Hoppa till huvudinnehållet

Liberal vrede mot kommunistisk närvaro på Pride – Hesselius: ”Obegripligt”

Publicerad:
Erik Hesselius (L) är kritisk till att en kommunistisk grupp deltog i Pride-tåget.
Erik Hesselius (L) är kritisk till att en kommunistisk grupp deltog i Pride-tåget. Foto: Magnus Carlsson

Under helgen gick Wermland Pride i Karlstad. Nu rasar den liberale politikern Erik Hesselius mot att en grupp med kommunistiska budskap fick delta i tåget.

– Jag blir illa berörd när kommunistiska partiet tillåts delta i pride-tåget och att man uppmuntrar till revolution, säger han till NKP.

Det var på Wermland Prides Facebook-sida som en rad bilder ur tåget publicerats. På bilderna syns både företag och politiska partier som går i tåget med fladdrande regnbågsflaggor.

Det som gjorde att Erik Hesselius såg rött var den delen av tåget där personer bar skyltar och flaggor med kommunistiska budskap.

– Pride är jätteviktigt och det är ett jätteviktigt evenemang för att belysa minoriteters rättigheter. Men alla som läst någon poäng historia vet om kommunismens brutala övergrepp på människor som lett till miljoner människors död. Att tillåta att en sådan organisation går i Pride är helt obegripligt, säger han.

Erik Hesselius lyfte sin kritik på Wermland Prides Facebook-sida. Men han är inte den enda som lyft kritik. I en kommentar skriver en person att:

– Tyvärr behöver vi som är hbtq fortfarande kämpa - kanske inte personligen men för alla de som inte vågar komma ut eller till och med riskerar dödsstraff. Och just därför ogillar jag och ifrågasätter när ett helt bildinlägg från helgens fina arrangemang framhåller kommunismen så som nu?

Wermland Pride försvarar inlägget med att alla som skickar in bilder till dem från tåget läggs ut på deras Facebook-sida.

– Vill en missuppfatta så för en stå för det själv. Flera politiska partier deltog i paraden. Och vill andra partier som var med skicka sina bilder så lägger vi ut dessa också, svarar organisationen.

Erik Hesselius har gått Pride-tåget flera gånger och berättar om en händelse från den senaste gången han deltog.

– Sist jag var med så var det en vänsterradikal ungdomsgrupp som gick framför mig och skrek ”död åt borgarna”. Det var rent obehagligt. Det är samma sak i år med de här plakaten. Man banar inte väg för öppenhet med en kommunistisk revolution, säger han.

Enligt honom så är inte Sverigedemokraterna tillåtna att vara med i tåget, och med det perspektivet så ifrågasätter han att en grupp med kommunistiska budskap får vara med.

– Wermland Pride har tagit ställning högerut. Jag respekterar det ställningstagandet. Jag förstår varför man gör det. Kan man hålla rent höger ut så bör man också göra det vänster ut. Ponera att man hade ett högerradikalt parti som manar till revolution, men med fascistiska förtecken istället för kommunistiska. Hade det tillåtits på Pride-paraden i Karlstad? Jag betvivlar det.

Matilde Konglevoll är ordförande i Wermland Pride.
Matilde Konglevoll är ordförande i Wermland Pride. Foto: Claes Österman

Wermland Prides ordförande Matilde Konglevoll berättar att de i sina stadgar har bestämt att de som stödjer HBTQ-personers rättigheter får vara med och delta i tåget.

Gruppen med kommunistiska budskap är Marxistiska Studenter, en studentgrupp från Karlstad universitet.

– De hade hört av sig innan och frågat om de kunde vara med. I praktiken är det svårt att säga nej för vi har en allmän del i tåget där vem som helst kan gå, säger hon.

Enligt henne så är Sverigedemokraterna inte välkomna att delta.

– Det har aldrig kommit in någon anmälan från Sverigedemokraterna. Jag tycker det är bra att de inte varit med för vi menar helt olika saker, säger Matilde Konglevoll.

Hon håller delvis med om att det historiskt sett varit förtryck mot HBTQ-personer i kommunistiska stater.

– Jag har levt i en kommunistisk stat så jag vet hur det är. Han har inte det. Och ja, det finns absolut kommunistiska stater som har förtryckt personer av alla typer, även HBTQ-personer, men den kommunistiska rörelsen har ändå alltid jobbat aktivt för att främja HBTQ-personer, säger hon.

Matilde Konglevoll menar vidare att den enda kritik som kommit fram till Wermland Pride är att Liberalerna deltog. Detta på grund av partiets samarbete med Sverigedemokraterna på riksnivå och med anledning av angiverilagen.

Artikeltaggar

EkonomiFacebookHBTQHistoriaKarlstadNKPOrganisationerPolitikPortugalSverigedemokraternaWermland Pride

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.