Hoppa till huvudinnehållet

”Vi har skapat konsthistoria” – slutspurt på största utställningen

Publicerad:
Oscar Häggströms AR-verk heter ”Jogg your mind”. Det är ett av verken man kan uppleva och även interagera med genom utställningen Vävda rum. Pressbild. Foto: Oscar Haggstrom

Den virtuella konstutställningen Vävda rum går in på slutspurten.

– Med en månad kvar av utställningen kan vi konstatera att vi har lyckats skapa ett stycke svensk konsthistoria, säger projektledaren Linn Hübinette.

I 134 kommuner runtom i Sverige kan man sedan början av maj få en konstupplevelse via sin mobiltelefon. Tekniken liknar Pokémon Go, men här är det inte figurer som ska jagas och poäng som ska plockas, utan det är konstverk av olika slag som dyker upp, i så kallad augmented reality.

Du kan exempelvis vara med och skapa ett ordmoln, bli jagad av en ren eller jogga med en virtuell kompis.

I Värmland kan detta upplevas i Arvika, Forshaga, Grums, Hagfors, Karlstad, Kristinehamn, Sunne, Säffle och Årjäng. Även Karlskoga är med.

Upptäck konsten via en app. Nio olika ställen i Värmland finns på kartan i appen.
Upptäck konsten via en app. Nio olika ställen i Värmland finns på kartan i appen. Foto: Lena Richardson

Tio konstnärer har skapat verk till den virtuella utställningen och det är konstföreningar runtom i landet som har sett till att de placerats ut, i många fall på orter som annars har långt till närmaste konsthall eller galleri.

– Utan Sveriges konstföreningars nationella nätverk och infrastruktur skulle det inte varit möjlig att skapa ett sådant stort nationellt projekt. Våra medlemmar har gjort ett fantastiskt jobb, säger Linn Hübinette i ett pressmeddelande.

Möter konst och andra besökare

För att se verken måste man ladda ner appen Vävda rum. Där finns även en karta över konstverken, som alla är interaktiva och förändras när deltagarna tar sig ut på plats och tar del av dem. Till exempel kan en besökare i Säffle möta en annan i Jokkmokk genom att de båda dyker upp som renar i en virtuell renhjord.

Utställningen pågår fram till den 30 september.

Konstnärerna som deltar i Vävda rum är Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James och SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Paola Torres Núñez del Prado, Jonas Pajari & Rosalie Yu).

Ladda ner appen och fånga konsten: ”En hint om framtiden”

Artikeltaggar

ApparÅrjängGallerierKonstKonstfrämjandetNöje/KulturSäffleTeknik och vetenskapUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.