Hoppa till huvudinnehållet

Evin Incir: EU behöver en feministisk inrikes- och utrikespolitik

Publicerad:
EU-kommissionens ordförandes årliga tal, som hålls i Strasbourg i veckan och som går under namnet ”Tillståndet i unionen”, är viktig för vilka frågor som kommer prioriteras sista året innan nästa mandatperiod, skriver Evin Incir.
EU-kommissionens ordförandes årliga tal, som hålls i Strasbourg i veckan och som går under namnet ”Tillståndet i unionen”, är viktig för vilka frågor som kommer prioriteras sista året innan nästa mandatperiod, skriver Evin Incir. Foto: Jean-Francois Badias/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Direkt från Europaparlamentet

Kvinnors och flickors rättigheter är mänskliga rättigheter. Därför är det viktigt att EU driver både en feministisk inrikes- och utrikespolitik, skriver Evin Incir.

Nu har det passerat över fyra år och det är mindre än ett år kvar till nästa Europaparlamentsval. Mandatperioden går därför mot sitt slut. Ingen kunde ha förutspått flertalet av kriserna som drabbade EU och världen. Brexit kanske var det mest uppenbara, men Covid-19 och Rysslands folkrättsvidriga aggression mot Ukraina prövade unionens förmåga att både agera gemensamt och ta globalt ledarskap.

Inför förra valet rörde den stora frågan EU:s framtid. Om något så har det gemensamma agerandet stärkt unionen på ett sätt som få trodde var möjligt. Kampen mot despoter utanför vår unions gränser, pandemier och klimatkrisen kräver också att vi vinner kampen mot antidemokrater i vår egen union. Speciellt i en tid då vi ser högernationalister och högerkonservativa vinna allt mer mark. Situationen är så allvarlig att vi numera har ett medlemsland i EU som Ungern som inte längre kan klassas som en fullvärdig demokrati.

EU-kommissionens ordförandes årliga tal, som hålls i Strasbourg i veckan och som går under namnet ”Tillståndet i unionen”, är viktig för vilka frågor som kommer prioriteras sista året innan nästa mandatperiod. Dessutom kan talet sätta tonen för vad valrörelsen kan komma att handla om.

Första gång i EU:s historia har vi nu en lagstiftning som innebär att EU kan strypa det ekonomiska stödet till skurkregeringar som agerar stick i stäv med unionens grundläggande värden. Lagen måste emellertid användas för att den ska ha en inverkan.

Bland de grundläggande värdena nämns även jämställdheten. Att kvinnors kroppar har blivit ett slagfält för dessa regeringar måste bemötas med motstånd. Inte en enda krona av våra skattebetalares pengar får gå till skurkregeringar. I Polen har regeringen ändrat lagarna så att det i praktiken är förbjudet att utföra abort och från Ungern flyr hundratals kvinnor i veckan till Österrike för att göra abort på grund av rädsla för utsatthet och marginalisering.

Det är hög tid att jämställdhet inte bara betraktas som en fråga för få, utan som en fråga som berör alla. Kvinnors och flickors rättigheter är mänskliga rättigheter. Därför är det viktigt att EU driver både en feministisk inrikes- och utrikespolitik.

Ett viktigt steg i rätt riktning skulle vara att stärka lagpaketet på EU-nivå för att bekämpa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Just nu pågår förhandlingar mellan de lagstiftande institutionerna Europaparlamentet, där jag ingår och leder arbetet, och medlemsstaterna samt EU-kommissionen som är både förslagsgivande och verkställande.

Knäckfrågan rör införande av samtyckeslagar i alla EU:s 27 medlemsstater. Under Sveriges ordförandeskap antog medlemsstaterna ett förslag som innebär frånvaro av samtyckeslag. Än är det dock inte försent, men situationen är allvarlig.

Kampen mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer handlar om människovärdet. Den handlar bokstavligt talat om att rädda liv. Om detta borde kommissionsordförande Ursula von der Leyen tala om.

Evin Incir

Europaparlamentariker (S)

Artikeltaggar

BrexitCoronavirusetEUEU-kommissionenEuropaparlamentetEvin IncirFeminismJämställdhetKlimatMänskliga rättigheterÖsterrikePolenPolitikStrasbourgUngernUrsula von der LeyenUtrikespolitikVåld i nära relationerVåld mot kvinnor