Hoppa till huvudinnehållet

Inställd extremtävling ger ny chans på succébanan: ”Kliver in med god känsla”

Publicerad:
Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Johan Kristoffersson jublar över dubbelsegern senast på Sardinien.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Johan Kristoffersson jublar över dubbelsegern senast på Sardinien. Foto: Extreme E

Helgens deltävling i Extreme E skulle ha gått i Argentina, men flyttades med kort varsel till Sardinien, där den senaste kördes.

Tävlingsmässigt är det ingen nackdel för toppduon från Värmland.

– Klart vi kliver in med god känsla, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Deltagarna har inte fått någon riktig förklaring till varför den planerade tävlingen i Sydamerika, näst sista anhalten i tredje säsongen av den världsomspännande elterrängbilsserien, inte blev av.

– Vi fick bara info att det var någonting som strulade helt enkelt. Men för att hitta den bästa lösningen när det inte kunde bli Argentina fick det bli Sardinien igen.

Anledningen var att mycket fanns förberett sedan senast, den 8–9 juli.

Mikaela hade gärna upplevt den ursprungliga destinationen.

– Planen var ju Argentina, så det är tråkigt att det ställdes in. Det är spännande att åka till andra platser och rejsa, och representera Extreme E runt om i världen, säger 30-åringen från Hammarö.

Men att döma av senast är bytet snarare en fördel. Det var en riktig succéhelg i Sardinien för Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Johan Kristoffersson i Formel 1-världsmästaren Nico Rosbergs team.

Det blev dubbelseger som gjorde susen i mästerskapstabellen efter en något tyngre inledning. Fjolårstvåorna tog in mycket och avancerade till andra plats totalt, bara fyra poäng bakom ledande Laia Sanz/Mattias Ekström.

– Stället är exakt samma, men de har ändrat banan litegrann. Starten är annorlunda och någon sväng.

Mästerskapet består av fem dubbeltävlingar, tio tävlingsrace totalt. Efter stundande drabbningen på den italienska ön lördag–söndag sker upplösningen i Antofagasta i Chile den 2–3 december.

Nu är det viktigt att skaffa ett så bra läge som möjligt inför finalen.

– Absolut. Vi såg ju inför Sardinien att det kan svänga extremt fort åt olika håll. Vi var 24 poäng efter och nu fyra. Det går aldrig att luta sig tillbaka.

Bilen, som Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky turas om att köra, syns här i täten på Sardinien i juli. Nu återvänder Extreme E till samma plats till helgen.
Bilen, som Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky turas om att köra, syns här i täten på Sardinien i juli. Nu återvänder Extreme E till samma plats till helgen. Foto: Extreme E

Nya tävlingsupplägget gör allt mer chansartat.

– Bra med dubbelhelger att det är mycket att köra om, men man lottas ju till Q1 och det kan bli väldigt avgörande eftersom det är gridpace i Q2 som avgör var man får starta i finalen.

En dålig startposition i första kvalomgången riskerar alltså att förstöra hela helgen. Det finns till exempel inget jokerspår att kunna utnyttja, som i rallycross.

Förutom körskicklighet behövs hjälp av Fru Fortuna.

– Om man lottas att välja först så är det alltid positivt att välja innern. I Skottland och Saudiarabien var det väldigt avgörande. Vi får se hur det blir med nya starten på Sardinien. Det verkar som vi startar över målhoppet som var senast och sen en skarp höger.

Men trots missgynnande utgångsläge finns det ändå möjlighet att ta sig fram i fältet.

– Klart att det går. I race 1 i Sardinien körde både Johan och jag om. Man lär sig i den här serien att aldrig ge upp. Allt kan verkligen ske.

Ställningen

Så här är ställningen i Extreme E efter sex deltävlingar av tio:

1) Laia Sanz/Mattias Ekström 109 poäng.

2) Mikaela Åhlin-Kottulinsky/Johan Kristoffersson 105.

3) Molly Taylor/Kevin Hansen 95.

4) Amanda Sörensen/RJ Anderson 80.

5) Cristina Gutiérrez/Fraser McConnell 59.

Kristoffersson och Åhlin-Kottulinskys dunderhelg – dubbelseger i Italien: ”Superbra”

Artikeltaggar

ArgentinaExtreme EJohan KristofferssonLaia SanzMattias EkströmMikaela Åhlin-KottulinskyMotorsportSardinienSaudiarabien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.