Hoppa till huvudinnehållet

Här är Karlstads nyaste skyddsrum: ”Väggarna är dimensionerade för bomber”

Publicerad:
Ett ton väger den blå dörren, ditlyft med kran. Thomas Ivarsson, Peabs platschef, säger att man inte är van att bygga skyddsrum, men är nöjd med hur de blev.
Ett ton väger den blå dörren, ditlyft med kran. Thomas Ivarsson, Peabs platschef, säger att man inte är van att bygga skyddsrum, men är nöjd med hur de blev. Foto: Tommy Pedersen

Skyddsrum fortsätter vara en het fråga.

Det är sällan det byggs nya, men nu har Karlstad fått några av de senaste i listan när Peab byggt tre nya.

– Vi brukar bygga för utrymning, nu bygger vi för inrymning, säger platschefen Thomas Ivarsson.

River man ett skyddsrum, då måste man bygga ett skyddsrum.

Så när Peab tog bort de befintliga på Kanikenäset, ja då fick man snällt bygga nya.

Två blev tre, som vardera rymmer 120 personer.

– Vi hade hoppats kunna använda de gamla, men när vi hade tagit bort taket så droppade det in vatten, säger Thomas Ivarsson, platschef på Peab.

Bygget av huset, som har 62 lägenheter på toppen av skyddsrummen, påbörjades i september 2021. Alltså ett halvår innan kriget i Ukraina gjorde att skyddsrum blev en het fråga även i Sverige.

– När vi började var det inga problem att få tag i vår skyddsrumssakkunnige som är godkänd av MSB, men sedan fick han enormt mycket att göra.

Att bygga skyddsrum hör inte till vanligheterna, men Peab byggde ett i Kil för ett tag sedan. ”Men det var ovan mark”, säger Thomas Ivarsson.
Att bygga skyddsrum hör inte till vanligheterna, men Peab byggde ett i Kil för ett tag sedan. ”Men det var ovan mark”, säger Thomas Ivarsson. Foto: Tommy Pedersen

Dessutom byggs närmare 100 nya skyddsrum i Kiruna i samband med att staden flyttas.

Klart för krig

När Peab visar upp skyddsrummen är de ”iordningställda för krig”.

Det innebär att ventilationen provkörs och man har provtryckt så de håller tätt för gasutsläpp.

Och det höll tätt?

– Ja, det höll tätt.

I varje skyddsrum finns fyra toalettbås. De är tomma vid vårt besök, men när krisen kommer så ska bostadsrättsföreningen iordningställa dem och resten inom 48 timmar.

”När vi började var det inga problem att få tag i vår skyddsrumssakkunnige som är godkänd av MSB, men sedan fick han enormt mycket att göra”, säger Thomas Ivarsson.
”När vi började var det inga problem att få tag i vår skyddsrumssakkunnige som är godkänd av MSB, men sedan fick han enormt mycket att göra”, säger Thomas Ivarsson. Foto: Tommy Pedersen

– Vi hade hoppats kunna använda utrustningen från de gamla rummen, men de var helt uttjänta. Så nu är det uppdaterat, säger Thomas Ivarsson och pekar på plasttunnor och pappkartonger.

Ytterväggarna mäter 35 centimeter istället för vanliga 25 centimeter.

– Man räknar med att en del betong rasar så väggarna är dimensionerade för bomber. Alla tryckmätare och antenner är ingjutna i väggarna.

De nya skyddsrummen ligger under grundvattennivån, vilket gör att vatten pressar på mot väggarna hela tiden.
De nya skyddsrummen ligger under grundvattennivån, vilket gör att vatten pressar på mot väggarna hela tiden. Foto: Tommy Pedersen

”Det är kostsamt”

Vart och ett av de tre provrummen har separat trapphus. Under fredstid kommer skyddsrummen att användas som förråd för de boende i huset.

På måndag kommer MSB på besiktningsbesök. Ett besök som inte ska kunna rendera i några anmärkningar. Detta då man haft besök allt eftersom under bygget.

– Men det är alltid nervöst, är det något vi glömt? Men det ska nog gå bra.

Detta ska finnas i varje skyddsrum

1 st skyddsrumsritning

1 st brytspett

1 st bräckjärn

1 st bågfilsställning med sex stycken bågfilsblad

1 st flatmejsel

1 st spetsmejsel

1 st polygriptång

1 st mejselhammare

1 st verkstadsslägga

1 st lina tio meter lång

1 st skiftnyckel

5 st hinkar á två liter

2 st fogsprutor

5 l fogmassa

1 st 36 mm fast nyckel till skyddsrumsdörr

1 omg vattenkärl rymmande totalt 730 liter

Att bygga nya skyddsrum är inte gratis. Det ställs höga krav på att rummen håller det de lovar och materialkostnaden blir högre.

– Det är kostsamt. Bjälklagren i taket ska klara att huset ovanför rasar och lägger sig på skyddsrummen till exempel. Det får heller inte finnas någon svetsning, men jag tror att de som jobbar med armering och betong tycker att det här är roligare, säger Thomas Ivarsson.

Inflyttningsstart i de nya lägenheterna blir det i början av november.

Av de 62 lägenheterna står tio utan ägare för tillfället.

Här, i botten av bostadsrättsföreningen Ekan på Kanikenäsbanken, finns tre av landets senast byggda skyddsrum.
Här, i botten av bostadsrättsföreningen Ekan på Kanikenäsbanken, finns tre av landets senast byggda skyddsrum. Foto: Tommy Pedersen

Läs mer om skyddsrum här:

Intresset för skyddsrum fortsatt stort: ”Fortfarande en väldigt aktuell fråga”Krögaren med skyddsrum på tomten: ”Jag trodde bara att det var ett garage”Skyddsrummet mitt i villaidyllen: ”Känns bra i det här läget”NWT på besök i ett par skyddsrum: ”Man får hoppas att du gillar grannen bredvid”800 personer får plats i Värmlands största skyddsrumHär är Värmlands tio största skyddsrum

Artikeltaggar

Bostad och byggenKanikenäsetKarlstadMSBPeabSkyddsrumVattenVentilation

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.