Hoppa till huvudinnehållet

Här slåss högerextremister i misstänkt illegal kampsportsmatch: ”Allvarligt”

Publicerad:
Bilder från fajten som delats i Gym XIV:s egna kanaler.
Bilder från fajten som delats i Gym XIV:s egna kanaler.

Här slåss högerextremister mitt på blanka dagen.

Filmen som NWT kan publicera visar en misstänkt illegal kampsportsfajt där det högerextrema Gym XIV från Deje deltar.

– Det här är allvarligt, säger Lars Stiernelöf på Agera Värmland.

Nu kommer händelsen att åtalsanmälas av länsstyrelsen.

Som NWT rapporterat om i en rad artiklar huserar det högerextrema Gym XIV i Centrumhuset i Deje.

Organisationen är en del av den så kallade active club-trenden – där grupper av högerextrema samlas för att träna och utbyta idéer – som ursprungligen kommer från USA.

Gymmet i Deje har tidigare beskrivits som ett av Sveriges främsta active clubs dit personer med högerextrema åsikter från hela Sverige reser.

Bakom gymmet står ett känt ansikte inom de högerextrema kretsarna i Värmland.

Gymmets egna sociala medie-konton visar även att de arrangerat event under året.

Ett event från Gym XIV tidigare i år.
Ett event från Gym XIV tidigare i år.

I början av sommaren blev gymmet åtalsanmält av Länsstyrelsen i Örebro län, som ansvarar för tillsynen av kampsportsmatcher på nationell nivå. Myndigheten agerade på ett anonymt tips.

Men ärendet lades sedan ner av polis med motiveringen: ”Att det saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats. Det har inte varit något nytt som framkommit och ytterligare åtgärder har inte vidtagits”.

Nu kan NWT avslöja en ny misstänkt illegal kampsportsaktivitet.

Här slåss de

Filmen från platsen visar hur två vuxna män slåss i någon slags bur mitt på blanka dagen. Runt buren finns många åskådare till fajten som hejar på. Även två barn. Domaren i matchen syns ha Gym XIV:s logga på ryggen.

Det finns även en misstanke att personer från andra liknande organisationer syns på filmen och deltar i arrangemanget. Enligt uppgifter till NWT figurerar även mannen som står bakom Gym XIV på filmen.

Lars Stiernelöf, som arbetar på Agera Värmland med att kartlägga extremism i länet, har också tagit del av filmerna och undersökt materialet.

– Enligt mina uppgifter skedde det i helgen och precis bakom Centrumhuset, som jag dessutom tror är kommunal mark, säger han.

På Gym XIV egna sociala medie-konton har flera bilder samma event publicerats och delats.

Bilder från fighten som delats i Gym XIV:s egna kanaler.
Bilder från fighten som delats i Gym XIV:s egna kanaler.

– Det här är allvarligt. Det är precis det som de här vill, att locka in folk på det här sättet. Som man ser på filmerna så står unga barn bredvid, säger Lars Stiernelöf.

– Det sker mitt i samhället och det är därför som det finns risker att andra personer dras in i det här utan att veta dess innebörd, utan att det bara ser häftigt ut med en MMA-turnering.

Lars Stiernelöf, samordnare på Agera Värmland.
Lars Stiernelöf, samordnare på Agera Värmland. Foto: Agera Värmland

Gym XIV utmärkte sig också i samband med pridefirandet i Värmland. I deras egna kanaler går det att se en film där de hissar ner och rycker bort en prideflagga från en flaggstång på Stora torget i centrala Karlstad.

Här rycker personer från Gym XIV prideflaggan.
Här rycker personer från Gym XIV prideflaggan.

Gym XIV:s lokaler har dessutom fått ett slutdatum. Centrumhuset i Deje ska rivas och kommunen ska köpa tomten. Hyresgästerna blir vräkta, som NWT berättat om, och Lars Stiernelöf misstänker att det är därför som aktiviteten hos gruppen ökat.

– Ja, det kanske är lite sista rycket, för att ridån för Centrumhuset snart går ner.

Jonathan Leman, researcher på tidskriften Expo, har varnat för utvecklingen i Värmland.

– Vi vet att detta skapar en oro i samhället, det här är personer som ser på politiska motståndare som legitima måltavlor för hot och våld, har han tidigare sagt till NWT.

Ny anmälan

Christina Schöön, enhetschef på Länsstyrelsen i Örebro län, stod bakom åtalsanmälan när myndigheten fick misstanke om de illegala aktiviteterna förra gången.

Hon kan nu bekräfta att myndigheten kommer att göra en ny anmälan till polisen och att det som sker på filmen är en misstänkt illegal kampsportsmatch.

– Det finns en publik och det finns som vi kan se det en domare som går in och bryter. Det går att likställa det med en kampsportsmatch. Det är den bedömningen vi gör.

Från matchen, som nu ska anmälas av länsstyrelsen.
Från matchen, som nu ska anmälas av länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har inte fått in någon förfrågan om tillstånd.

– Det finns inget som vi har hanterat. Ibland kan det vara så att moderförbund, alltså ett större känt förbund, sanktionerar till underförbund och då passerar det inte oss. Men jag bedömer den chansen som väldigt liten, minimal, säger hon och fortsätter:

– Det finns en lagstiftning om kampsport, att när det sker våld mot huvudet är det tillståndspliktigt. Finns det inte tillstånd, då är det ett brott mot den lagstiftningen.

Anne Holm som var förundersökningsledare i ärendet från i somras inväntar nu anmälan.

– Förra gången fick vi inte in nya några nya uppgifter eller någon film, så det var därför vi fick lägga ner det. Men givetvis får vi ta ställning till den nya anmälan som vi gör med alla anmälningar och göra en bedömning. Finns det bevismaterial får vi ta in det med.

NWT har försökt komma i kontakt med Gym XIV, utan att lyckas.

Läs mer:

Polisens beslut – efter anmälan om illegala kampsportsmatcher i skandalhusetInifrån skandalboendet: Nu vräks Ann-Mari och Tommy – ”Snacka om misär”Trots beslutet – högerextrema gymmet kommer sannolikt leva kvar: ”Knuten till Deje”Planen: Då kan Centrumhuset där det högerextrema gymmet finns vara bortaBeslut: Kommunen köper Centrumhuset – sätter stopp för det högerextrema gymmetHögerextrema gymmet i Deje anmäls – misstanke om illegala kampsportsmatcherHögerextrema gymmets motdrag efter kommunens besked

Artikeltaggar

Agera VärmlandÅtalBrottBrott, lag och rättCentrumhusetDejeFilmerHotJonathan LemanLars StiernelöfVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.