Torsten Gustafsson på Stockfallet i Karlstad bestämde sig för att installera fjärrvärme när elpriset gick i taket vintras.
– I princip samma dag som de släppte på läste jag om prishöjningen. Typiskt mig, säger han självironiskt.
Förra året kämpade Torsten Gustafsson och hans fru, som många andra, med att spara el och pengar för att klara elräkningen.
Han har bott i radhuset på Stockfallet sedan 1978.
– Från början fanns fjärrvärme men det funkade inte så bra så vi gjorde som många andra här och köpte en elpanna, säger Torsten Gustafsson.
Dessutom har de en luftvärmepump.
– När det förra hösten började pratas om att det skulle kunna komma räkningar på uppåt 50 000 kronor då blev vi förstås oroliga. Vi drog ner värmen till 18 grader och värmde lite med en gasolkamin.
Nu blev det inte så illa som befarat och till slut kom bidraget. Men tanken på att lösa värmefrågan på något annat sätt hade väckts.
– Vi tog in en offert på en luft-till-vatten-pump men det skulle gå på 150 000 kronor och det blev för stor investering när man är så gammal som jag, säger Torsten Gustafsson, 72.
Han undersökte också möjligheterna för solenergi.
– Men det var väl lite halvhjärtat, jag hade nog redan bestämt mig för fjärrvärme. Det är säkert 90 procent här i området som har det, så det kanske var grupptrycket.
När erbjudandet om att ansluta sig till fjärrvärmenätet kom första gången för flera år sedan tackade Torsten Gustafsson nej, skeptisk av helt andra orsaker än de ekonomiska:
– Jag var arbetsledare för asfaltsläggarna och så hur fult det blev i gatorna. Det blev som ett lapptäcke och det rättades inte till.
Karlstads energi har sett ett mycket större inflöde av nya kunder senaste året än tidigare.
Nu gör kostnadsökningarna på el och skogsråvara att fjärrvärmepriserna stiger i landet. På vissa håll med så mycket som 30 procent. För Karlstads energis kunder stannar det på 5 procent.
– Det är typiskt mig, så fort jag gör nåt så går det åt skogen, säger Torsten Gustafsson med ett snett leende.
– Vi får se hur det blir, det verkar fungera bra och det ska inte bli samma pristoppar i alla fall.
Han ska betala 57 000 kronor för installationen och hoppas på att kunna ha det lite varmare i vinter.
– 5 procent är betydande höjning men för oss är det överkomligt, säger han.
Rekordmånga nya kunder – då höjs fjärrvärmepriset rejältPå andra håll i länet har fjärrvärmepriserna höjts mer än 5 procent, det visar den årliga Nils Holgerssonundersökningen.
Under 2023 har fjärrvärmebolagen i Värmland höjt priserna med i genomsnitt 8,7 procent – ungefär som riksgenomsnittet på 8 procent.
Näst mest i landet
Eda Energi höjer mest med 29,6 procent näst mest i hela landet, skriver Nils Holgerssongruppen i ett pressmeddelande. Även Storfors får en hög höjning, där Filipstads Värme höjer priset med 23,6 procent.
– Aldrig tidigare har vi sett så stora prisökningar på fjärrvärme som i år. Det är klart att det blir kännbart för kunder när värmekostnaderna stiger så dramatiskt på kort tid, säger Louise Wall, ordförande i Nils Holgerssongruppen, i pressmeddelandet.
Fjärrvärmen i Storfors är nu så dyr att leverantören Filipstads Värme nu spränger 1 200 kr/MWh-gränsen, enligt Nils Holgerssongruppen.
Även i Eda närmar sig fjärrvärmepriset 1200 kr/MWh-gränsen. Billigast totalt sett är fjärrvärmen i Karlstad.