Hoppa till huvudinnehållet

Färjestad möter svenska mästarna i premiären – här är allt du behöver veta

Publicerad:
Jörgen Jönsson jublar med Le Mat-pokalen efter Växjös SM-guld. Nu ställs hans Växjö mot Färjestad i SHL-premiären.
Jörgen Jönsson jublar med Le Mat-pokalen efter Växjös SM-guld. Nu ställs hans Växjö mot Färjestad i SHL-premiären. Foto: JONAS LJUNGDAHL

Växjö blev svenska mästare med den sämsta forwardsida som vunnit ett SM-guld.

Och nu har den vässats.

Det menar reportern Alexander Jepsen på Smålandsposten, som här ger er allt ni behöver veta om FBK:s premiärmotståndare.

Svenska mästare förra säsongen.

Frågan är om det vilar ett guldhopp över Växö även i år.

– Det gör det såklart, säger Alexander Jepsen, reporter på Smålandsposten. Lakers har vunnit fyra SM-guld sedan 2015 och har själva uttalat att det alltid är att bli mästare som är målet. Alltid svårt att vinna ett år efter ett guld men denna gång har de förmodligen den bästa trupp som de har haft som regerande mästare.

Spelarna att spana in

Det finns ett helt koppel ny spelare att spana in i Växjö. Bland andra bröderna Marcus och Emil Sylvegård som har anslutit från Malmö, backen Eric Martinsson från HV71 och Filip Nordberg som man plockat från Södertälje.

Emil Sylvegård under Växjös träningsmatch mot Rögle.
Emil Sylvegård under Växjös träningsmatch mot Rögle. Foto: NICLAS JÖNSSON

En handfull nyförvärv kommer från Nordamerika, Dylan McLaughlin, Elias Rosén, Zach Giuttari och Gabriel Carlsson. Dessutom har man Noah Östlund på lån från Buffalo Sabres.

På förlustsidan har flera poängstarka spelare lämnat. Till exempel Lukas Bengtsson som gått till Zug och Hardy Häman Aktell som fortsätter karriären i Washington Capitals.

– Backsidan är något sämre, konstaterar Alexander Jepsen. Det vore konstigt annars eftersom att de hade tre försvarare som nådde över 30 poäng i Joel Persson, Lukas Bengtsson och Hardy Häman Aktell. Två av dem har lämnat och nu återstår det att se hur mycket sämre försvarslinjen blir.

”Färjestad vinner”

På forwardssidan har det också hänt en del. Bland spelartappen där finns centern Joel Kellman har som bekant anslutit till Färjestad och Glenn Gustafsson som har gått till Örebro.

Växjös förre guldhjälte redo för premiär mot gamla laget: ”Speciellt”

– Forwardsidan är bättre, kanske att Lakers hade den sämsta forwardssidan som vunnit ett SM–guld i våras? Jag hävdar i alla fall det. Flera intressanta spelare har anslutit men främst pekar jag på Noah Östlund och Marcus Sylvegård som garanterat kommer lyfta.

Alexander Jepsen är reporter på Smålandsposten, och spår en spännande höst och vinter för Noah Östlund.
Alexander Jepsen är reporter på Smålandsposten, och spår en spännande höst och vinter för Noah Östlund.

Vem har varit försäsongens och CHL-spelets mest intressanta spelare i Växjö?

– Noah Östlund har sett mest intressant ut. Där blir det ett genombrott under vintern som kommer.

Hur tror du att premiären slutar?

– Jag tror att Färjestad vinner med 4-2.

Artikeltaggar

CHLEmil SylvegårdFärjestad BK HerrHardy Häman AktellHV71IshockeyLukas BengtssonMalmöMarcus SylvegårdNoah ÖstlundÖrebroSHLSportVäxjöVäxjö LakersWashington Capitals

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.