Hoppa till huvudinnehållet

Galna älgen ska skjutas – efter blodiga attacken på Lars-Olof: ”Hann bara skrika”

Publicerad:
Arvikaprofilen Lars-Olof Gävert, politiker och välmeriterad löpare, är sjukskriven efter att ha attackerats av en älg i torsdags kväll.
Arvikaprofilen Lars-Olof Gävert, politiker och välmeriterad löpare, är sjukskriven efter att ha attackerats av en älg i torsdags kväll. Foto: Privat

Lokalprofilen Lars-Olof Gäverts löprunda tog en chockartad vändning.

Han attackerades blodig av en vildsint älg – som nu ska avlivas.

– Inget att fundera på, säger jaktlagsledare Carl-Olof Ingels.

Det skulle vara en löptur i mängden för Lars-Olof Gävert och hundsällskapet Junior.

I stället utvecklade sig torsdagskvällen runda i skogen till en blodig skräckupplevelse när en vildsint älg attackerade honom. En händelse som Värmlands Folkblad var först med att berätta om.

– Jag hann tänka att det här kan gå riktigt illa och kände faktiskt en aning dödsskräck, sa han till tidningen.

Efter älgattacken som ägde rum när det mörknat på torsdagskvällen har 46-åringen nu några dagars distans till händelsen.

– Jag har alltid sagt att skogen är den säkraste platsen att vistas på, säger Lars-Olof Gävert.

– Och det vill jag nog ändå fortsätta hävda.

Händelsen ägde rum i trakterna runt Björntjärn, inte alltför långt från arvikapartistens hem i Dalen. Det han trodde var ljud från grävling visade sig alltså vara läten från en betydligt större varelse.

– Plötsligt ur den täta skogen kom älgen utspringandes i full fart precis framför mig.

”Ville ha mig till varje pris”

Den ryggade inte tillbaka – utan gick till angrepp.

– Den brydde sig inte om hunden utan gick hundra procent direkt på mig. Jag hann bara skrika, men inte göra något utan blev översprungen. En så pass rejäl smäll att jag har någon liten minnesförlust, troligtvis tappade jag medvetandet en sväng. Mitt nästa minne är att jag tagit mig upp på benen och lutar mig mot en gran.

Men än var det inte över.

– Den tog liksom fart igen och sparkade mig på benen. Då är hon så pass nära att jag kunde sopa till henne med en armbåge rätt i trynet, men verkade inte reagera på det. Hon var otroligt stirrig och målinriktad. Raggen var rest och öronen gick bakåt. En väldig överraskning som kom springandes mot mig i mörkret. Älgkor kan ju väga uppemot 300 kilo... I det läget kände jag att detta inte gick att stoppa, hon ville verkligen ha mig till varje pris.

Då kom 8-årige Junior, en siberian husky, till undsättning.

– Hunden förstod att det inte var så bra, blev riktigt arg och förde ett jäkla liv. Jag släppte honom för att gå till något slags motangrepp mot älgkon – som då drog sig iväg och långsamt gick över skogen. Jag hörde henne länge och lyssnade efter på väg till en kompis som sen körde hem mig.

Vad betydde det att Junior var med?

– När han förstod att det var allvar kändes det väldigt bra att ha honom med. Han var varit med och jagat älg, men blev nog lite paff han också. Chockerande för oss båda.

L-O efter det blodiga mötet med älgen.
L-O efter det blodiga mötet med älgen.

Att L-O Gävert är en välmeriterad löpare och van att röra sig i skog och mark kan också ha spelat in till det bättre.

– Det tror jag. Jag har ganska bra fysik, om det hänt en äldre eller ett barn hade det kunnat gå betydligt värre. Jag kunde ändå komma på benen trots att älgen var vid sidan om.

– Jag har varit mycket i skogen i alla år och sett en hel del märkligt och mött många djur, men det här var annorlunda.

Inte gett upp fotbollssäsongen

Under veckan är Lars-Olof Gävert sjukskriven.

– Knät är svullet, lårkakan kvar och jag har haft lite ont i nacken. Efteråt kände jag mig lite yr, det var en rejäl smäll och jag slog nog i huvudet, men nu är det ingen större fara.

