Hoppa till huvudinnehållet

Då reser Marcus Wandt ut i rymden: ”Oerhört stolta och glada”

Publicerad:
Marcus Wandt ska enligt planen tillbringa 14 dagar i rymden.
Marcus Wandt ska enligt planen tillbringa 14 dagar i rymden. Foto: Linnéa Tammerås

Det är nu klart när den nästa svenska astronauten, Hammaröbördiga Marcus Wandt, reser till den internationella rymdstationen. Resan sker enligt Rymdstyrelsen tidigast den tionde januari 2024. Rymdfärden tar avstamp från rymdcentret Kennedy Space Center i Florida, USA.

– Jag vill vara med och flytta gränserna för mänskligheten, har Marcus Wandt tidigare sagt till NWT.

Resan arrangeras av Axiom Space tillsammans med Nasa och Spacex. Besättningen består utöver Marcus Wandt av uppdragsspecialisten och befälhavaren Michael López-Alegría, piloten Walter Villadei, samt uppdragsspecialisten Alper Gezeravci.

– Vi är oerhört stolta och glada över att Marcus Wandt nu fått sitt uppdrag och sin besättning. Genom Marcus resa är Sverige med och förnyar den europeiska bemannade rymdfarten i grunden. Det finns nu fler vägar ut i rymden än någonsin tidigare och det svenska samarbetet som legat till grund för resan visar det stora intresset för rymden och dess stora potential säger Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen i ett pressmeddelande.

Resan sker med en Falcon 9-raket och en Dragon-kapsel. Datumet den tionde januari, kan komma att justeras.

Marcus Wandt är uppvuxen på Hammarö och tillbringade sina gymnasieår på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad.

Därefter utbildade han sig till elektronikingenjör, gick officersprogrammet, tog examen som stridspilot och jobbar idag även som chefstestpilot vid Saab Aeronautics i Linköping.

Marcus Wandt arbetar som projektastronaut hos Esa och genomgår för närvarande träning för att uppnå krav och få de certifieringar som krävs för att han ska vara redo för rymdfart.

Tidigare stridspilot från Hammarö kan bli näste svensk i rymdenFrån Hammarö till rymden – Marcus Wandt blir Sveriges nästa astronautBricklunch med Marcus Wandt – astronauten ska se Värmland från rymden: ”Längtar”Selmas Nobelmedalj ska ut i rymden – med värmländske astronauten

Artikeltaggar

Axiom SpaceEuropeiska rymdorganisationenKennedy Space CenterLinköpingMarcus WandtNasaRymdenSaabSundsta-ÄlvkullegymnasietTeknik och vetenskapUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.