Hoppa till huvudinnehållet

Gärna en jaktmyndighet i Karlstad

Publicerad:
Det viktigaste är att den nya jaktmyndigheten hamnar utanför Stockholm.
Det viktigaste är att den nya jaktmyndigheten hamnar utanför Stockholm. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringen har tillsatt en utredning om en ny jakt- och viltvårdsmyndighet. Karlstads kommunalråd Linda Larsson (S) ämnar arbeta för att myndighetens huvudkontor hamnar i Värmland. Men det viktigaste är faktiskt var huvudkontoret inte hamnar.

Jakt och vilt hanteras i nuläget av Naturvårdsverket. Det är dock bara ett av många ansvarsområden myndigheten har och det saknas verkligen inte exempel på när denna och jägarna saknat samsyn i sakfrågor rörande jakt och vilt. Uppfattningen att myndighetens verksamhet på många fronter är ideologiskt driven är inget som diskuteras särskilt mycket i jaktkojor och slaktlador – det är ingen som tycker annorlunda.

Att tillsätta en utredning och därefter starta en ny myndighet är enkla politiska grepp för att signalera att man gör något. I bästa fall hamnar problemområdet man adresserar i fokus en stund. I värsta fall blir det en ny myndighet som drar utvecklingen åt rakt motsatt håll kontra det önskade.

Resultatet blir en utbredd, och välmotiverad, skepsis till att en ny myndighet är svaret på den aktuella frågan. Detta i mångt och mycket helt oberoende av vad frågan är. Misstroendet mot detta är av naturliga orsaker större hos den frihetligt orienterade delen av befolkningen. De som tenderar att var fjärde år rösta höger och övriga år vill ha så lite som möjligt med staten att göra.

Men i fallet med en jaktmyndighet finns det anledning att vara försiktigt positiv. Riskerna att en utredare skulle komma fram till ett myndighetsuppdrag som skulle vara sämre än det upplägg som finns nu är små. Bland annat föreslås att myndigheten skall ta över ansvaret för inspektioner av skjutbanor från polisen. En mycket välkommen punkt.

Skjutbanor skall inspekteras med femårsintervall och fram till 2020 utfördes dessa inspektioner av civilt förordnade besiktningsmän. Kombinationen av att dessa sades upp och att för få poliser fått rätt utbildning för att utföra inspektionerna gjorde att flera skjutbanor inte hann inspekteras i tid. Dessa fick då skjutförbud vilket ställde till det rejält för många jägare.

Det åligger nämligen jägaren att själv se till att både skytt och vapen är i skick för att jaga. Detta kräver övning och skottställning av vapnet vilket i sin tur kräver skjutbanor. Följaktligen medför polisens misslyckande med att göra sitt jobb en ökad risk för att den enskilde jägaren begår ett jaktbrott. Vilket i sin tur innebär ytterligare arbete för en redan ansträngd polismyndighet.

Av de skott som avlossas i Sverige är det knappast smällarna från skjutbanor och skogsskiften polisens utredare bör lägga tid på. Att detta flyttas till den nya myndigheten är en självklarhet.

Karlstads kommun vrider semaforen för att tydligt signalera att de är redo att låta myndigheten etablera sig här är bra. Att det är landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) som är beställare av utredningen har nog en ännu större inverkan på placeringen än Linda Larssons öppna armar.

Dock är det viktigaste inte var myndigheten till slut etableras utan var den inte hamnar. När Naturvårdsverket flyttade från Valhallavägen 2018 gjorde man det till Hammarby sjöstad. Då är Värmland, som är ett av de fem län med flest jägare per capita, en mycket bättre plats.

Artikeltaggar

Djur och naturInspektionerJaktKarlstads kommunKristdemokraternaLinda LarssonMyndigheterNaturvårdsverketPeter KullgrenPolisenPolitikSocialdemokraternaStockholmUlf KristerssonUtredningarVärmlands länViltvård