Hoppa till huvudinnehållet

Danska turisterna invaderar Värmland – här har bokningarna fördubblats

Publicerad:
Antalet bokningar från Danmark har fördubblats sedan förra året, uppger Branäsgruppens vd Anders Kjällström.
Antalet bokningar från Danmark har fördubblats sedan förra året, uppger Branäsgruppens vd Anders Kjällström. Foto: Fredrik Samuelson

Förbered dig på en dansk invasion.

Visit Värmland storsatsar på att öka antalet turister från Danmark – och i Branäs har bokningarna från vårt sydvästra grannland fördubblats.

– Vi märker det jättetydligt, säger Branäsgruppens vd Anders Kjällström.

Den svaga kronkursen gör det billigt för utländska turister att semestra i Sverige. Inte minst för danskarna, som visserligen har kvar sin egen krona – men vars kurs är knuten till eurons.

På onsdagen gick det 1,60 svenska kronor på en dansk.

Och danskarnas intresse för Sverige är stort. Göteborgs-Posten rapporterar att bokningarna på Stena lines färjor mellan Fredrikshamn och Göteborg ökat med 60 procent inför vintersäsongen.

Den svaga svenska kronan ses som en huvudförklaring.

– Tittar vi på Branäs och våra andra anläggningar har de alltid varit uppskattade av danskarna, men det är ett intresse som ökat i och med de här förutsättningarna, säger Visit Värmlands vd Mia Landin.

Mia Landin konstaterar att den svaga kronkursen gör det mer attraktivt för utländska turister att besöka Sverige och Värmland.
Mia Landin konstaterar att den svaga kronkursen gör det mer attraktivt för utländska turister att besöka Sverige och Värmland. Foto: Tommy Andersson

Organisationen har samtidigt ökat sina PR-insatser i Danmark och bjudit in danska journalister till Värmland. Stora danska tidningar som Berlingske och Børsen har gjort resereportage härifrån.

Största nationaliteten

I Branäs stod danska besökare för mellan sex och sju procent av alla bokningar förra säsongen. I år – när anläggningens bokningar totalt ökat med åtta procent jämfört med samma tid för ett år sedan – har danskarnas andel fördubblats. Inför vintern kommer 13 procent av bokningarna från Danmark.

– Det är en stor ökning för oss. Det är jätteroligt, säger Anders Kjällström.

Anders Kjällström gläds över det stora intresset för Branäs den kommande säsongen.
Anders Kjällström gläds över det stora intresset för Branäs den kommande säsongen. Foto: Branäsgruppen

De flesta av Branäs besökare är svenskar. Danskar är den största utländska gruppen. Branäsgruppen har under lång tid jobbat aktivt med PR i grannlandet.

– Vi har till och med sponsrat danska landslaget i alpin skidåkning och jobbat mycket med danska skidklubbar och med journalister och så vidare. Det gör vi kontinuerligt och vi har ökat marknadsinsatserna i Danmark lite till det här året.

Cykelsuccé

NWT rapporterade redan i somras att ökningen av antalet danska turister märktes i Värmland. Mia Landin konstaterar att det är en trend som gäller hela året.

– Värmland har någonting att erbjuda under många av våra säsonger. Cykel är otroligt stort i Danmark och där är vi duktiga, säger hon.

Artikeltaggar

Anders KjällströmBerlingskeBranäsBranäsgruppenDanmarkFärjorMia LandinSkidåkningSkidorTrenderVärmlands länVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.