Han förvarade i hemlighet sin döda sambo i frysen i drygt fem år.
Samtidigt misstänks mannen ha levt på den döda kvinnans sjukersättning - som myndigheterna fortsatte betala ut i tron att hon levde.
Nu döms mannen till tre och ett halvt års fängelse i den uppmärksammade rättegången.
– Han är besviken och kommer troligen överklaga domen, säger mannens försvarsadvokat Stefan Liliebäck.
Det röda trähuset utanför Årjäng spärrades av i mitten av mars i år samtidigt som en stor polisinsats sökte igenom hela området.
Det ledde till en makaber upptäckt.
I en frysbox i ett förrådsutrymme - under ett lager av färska matvaror - låg en död kvinna.
Det handlade om en norsk kvinna i 60-årsåldern som varit sambo med den man i 50-årsåldern som fortfarande bodde på gården.
Fyndet blev starten på en av årets mest uppmärksammade brottsutredningar - där mannen åtalades för grovt gravfridsbrott och brott mot griftefriden samt grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.
– Det mest speciella är utan tvekan den väldigt annorlunda gärningen. Vi har av naturliga skäl inte kunnat hitta något när vi tittat efter andra liknande rättsfall, det finns inget som är jämförbart med det här över huvud taget, säger lag,man Lars Holmgård.
Fängelse
Han meddelade på måndag eftermiddag domen mot mannen under en presskonferens i Värmlands tingsrätt.
Mannen döms helt enligt åtalet: för grovt gravfridsbrott och brott mot griftefriden samt grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. Påföljden blir tre och ett halvt års fängelse.
En fråga tingsrätten haft att ställning till var om brottet mot den avlidna sambon var preskriberat, i och med att det gått drygt fem år sedan mannen la kvinnan i frysboxen.
Men eftersom mannen även använt frysboxen för sina vardagliga matvaror anser domstolen att brottet varit pågående ända fram tills att kvinnan hittades i frysen.
– Hade det varit en enskild gärning, att han lagt henne i frysen och sen inte något mer - då kunde det ha varit preskriberat. Men nu pågår det genom att han fortsätter förvara henne där och dessutom använder frysen till att förvara mat i, säger lagman Lars Holmgård.
En och en halv miljon
Det grova bedrägeriet handlar om sammanlagt en och en halv miljon kronor som fortsatt betalas ut i pension till den avlidna kvinnan från norska myndigheten Nav, och som mannen sedan spenderat.
– Normalt kanske det inte finns någon skyldighet att rapportera till norska myndigheter att en person är avliden, men genom att ändå underlåta att berätta det och ta emot pengarna och förbruka pengarna - då blir det en ganska enkel bedömning att det var ett bedrägeri, säger Lars Holmgård.
Mannens försvarsadvokat Stefan Liliebäck är inte förvånad över domen:
– Absolut inte. Men jag tycker att tingsrätten borde ha gjort en annan bedömning. Min klient kommer med allra troligast att överklaga domen, säger han.
Åklagare Linda Karlsson är däremot nöjd:
– Jag kan konstatera att tingsrätten dömt för de gärningar som vi ansåg att han skulle dömas för och att man bedömt på det sätt som vi tyckte, det vill säga att brottet inte är preskriberat. Sen finns det anledning för oss att närmare titta på domen när det gäller påföljdsdelen eftersom det ligger strax under det vi yrkade på, säger hon.