Hoppa till huvudinnehållet

Vårdchefen efter skarpa kritiken: ”Fler vårdplatser än i våras”

Publicerad:
Inspektionen för vård och omsorg anser fortfarande att vårdplatserna på Centralsjukhuset är för få. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Inspektionen för vård och omsorg anser fortfarande att vårdplatserna på Centralsjukhuset är för få. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Claudio Bresciani/TT

Regionen försöker få bukt med bristen på vårdplatser och trycket på akuten på Centralsjukhuset i Karlstad.

Men det räcker inte, anser Ivo. Därför fortsätter myndigheten sin tillsyn.

Enligt tillförordnade slutenvårdschefen är fler vårdplatser öppna nu än i våras.

”Vet personalen om att jag är här?”

Den frågan ställde sig en patient på akuten på CSK i mars i år när Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, intervjuade hen under sin inspektion.

Patienten berättade att hen kände att hen själv hade ansvar för att påkalla uppmärksamhet och säga till om dropp. Hen bedömdes inte heller med jämna mellanrum.

Ivo har hittat avvikelser som visar att patienter har utsatts för risker, ibland allvarliga risker, på grund av vårdplatsbristen. Bland annat fick en patient övervakas på akuten för att det saknades vårdplatser och en Alzheimerpatient ramlade två gånger på akuten.

Riskerna kvar

Ivo:s inspektion ingår i en nationell tillsyn med fokus på vårdplatser och bemanning på landets sjukhus. I november i fjol slog myndigheten fast att det fanns brister på CSK och det gör det fortfarande, enligt det nya beslutet. Det går inte att bedöma om det regionen gjort räcker ”för att komma tillrätta med bristen på disponibla vårdplatser och de allvarliga patientsäkerhetsrisker som uppstått till följd därav”, skriver Ivo.

Arbetsväxling, omvårdnadsplatser för utskrivningsklara patienter, avdelning med hyrsjuksköterskor i somras, mobilt team och allmänmedicinsk sektion på akuten. Det är något av det som regionen har gjort för att komma till rätta med de brister Ivo hittat.

Men vissa åtgärder är så nya att det inte går att säga vilken effekt de får, anser Ivo. Och antalet patienter som vårdas på en annan avdelning än den de hör till ökade i våras jämfört med hösten innan.

Akuten hinner inte med

Bristen på vårdplatser gör att patienter som ska läggas in får vänta på akuten tills en vårdplats blir ledig. Men där får de inte den vård, tillsyn, medicin, mat och dryck de behöver. Kvällstid finns en undersköterska som har ansvar för omvårdnad, men det räcker inte om det är många patienter, enligt Ivo.

Dessutom hinner man inte alltid göra nya bedömningar av patienter och de kan lämnas utan tillsyn om sjuksköterskorna inte blir avlösta när de får ett larm.

Senast den 15 januari nästa år ska Region Värmland redovisa sina åtgärder och vilka effekter de får till Ivo. Om bristerna inte är avhjälpta då kan Ivo förelägga regionen att vidta åtgärder, kanske vid vite.

Fler vårdplatser nu

Enligt Maria Berglund, tillförordnad chef för slutenvården, är fler vårdplatser öppna nu.

– Det finns ett drygt 20-tal fler vårdplatser än vad det var i våras. Det motsvarar en hel vårdavdelning och vi kommer ju successivt att öppna platser.

Det har även fått andra effekter.

– Antalet patienter som har fått övernatta på akuten under augusti och hittills i september är betydligt färre än det har varit tidigare, så det visar att vi är på rätt väg.

Maria Berglund, tillförordnad områdeschef för slutenvården i Region Värmland, säger att det nu finns ett 20-tal fler vårdplatser på Centralsjukhuset än i våras.
Maria Berglund, tillförordnad områdeschef för slutenvården i Region Värmland, säger att det nu finns ett 20-tal fler vårdplatser på Centralsjukhuset än i våras. Foto: lisa olaison nwt

Även antalet patienter, som vårdas på andra avdelningar än de borde, minskar i takt med att vårdplatser öppnas.

En patient som Ivo träffat på akuten frågade sig ”Vet personalen om att jag är här?”. Vad gör du för att såna situationer inte ska uppstå igen?

– Det är svårt att uttala sig om hur situationen var just den dagen, men jag vet, eftersom jag själv gick med på akuten flera dagar under sommaren, att omvårdnadsansvariga har tagit ett stort ansvar med att fånga upp omvårdnadsbehoven och bekräfta patienten och dennes behov i större utsträckning.

Enligt Maria Berglund görs nu även nya bedömningar på patienter på akuten regelbundet.

Sparkrav ska inte påverka

Som NWT berättat flera gånger tidigare går Region Värmland mot ett miljardunderskott vid årsskiftet.

Hur påverkar det möjligheterna att öppna fler vårdplatser och åtgärda riskerna som Ivo pekar på?

– Hälso- och sjukvårdens uppdrag är att ge vård till värmlänningen och då måste vi nå upp till en vårdplatsnivå där vi kan känna att det är patientsäkert. De ekonomiska utmaningarna har vi och vi behöver hantera dem, men utifrån mitt perspektiv ska det inte ske på bekostnad av vårdplatser, för det tycker jag inte vi har råd med utifrån nuvarande läge.

Finns det krav eller förväntningar på besparingar som gör att arbetet med att utöka antalet vårdplatser äventyras?

– Nej, kravet är att vi ska hitta ekonomiska åtgärder för att spara pengar, men det är inte där jag har letat, för jag ser att vi behöver vårdplatserna. Jag försöker finna besparingarna på annat håll.

Läs tidigare artiklar om vårdplatsbristen:

Tuffa sommaren över på akuten – nu väntar en höst med ny oro över nya kravBättre sommar inom vården än befarat: ”Bra att vi vågade jobba på nya sätt”Sjuksköterskebristen: Så vänder CSK-avdelningarna trendenVårdförbundet om tomma arbetspassen: ”Regionen lyckas inte rekrytera”Fullbelagt på nya CSK-avdelningen: ”Den kom i rätt tid och behövs verkligen”Sjuksköterskorna är fler men jobbar mindre – och kostnaderna skenar: ”Svårt"Två månader försenad – då öppnar vårdavdelningen med hyrsjuksköterskorMejlet som avslöjar ny platskris på akuten: "Skicka inte hit patienter"Vårdplatsbristen: Så många operationer har ställts inProfessorn: Det här är lösningen på sjukvårdens krisRegion Värmland om vårdplatskrisen: ”Inte realistiskt” att rekrytera så många sköterskor som behövs66 utskrivningsklara patienter fast på länets sjukhus: ”En av de jobbigaste dagarna”Regionen efter Ivo-kritiken: "Vi kan vara självkritiska”Personalen vittnar efter tunga kritiken: ”Hela CSK som har ett stort problem”

Artikeltaggar

ÅtgärderCentralsjukhuset i KarlstadInspektionerIvoKarlstadMaria BerglundOmsorgRegion VärmlandVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.