Hoppa till huvudinnehållet

Mångårigt stopp i Vänersjöfarten kan undvikas – med ny kanalsträckning

Publicerad:
Peter Eriksson (M) är ordförande i kommunstyrelsen för Trollhättans stad.
Peter Eriksson (M) är ordförande i kommunstyrelsen för Trollhättans stad. Foto: Sebastian Lamotte

Trollhättan kan acceptera att nya slussar byggs i en ny kanalsträckning genom staden, vilket innebär att ett mångårigt stopp för Vänersjöfarten undviks.

Den uppfattningen har Peter Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Trollhättans stad.

På måndagen kom det nya samrådsunderlaget inför byggandet av nya slussar i Trollhätte kanal genom Trollhättan. Där förordas det norra alternativet, vilket är ett förslag som innebär slussar i en ny kanalsträckning genom staden.

– Jag tycker att det är jättebra att Trafikverket och Sjöfartsverket är tydliga med vilken sträckning de vill gå fram med. Det underlättar för många människor som känt stor oro för hur det ska bli i deras område, säger Peter Eriksson.

Konkret besked

Enligt Peter Eriksson är det också bra för Trollhättans stad att ha ett konkret besked att förhålla sig till för att kunna jobba vidare.

– Det är även bra för hela regionen att det blir en tydlighet i frågan. Detta är inte en isolerad Trollhättan-fråga, utan en stor fråga som berör Västra Götaland, Värmland och delar av Örebros län, säger han.

Att konsekvenserna för Vänersjöfarten skulle vara mycket kraftiga vid ett bygge i befintlig sträckning med ett mångårigt stopp i trafiken har varit känt sedan tidigt i arbetet med att ersätta de uttjänta slussarna. Hur ser du på att Trollhättan tidigare stoppat ett bygge i ny sträckning och därmed försenat processen och orsakat osäkerhet för näringsliv runt Vänern som är beroende av transporter genom Trollhätte kanal?

– Det är ett tungt ansvar som faller på det tidigare S-ledda styret i Trollhättan. Trots den kunskap man fått förmedlad har man ändå framhärdat i att man bara ser alternativet i befintlig sträckning. Det har skapat mycket frågetecken, inte minst i Karlstadsregionen men även i andra områden. Ett stopp för trafiken skulle vara förödande, sjöfarten kanske aldrig skulle komma igång igen, deras resonemang har talat mot bättre vetande, säger Peter Eriksson.

Ny sträckning

Enligt Peter Eriksson har Moderaterna varit öppna för att bygga i en ny sträckning genom Trollhättan, även om man inte tagit ställning för det norra eller södra alternativet.

I samrådsunderlaget förordas nu det norra alternativet före det södra av ett flertal skäl, som lägre prislapp, kortare byggtid, mindre miljöpåverkan och mindre störningar av sjötrafiken.

– Detta är fakta vi måste ta med i bedömningen vi gör politiskt. Allt som de presenterat pekar på att det är fördelar med det norra alternativet, säger Peter Eriksson.

Samrådsunderlaget

På måndagsförmiddagen presenterades samrådsunderlaget för kommunfullmäktige i Trollhättan och det gavs även tillfälle för frågor.

– För mig var det viktigt att Trafikverket och Sjöfartsverket bemötte vanföreställningar som vissa fortfarande försöker lägga fram, som att det går att bygga i befintlig sträckning och att yankee-cylindrar minsann går att plocka isär, säger Peter Eriksson.

Yankee-cylindrar är jättelika torkanordningar som Valmet i Karlstad har tillverkning av. Storleken gör att cylindrarna på land endast kan transporteras korta sträckor i mycket låg hastighet.

Finns det idag en majoritet i Trollhättans kommunfullmäktige som kan acceptera att nya slussar byggs i en ny sträckning genom staden?

– Det är min tydliga känsla att så är det, säger Peter Eriksson.

Tidningen har sökt företrädare för Socialdemokraterna i Trollhättan.

Här lastas Nossan med zinkslig i Otterbäckens hamn.
Här lastas Nossan med zinkslig i Otterbäckens hamn. Foto: Owe E Hermansson

Artikeltaggar

KommunfullmäktigeKommunstyrelsenModeraternaNäringslivOtterbäckenSjöfartSjöfartsverketSocialdemokraternaTrafikTrafikverketTrollhättanValmetVänern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.