Hoppa till huvudinnehållet

SHL-panelens dom – så går det för Färjestad

Publicerad:
David Tomášek har minst sagt väckt FBK-supportrars nyfikenhet under försäsongen. Centervärvningen lyfts också av flera i NWT:s SHL-panel, när det tippas och tycks inför premiären.
David Tomášek har minst sagt väckt FBK-supportrars nyfikenhet under försäsongen. Centervärvningen lyfts också av flera i NWT:s SHL-panel, när det tippas och tycks inför premiären. Foto: Tommy Pedersen

Ett dygn kvar, sedan släpps pucken och det lag som till våren kommer att fira SM-guldet tar första skären på sin guldresa.

Men vilket lag är det som kommer att stå där och fira i vår?

Vi gav ett gäng hockeyexperter frågan.

Här är deras dom.

Johan ”Mr Madhawk” Svensson på Sportexpressen tippar Färjestad som svenska mästare.
Johan ”Mr Madhawk” Svensson på Sportexpressen tippar Färjestad som svenska mästare. Foto: Kristina Gillerstedt

Johan ”Mr Madhawk” Svensson, Sportexpressen

Vad/vem tycker du sticker ut i Färjestads lagbygge?

– Det är klart att den spetsiga forwardsidan sticker ut. Har Mitell ett skadefritt lag så kommer det bli problem om vem som ska spela. Jag tycker de satt många bitar på plats i årets lagbygge. Dessutom tror jag att Carl Lindbom har alla möjligheter att bli en av seriens bättre målvakter.

Hur går det för Färjestad säsongen 23/24?

– SM-guld, och det är inga goda nyheter för Färjestads supportrar, för jag kan ärligt talat inte ens minnas att jag lyckats pricka rätt på ett guldtips inför en säsong.

Vilket lag vinner SM-guld och vilket åker ur?

– Jag tippar på Färjestad som guldvinnare och Modo åker ur. Sorry för sarg-ut-svaret med Modo, men tittar jag på trupperna här och nu, med den kvalitet som finns så är det Modo. Sedan är serien så pass jämn att skador på nyckelspelare, samt värvningar i lag kan förändra placering både i botten och toppen.


Hockeynews Mattias Ek tror att målvakten Carl Lindbom kommer att göra stor succé i Färjestad.
Hockeynews Mattias Ek tror att målvakten Carl Lindbom kommer att göra stor succé i Färjestad. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Mattias Ek, Hockeynews

Vad/vem tycker du sticker ut i Färjestads lagbygge?

– Kedjan med Michael Lindqvist, David Tomášek och Joakim Nygård har sett vass ut på försäsongen och i CHL. Bredden på forwardssidan är i övrigt fin. Sedan tror jag att jag mest ser fram emot att se hur de unga FBK-lirarna kommer att utvecklas i SHL under säsongen. Tror på stor succé för målvakten Carl Lindbom som jag har sett på nära håll i Stockholm och Djurgården den senaste säsongen. Även Liam Öhgren har fysiken för SHL. Joel Nyström lär vi få se i Tre Kronor igen. Kanske redan i november.

Hur går det för Färjestad säsongen 23/24?

– Topp sex känns väl spontant som ett rimligt mål. Och jag tror att Färjestad hellre kommer sexa i grundserien för att sedan öka i mars och framåt än att komma trea som i våras och sedan gå på pumpen direkt i SM-kvarten. Det finns några frågetecken. Hur bra blir Max Lagacé i SHL? Kommer Mikael Wikstrand tillbaka och i vilken form? Kan tänka mig att sportdirektör Wallin följer marknaden hela vägen till deadline.

Vilket lag vinner SM-guld och vilket åker ur?

– Rögle har gett sig fina förutsättningar att vinna SM-guld och får mitt tips. Ska bli mycket intressant att se om nykomlingen Modo lyckas anpassa sig snabbt till en ständigt bättre SHL. Men här och nu blir det Modo som ryker.


NWT-sportens Solveig Voyce ser en klassikerkedja formas på isen.
NWT-sportens Solveig Voyce ser en klassikerkedja formas på isen. Foto: Tommy Andersson

Solveig Voyce, NWT

Vad/vem tycker du sticker ut i Färjestads lagbygge?

– Kedjan med David Tomášek, Joakim Nygård och Michael Lindqvist. Om den här kedjan får vara frisk kan vi börja snacka klassikerkedja. En trio det kommer att pratas om i alla år. David Tomášek ska jag inte sväva iväg om mer nu, men han ser redan nu ut som en värvning Rickard Wallin kommer att kunna skriva upp som oerhört lyckad.

Tomášek om kedjekamraterna – och extraträningen: ”Ger mig mer självförtroende”

Hur går det för Färjestad säsongen 23/24?

– Topp fyra i serien och final. Har svårt att se det här lagbygget hamna i mellanmjölksland.

Vilket lag vinner SM-guld och vilket åker ur?

– Hade jag svarat för några veckor sedan hade jag sagt Rögle. Men nu säger jag Färjestad. Tror att det är dessa lag som kommer att göra upp om det i vår. Vi tvingas säga farväl - igen - till HV71 när våren kommer.


NWT:s Markus Strömberg imponeras av Färjestads offensiva bredd.
NWT:s Markus Strömberg imponeras av Färjestads offensiva bredd. Foto: Helena Karlsson

Markus Strömberg, NWT

Vad/vem tycker du sticker ut i Färjestads lagbygge?

