Hoppa till huvudinnehållet

Rekordmånga nya kunder – då höjs fjärrvärmepriset rejält

Publicerad:
Karlstads energis vd Erik Kornfeld presenterar en prisökning på 5 procent lagom till 75-årsfirandet på Heden på lördag.
Karlstads energis vd Erik Kornfeld presenterar en prisökning på 5 procent lagom till 75-årsfirandet på Heden på lördag. Foto: Håkan Strandman

Priset för fjärrvärme från Karlstads energi höjs med mellan 5 och 8 procent vid årsskiftet.

Rekordmånga nya kunder, efter fjolårets elprischock, välkomnas med en rejäl prishöjning.

– Kostnaden för biobränslet har ökat med 50 procent, säger Erik Kornfeld, vd på Karlstads energi.

Från andra håll i landet rapporteras om prishöjningar på 30 procent på grund av att priset på biobränsle från skogen ökat kraftigt.

50 till 80 kronor i månaden

För Karlstads energi landar prishöjningen på 5 procent för 4000 villakunder och på 8 procent för 1 500 kunder med flerfamiljshus och större fastigheter.

– Skillnaden beror på att villakunder i praktiken betalar ett högre pris per megawatt-timme. För en vanlig villa blir ökningen 50 till 80 kronor i månaden.

Hundra nya kunder har under året anslutit sig till fjärrvärmenätet i Karlstad.
Hundra nya kunder har under året anslutit sig till fjärrvärmenätet i Karlstad. Foto: Fredrik Tacacho

Höjning gäller från årsskiftet och ett år framåt.

– Kollegor i södra Sverige har drabbats värre av prisökningarna än vi. Vi kompenseras också till viss del av att vi även producerar el. Jag tror att mindre fjärrvärmeproducenter drabbas värst, säger Erik Kornfeld.

Många nya

Senaste åren har fler valt att ansluta sig till fjärrvärmenätet än tidigare.

– Det har varit en stor ökning, förra året hade vi sjuttio nya kunder, i år hundra nya. Tidigare har det legat runt 20.

Vad kan du säga till era nya kunder som får se en jämförelsevis stor prishöjning?

– Jämfört med alternativen, inflationen och elpriserna så står vi emot bra. Dessutom får man förutsägbarheten i att priset inte förändras under året, säger Erik Kornfeld.

Hur ser prognosen ut för nästa år?

– Det kan bli mellan 3 och 8 procent men läget är osäkrare än någonsin.

Karlstads energis fjärrvärme kommer till 80 procent från biobränsle, det vill säga spån, bark och grot, grenar och toppar från skogavverkning.

Tre pannor

I en av fjärrvärmeverket tre pannor eldas avfall.

– De senaste två åren har priset på biobränsle stuckit iväg på grund av kriget i Ukraina. Det har blivit större konkurrens om bränslet. Det vi köper kommer i princip från 10 mils omkrets, lite från Norge, säger Erik Kornfeld.

– Priserna har gått upp eftersom det blivit lönsamt att producera el och en del exporteras till Danmark. Det avverkas heller inte lika mycket som tidigare.

Mer kännbart i Hagfors

Arvika kraft levererar fjärrvärme till cirka 4 000 hushåll, varav 250 är villakunder. På vilken nivå nästa prisökning kommer att fastställas under höstens budgetarbete.

I stort sett all värme kommer från eldning av flis och pellets.

– Vi har avtalspriser för nästa år och känner oss trygga i att kunna fortsätta erbjuda värme till ett stabilt och förutsägbart pris, säger Magnus Olsson, avdelningschef på fjärrvärmeverket.

– Dessutom har vi investerat i egen elproduktion som installeras nu.

När Hagfors Energi genomförde sin årliga prisjustering den 1 september slog de ökade kostnaderna på biobränsle igenom på ett kännbart sätt för kunderna.

– För en normal villakund som gör av med 20 000 kilowattimmar per år innebär det en ökad kostnad på 2 300 kronor om året, säger Lars Nyborg, vd för Hagfors energi.

En ökning på hela 11,8 procent.

– Eftersom vi har valt att lägga ökningen enbart på den rörliga delen av avgiften så slår det procentuellt olika beroende på hur mycket man gör av med, säger Lars Nyborg.

Artikeltaggar

ElEnergiErik KornfeldFastigheterFjärrvärmeKarlstads energiMiljö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.