Hoppa till huvudinnehållet

Hotet avblåst: Tar inte prover på dött vildsvin i Karlskoga

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: ADAM IHSE / TT

Under måndagen påträffades ett dött vildsvin i Karlskoga. För Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, räckte det dock med att se en bild på återstoden av kadavret för att konstatera att risken för svinpest var obefintlig.

Dött vildsvin hittat i Karlskoga – ska testas för afrikansk svinpest

Ella Sigvardsson är länsveterinär på Länsstyrelsen i Örebro län.

– Jag har hört att de påträffat ett dött vildsvin, men än så länge har det inte kommit något resultat från SVA än, berättade Sigvardsson för tidningen under tisdagsförmiddagen.

Det ska inte ha påträffats något annat dött vildsvin i länet nyligen.

– Än så länge är det bara ett dött djur, vi väntar på svar. Men det är inte samma risk att den har svinpesten som om den påträffats i området där man redan konstaterat att det finns Afrikansk svinpest. Men vi kan inte vara säkra förrän vi fått provsvaret.

Grisar smittas

Ella Sigvardsson berättar att pesten smittar mellan gris till gris, eller från matrester som döda griskadaver. Man kan även få med sig smittan på kläder om man rör sig i områden där smittan finns.

– Det är första fallet av Afrikansk svinpest som vi haft i Sverige, så det är nytt för oss. Det är flera länder i Europa som har svinpesten och smittan är svår att bli av med.

Afrikansk svinpest räknas som en epizooti och det är en allvarlig smittsam djursjukdom som kan utgöra ett hot mot djurs hälsa och kan slå ut en hel djurstam.

– Men det är viktigt att säga att den smittar bara grisar, inte människor.

Om det visar sig att döda svinet från Karlskoga är smittat så går Jordbruksverket in, då de är den ansvariga myndigheten för bekämpning.

– Då fattar de beslut om utredning och åtgärder, säger Ella Sigvardsson.

Tar inte prover

Elnaz Alizadeh är kommunikationschef på Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Det tar cirka 24 timmar att få ett svar på om vildsvinet hade Afrikanska svinpesten.

Hon säger att folk överlag är duktiga att rapportera om döda djur de påträffar i skogen.

– Jägare speciellt är duktiga på att kontakta oss om de påträffar döda djur i skogen och det är vi glada för. Vi har en karta där vi uppdaterar vart vi hittar döda vildsvin som är smittade, säger hon.

Under tisdagseftermiddagen stod det dock klart att man aldrig behövde ta några prover på det döda vildsvinet, vars kvarlevor bestod av skelettdelar.

– Vi har fått en bild på fyndet och där ser vi att det består av skelettdelar som legat en längre tid och sannolikt är det slaktrester då man kan se raka snittytor på bröstbenet, säger Caroline Bröjer, statsveterinär vid SVA, i en kommentar till SVT Örebro.

Eftersom djuret sannolikt skjutits har man därför blåst av ett tidigare hot om att svinpesten ska ha nått Karlskoga, då risken för smitta i sådant fall är obefintlig.

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Symtombilden är densamma som vid klassisk svinpest. Sjukdomen har sin ursprungliga utbredning i Afrika söder om Sahara, men har under senare år fått en kraftigt ökad spridning.

Afrikansk svinpest har sedan 2007 etablerat sig i bland annat Kaukasus och Ryssland, och förekommer sedan 2014 även i ett flertal länder i EU. Under 2018 upptäcktes också de första fallen av afrikansk svinpest i Kina.

Under 2023 upptäcktes det första fallet i Sverige, på vildsvin i Fagerstatrakten.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Artikeltaggar

DjurDjur och naturEUKarlskogaKaukasusÖrebro länSkogSmittorStatens veterinärmedicinska anstaltVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.