Tommy Pedersen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det har blåst upp en ny storm kring Arbetsförmedlingens ekonomiavdelning, som till huvuddelen är förlagd i Kristinehamn.

I början av sommaren kunde NWT avslöja en omfattande härva av vänskapskorruption på myndigheten. Därför är det tyvärr inte så förvånande att NWT de senaste dagarna kunnat avslöja en mängd mer eller mindre omotiverade lyxresor som ekonomiavdelningen gjort.

I båda fallen kretsar det kring den förra enhetschefen Micaela Pierre (som numera har en annan chefsroll på ekonomiavdelningen). I maj och november förra året åkte en stor del av avdelningen på konferensresor till den lyxiga spaanläggningen Steam Hotel i Västerås, för en total kostnad av en och en halv miljon kronor. Golfsimulatorer, karaoke och pool ingick i programmet. Det var mestadels samma deltagare vid de bägge tillfällena.

Men det räckte inte. Under en period av en och en halv månad förra hösten blev det fyra konferensresor till. De gick till Selma Spa i Sunne, Hooks herrgård utanför Vaggeryd i Småland, Loka brunn i Grythyttan och det japanska spahotellet Yasuragi i Nacka. Allt till en kostnad av 1,2 miljoner.

Nuvarande ekonomidirektören Annela Yderberg säger till NWT att det funnits ett uppdämt behov av konferensresor efter pandemin. Må så vara, men någon måtta borde det ändå vara. Alla de här resorna inom ett halvår. och karaktären på dem, går inte att motivera. Enligt Arbetsförmedlingen egen policy för möten och konferenser står det uttryckligen att man skall vara "återhållsam med aktiviteter och kringarrangemang".

Än värre blir det när en medarbetare avslöjar att det var Pierre som drivit på eftersom det funnits pengar kvar i budgeten. Dessa pengar är inget annat än våra skattepengar! Många medarbetare, som inte tillhör den exklusiva skara som befolkar ekonomiavdelningen, och i synnerhet dess enhet för redovisning och rapportering, är förstås upprörda. De verkar spela i en helt annan liga. 320 beslutshandläggare har också varslats om uppsägning då deras arbetsuppgifter försvinner vid årsskiftet.

Allt det här pekar på en dysfunktionell myndighet, åtminstone dess ekonomiavdelning, där problemen sitter djupt i väggarna. Bara det att utpekade chefer, konsulter och andra kunnat arbeta vidare efter avslöjandena är stötande. Det torde vara uppenbart att myndigheten inte kommer att kunna fungera normalt så länge dessa personer får vara kvar. Det behöver göras ett rejält omtag, och varför inte passa på nu när hela Arbetsförmedlingen ändå befinner sig i ett stort förändringsskede.

Regeringen måste också ta itu med sin myndighet. Ansvarige arbetsmarknadsministern Johan Pehrson (L) kommentarer har hittills varit allmänt hållna, som att skattemedel måste användas effektivt och ansvarsfullt. Vi har ju inte ministerstyre i Sverige men lite mer måste man ändå kunna kräva av en regering när det gäller hur den reglerar verksamheten hos sina myndigheter.

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenArbetsmarknadGranskningarGrythyttanJohan PehrsonKristinehamnLoka BrunnLyxresornaMyndigheterNackaPolitikSamhälleSelma spaSunneUppsägningarVaggerydVänskapskorruptionen