Hoppa till huvudinnehållet

Polisens beslut – efter anmälan om illegala kampsportsmatcher i skandalhuset

Publicerad:
Centrumhuset i Deje.
Centrumhuset i Deje. Foto: Helena Karlsson

Det högerextrema gymmet i Deje misstänktes ha arrangerat illegala kampsportsmatcher och en åtalsanmäldes gjordes.

Nu har polisen tagit beslutet att lägga ner ärendet.

”Det har inte varit något nytt som framkommit”, skriver myndigheten i ett mejl till NWT.

Det var Länsstyrelsen i Örebro län – som ansvarar för tillsynen av kampsportsmatcher på nationell nivå – som lämnade in anmälan till polisen i Bergslagen innan sommaren.

Högerextrema gymmet i Deje anmäls – misstanke om illegala kampsportsmatcher

Myndigheten agerade efter ett tips om att ”bootcamps” med illegala kampsportsmatcher skulle ha anordnas i Centrumhuset i Deje.

– Det enda vi kan göra är att anmäla de tips där vi bedömer att misstanke om brott kan föreligga, sa enhetschefen på länsstyrelsen Christina Schöön till nyhetsbyrån Siren i samband med att anmälan gjordes.

Det har stormat en hel del kring Centrumhuset de senaste månaderna. Gym XIV, ett högerextremt gym som Expo varnat för lockat extremister från hela landet, har sin lokal i huset.

Länsstyrelsen hänvisar i anmälan till en anonym tipsare och skriver att ”vissa arrangemang har innefattat upp emot 80 personer i lokalen” och att det ”i tipset framgår även att gymmet inte besitter tillstånd för utövandet av kampsport vid enstaka tillfällen eller tills vidare”.

I anmälan pekas mannen som står bakom gymmet ut – ett känt ansikte inom den högerextrema miljön i Värmland.

Men nu väljer polisen att lägga ner ärendet:

”Ärendet nedlagt med beslutsmotivering att det saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”, skriver myndigheten och fortsätter:

”Det har inte varit något nytt som framkommit och ytterligare åtgärder har inte vidtagits.”

Som NWT rapporterat i en rad artiklar beslutade kommunstyrelsen i Forshaga i juni att köpa fastigheten. Centrumhuset ska rivas av fastighetsägaren innan dess och kommunen förväntas betala 6,75 miljoner kronor för tomten.

Läs även:

Högerextrema gymmet i Deje anmäls – misstanke om illegala kampsportsmatcherTrots beslutet – högerextrema gymmet kommer sannolikt leva kvar: ”Knuten till Deje”Planen: Då kan Centrumhuset där det högerextrema gymmet finns vara bortaAnn-Mari, 62, bor kvar i skandalboendet – utan vatten och värme: ”Livet är en fest”

Artikeltaggar

ÅtgärderBostad och byggenBrottBrott, lag och rättCentrumhusetDejeFastigheterMyndigheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.