– Det är svårt att blunda för den offensiva bredden. Ett helt koppel spelare har potential för mer än 30 poäng och lyckas flera av dem med det så blir FBK svårstoppat. Individuellt har David Tomášek dragit blickarna till sig och det med all rätt. Tjecken har silkeslena handleder, ett ruggigt snabbt skott och en offensiv hockeyhjärna som kommer att bjuda på en och annan läckerbit. Supportrarna börjar rekordtidigt att vädja om förlängning och än så länge är det inte svårt att förstå varför.

Hur går det för Färjestad säsongen 23/24?

– Förutsatt att truppen håller sig någorlunda fri från skador borde man kunna kriga om topp-3 i serien. Sedan ligger en del press på målvaktsduon som hittills saknar SHL-rutin. Men sett till försäsongen finns inga större orosmoln där heller. För att precisera tipset säger jag trea i grundserien och respass i semifinal.

Vilket lag vinner SM-guld och vilket åker ur?

– Jag tror det är Rögles tur i år. Det finns några riktiga spetslirare i laget och det ska bli intressant att se vad bland andra Rodrigo Abols kan göra i ny miljö. I den andra änden säger jag sorry Peter Jakobsson, men nu ryker LHC. Det känns som att Linköping har levt lite på lånad tid ett längre tag och nu är det slut med det.


Johanna Dahlén tror att det blir guldfest på torget i Karlstad i vår.
Johanna Dahlén tror att det blir guldfest på torget i Karlstad i vår. Foto: ERIK SIMANDER

Johanna Dahlén, SVT/Sportexpressen

Vad/vem tycker du sticker ut i Färjestads lagbygge?

– Givetvis forwards, de har en bred trupp med väldigt bra spelare. Kärnan finns kvar med spelare som Ejdsell, Johansson, Nygård, Nilsson med flera. Samtidigt som till exempel Lindqvist har betydligt mer i sig och kan få ut det i år. Lucas Forsell gjorde ett väldigt bra slutspel och är en spelare som blir spännande att följa. Tomášek har gjort ett gott intryck än så länge… ja, ni hör ju.

Sen är jag sjukt intresserad av att se Carl Lindbom på SHL-nivå. Från rapporterna har han sett väldigt bra ut och det känns som att det är ett genombrott på gång.

Hur går det för Färjestad säsongen 23/24?

– Jag har sagt SM-guld överallt så jag står fast vid det, de har bäst lag och kommer bara att växa under hela säsongen.

Vilket lag vinner SM-guld och vilket åker ur?

– Färjestad vinner och MoDo åker ut.


Almen Bibic är ny expert på TV4 Hockey i år.
Almen Bibic är ny expert på TV4 Hockey i år. Foto: JESPER ZERMAN

Almen Bibic, TV4 Hockey

Vad/vem tycker du sticker ut i Färjestads lagbygge?

– Vad sticker inte ut? En bred forwardssida, en stabil backsida och så har man unga fräscha Carl Lindbom i mål som gjorde braksuccé i hockeyallsvenskan. I slutändan måste jag ändå välja forwardsidan, tränarna kommer få huvudbry om vilken forward som kommer få stå åt sidan.

Ska jag välja en spelare som kan sticka ut tror jag det blir Carl Dahlström, här finns en tyngd, storlek och räckvidd som kommer sluka motståndarlagens offensiva spets, Färjestad har en ny sheriff!

Hur går det för Färjestad säsongen 23/24?

– Förväntningarna är alltid SM-guld i Karlstad. Det skulle inte förvåna mig om det här laget utmanar Frölunda i en eventuell final. Det finns ett djup i det här laget, men jag saknar den där sista spetsen bakifrån, Theodor Lennström är smått omöjlig att ersätta. Magnus Nygren måste man ha tålamod med då han åkte på en otäck skada. Skulle Wikstrand komma tillbaka i gammalt gott slag när han var som bäst så har man en backsida med enorm spets bakifrån.

Vilket lag vinner SM-guld och vilket åker ur?

– Frölunda! Här finns en tung offensiv. Backsidan känns lyxig, där Tömmernes är den stora stjärnan, Folin är kraften. På det har man skicklige Linus Högberg, stabile Tom Nilsson och bakom dessa fyra finns det många fler duktiga att blunda och peka på så har man sex tokbra backar. Sen finns en ungdomlig blåslampa bakifrån med David Edstrom och Otto Stenberg som kommer få vara med att driva skeppet framåt. I mål har man tokrutinerade Lars Johansson. Jag har svårt att hitta svagheter i Frölunda...

Åker ur? Modo. Allt kommer handla om att överleva första säsongen. Kommer Ruohooma klara av att driva laget framåt? Hur kommer Rundblad klara av att bära det defensiva ansvaret? Mycket kommer handla om hur bra Lasse Lehtinen i mål är, han måste få ut maximalt av sin nivå. Samma gäller för Mattias Karlin, en enorm fingertoppskänsla kommer krävas. Lyckas Modo ha två lag efter sig i serien är det bara lyfta på hatten!

Artikeltaggar

Carl LindbomCHLDavid TomášekDjurgårdenFärjestadFärjestad BK HerrIshockeyJoakim NygårdJoel NyströmMichael LindqvistModoSHLSportStockholmTre Kronor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.