Någon löpning har det inte blivit sen skräckmötet med älgen. Däremot promenader och någon tur på cykel.

Inte heller har han gett upp att bidra på fotbollsplanen under slutet av säsongen när Mangskogs SK jagar en plats i femman.

– Jag hoppas kunna vara med någon mer match.

Och snart blir det ut i löparspåret igen.

– Kanske inte precis på samma ställe. Jag ska vara lite mer uppmärksam och tända pannlampan när det rasslar till i buskarna. Det kan vara bra att tänka på.

Då är hon så pass nära att jag kunde sopa till henne med en armbåge rätt i trynet.
Lars-Olof Gävert om mötet med älgen

Älgen som attackerade Lars-Olof ska avlivas, bekräftar Carl-Olof Ingels, jaktledare i Dalens viltvårdsområde.

– Stämmer. Polisen har godkänt och vi har fått beslut om det. Egentligen vill vi spara varenda älg, det är inte så speciellt roligt att skjuta dem. Men en som springer på folk på det här viset ska definitivt plockas bort. Det är inget att fundera på, säger han.

Sökandet efter älgen är inlett.

– Än så länge lyser den med sin frånvaro. Det är viktigt att vi får tag i rätt älg, där måste vi vara säkra.

”Det verkar sjukt”

Och det är inte det lättaste.

– Vi har varit ute varenda dag och letat, men än så länge inte stött på just den älgen. Det rör sig fler älgar i området och där har vi ett problem.

Dalens jaktlag rymmer ett 20-tal jägare.

– Vi är väl förtrogna med området och är några stycken på detta just nu. Om det behövs har vi hela jaktlaget att tillgå. Kapacitet och resurser finns det. Men det här kan ta tid och inte alls säkert att vi lyckas heller.

Vid ett eventuellt möte med älgen är strategin klar.

– Vi får provocera den för att se till så att beteendet stämmer överens med det som beskrivningen, att den är sur och inte viker av. Det ska röra sig om ett hondjur, enligt Lars-Olof och han är ganska van, det finns ingen anledning att misstro hans uppgifter.

Har du hört talats om något liknande den här händelsen?

– Att en älg attackerar en människa med full kraft är extremt ovanligt. Även vid ett snabbt förlopp som nu ska älgen inte fullfölja attacken och sen fortsätta. Det verkar sjukt. Vi har inte haft några incidenter som varit så här skarpa.

Enligt Carl-Olof har ytterligare en person drabbat samman med älgen i samma område. Dock inte med samma allvarliga utgång.

– Då var det samma sak, älgen vek inte av och var oskygg. Så två incidenter, varav L-O råkade mest illa ut.

Susanne Engstad i Arvikapartiet knäppte en bild på den här älgen som enligt VF också är den som attackerade hennes partikollega. ”Jag kan inte ha någon uppfattning om det, det kan vara den älgen, men vi vill vara säkra”, säger Carl-Olof Ingels.
Susanne Engstad i Arvikapartiet knäppte en bild på den här älgen som enligt VF också är den som attackerade hennes partikollega. ”Jag kan inte ha någon uppfattning om det, det kan vara den älgen, men vi vill vara säkra”, säger Carl-Olof Ingels.

Jaktlaget har gått ut med varningar.

– Via sociala medier och lappar i området har folk informerats om risken, de får gå ut på eget bevåg.

Fler älgar har gäckat Arvikabor på sistone.

– De har rört sig nere i koloniträdgårdarna och i Östra Sund, men inga som vad jag vet givit sig på folk. Det är en väldig skillnad. Rätt vad det är får vi påringningar om älgar i äppelträdgårdar. Lösningen är enkel: kör undan äpplena, säger Carl-Olof som kommer med ännu en uppmaning:

– Folk får gärna höra av sig om de ser någon älg som kan tänkas sammanfalla med beskrivningen och ta i så fall kontakt med jaktledaren i området.

Artikeltaggar

ArvikapartietBjörntjärnDjur och naturHusdjurLars-Olof GävertMangskogs SKSkogSociala medierVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.