Hoppa till huvudinnehållet

Osäker VM-start för blivande tvåbarnspappan: ”Största titeln redan uppnådd”

Publicerad:
Patrik Barth och Mads Østberg är anmälda till nästa VM-rally i Chile, men just nu finns inte pengarna för att starta. Sponsorjakten pågår.
Patrik Barth och Mads Østberg är anmälda till nästa VM-rally i Chile, men just nu finns inte pengarna för att starta. Sponsorjakten pågår. Foto: Olle Persson

Tre värmlänningar är anmälda till Chiles VM-rally. Överraskningen är kartläsaren Patrik Barth tillsammans med norske föraren Mads Østberg.

– Det är fortfarande väldigt oklart om vi ska åka eller inte, säger Barth.

Chile är nästa anhalt i VM-serien, elfte av 13 deltävlingar, den 28 september–1 oktober. Av totalt 55 ekipage tillhör 22 Rally2-klassen. Bland de 19 där som kämpar om poäng i WRC2 finns som väntat Oliver Solberg, i sitt sjunde och sista framträdande, och kartläsaren Jonas Andersson med britten Gus Greensmith.

Mads Østberg och Patrik Barth i en Citroën åker utanför mästerskapet, om det nu blir någon start. Huvuduppgiften i år är EM, där duon ligger trea inför finaltävlingen.

– Tiden gick ut förra veckan så vi kastade in en anmälan, men det ser väldigt tungrott ut, om det inte kommer in massa pengar från ingenstans. Flygbiljett för en person kostar minst en SM-tävling, nästan en EM-tävling, bara för att ta sig dit, säger Barth.

Sponsorjakten pågår in i det sista.

Anledningen till intresset för just Chile är goda kontakter i det sydamerikanska landet.

– Vi körde ju två tävlingar i fjol (vann båda). Atmosfären och allt är en väldig upplevelse.

Vill folk där att ni kommer tillbaka?

– Ja, annars hade det inte varit en anmälan inne en gång. Dem vi samarbetat med tidigare, både ett team och två personer i organisationen, vill att vi kommer i år också.

Mads Østberg och Patrik Barth slår hopprekord vid Colins Crest i Värmlands EM-rally i juli.
Mads Østberg och Patrik Barth slår hopprekord vid Colins Crest i Värmlands EM-rally i juli. Foto: Olle Persson

En annan försvårande omständighet är att sista EM-tävlingen, i Ungern, går helgen efter.

– Då är det precis att planet hinner komma hem.

Men tillåter ekonomin blir det ändå troligen Chile också.

Prio ett är dock EM-rallyt i Ungern.

– Det ska vi åka och slåss om placeringar. Vi ligger på delad tredjeplats och går allt som vi tänkt har vi chans på en andraplats.

Guldet har australiensaren Hayden Paddon redan säkrat. 33 poäng fattas upp till tvåan Martin Sesks, Lettland. Efren Llarena, Spanien, delar tredjeplatsen och fyran Mathieu Franceschi, Frankrike, är åtta poäng efter. Oliver Solberg ligger på 14:e plats genom segern i Värmlandstävlingen i sitt enda framträdande.

– Förhoppningsvis kan vi avsluta med seger i en EM-tävling, det hade suttit fint.

Vad händer nästa år?

– Planer finns, men inget är klart. Men det kommer bli ett år till, det är jag ganska övertygad om.

Båda har fina VM-meriter sedan tidigare, Østberg bland annat fem WRC-pallplatser i WRC och totalseger i WRC2 2020. Samma år kom Barth och Pontus Tidemand tvåa.

Østberg och Barth vann Ungerska mästerskapet ihop under debutsäsongen 2022. De trivs förträffligt tillsammans och skulle säkert hävda sig väl i VM, men någon satsning på det största mästerskapet lär inte ske.

Om inte annat gör Barths företag i rallynotskrivning att tiden inte finns. 30-åringen från Torsby och nu boende i Lysvik berättar att han arbetat 20 timmar per dygn senaste året.

– I VM ska du ha minst dubbelt så många timmar.

Hinner du sova?

– Nej, nej, nej, säger han och skrattar.

Den viktigaste faktorn är ändå familjelivet.

– Nu åker jag rally enbart för att det är kul, utan en hög press. En titel betyder inte lika mycket, speciellt när man fått barn. Då är största titeln är redan uppnådd.

Patrik Barth och sambon Daniela Viltestam har en tiomånaders dotter som heter Leona och får snart ännu mer att stå i på hemmaplan.

– Det kommer en pojk i december.

Årets första seger för norsk-svenska paret: ”Passade bra att ta solsemester”Nytt hopprekord vid Colins Crest – landade efter 47 meter: ”Ser ingen risk”

Artikeltaggar

ChileCitroënFrankrikeMads ØstbergPatrik BarthRallyRally-VMSportUngernWRC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.