Hoppa till huvudinnehållet

Efterlängtat villaområde på Dingelsundet förbereds

Publicerad:
Karlstads kommun håller på att bygga ut det nya villaområdet på Östra Dingelsundet. Här kommer man erbjuda 40 nya tomter till tomtkön. De närmaste hamnar bara cirka 100 meter från Vänern, berättar Anders Tallgren (S), Monika Bubholz (MP) och projektledaren Stefan Prochazka.
Karlstads kommun håller på att bygga ut det nya villaområdet på Östra Dingelsundet. Här kommer man erbjuda 40 nya tomter till tomtkön. De närmaste hamnar bara cirka 100 meter från Vänern, berättar Anders Tallgren (S), Monika Bubholz (MP) och projektledaren Stefan Prochazka. Foto: Christer Wik

Med 450 personer i tomtkön är trycket stort på Karlstads kommun att kunna erbjuda nya villatomter. Och nu börjar det röra på sig.

– Förra veckan lade vi ut 21 tomter på Södra Kroppkärr och snart ytterligare 40 till tomtkön på östra delen av Dingelsundet där vi nu bygger gator och VA.

Det säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

På måndagen togs det första officiella spadtaget till ett av flera nya villaområden som är på gång på Dingelsundet. I det här fallet gäller det Östra Dingelsundet.

Anders Tallgren och Monika Bubholz tar första spadtaget med hjälp av grävmaskin
Anders Tallgren och Monika Bubholz tar första spadtaget med hjälp av grävmaskin Foto: Tommy Pedersen

– Planerna för det här området inleddes redan 2014 och nu har planarbetet slutförts här och därför kan vi inleda arbetet med att bygga gator, lägga VA och koppla in ström och bredband.

Ge fler chansen

– Syftet med den här satsningen är ge fler chansen att kunna bo i ett så här attraktivt område via nya tomter och det pågår även en omvandling från ett fritidshusområde till permanentboende på Dingelsundet, säger Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Cirka 30 miljoner kronor kostar infrastrukturen som ska stå klar våren 2024. Då släpps även tomterna till tomtkön. Bostadsområdet kommer sammanlagt bestå av fyra gator.
Cirka 30 miljoner kronor kostar infrastrukturen som ska stå klar våren 2024. Då släpps även tomterna till tomtkön. Bostadsområdet kommer sammanlagt bestå av fyra gator. Foto: Christer Wik

Behovet av fler villatomter i Karlstad är stort. I dagsläget finns det cirka 450 personer i kommunens tomtkö och det antalet har ökat den senaste tiden.

– Nu börjar vi beta av den. Förra veckan lade vi ut 21 villatomter på Södra Kroppkärr och i vår släpper vi ytterligare 40 till vår tomtkö här på den östra delen av Dingelsundet. Det är då gatu- och VA-arbetet är klart.

Runt 1 000 kvadrat

– Tomterna är cirka 1 000 kvadratmeter stora, fördelade på fyra gator och de hamnar på naturmark eftersom vi vill att folk ska ta del av den fina miljön här, säger Monika Bubholz.

Det nya villaområdet där kommunen investerar cirka 30 miljoner kronor hamnar i nära anslutning till Vänern.

– Ja, det är inte mer än knappt 100 meter ner till sjön och Dingelsundsådrans utlopp i sjön. De första husen kan stå klara från sommaren 2024, berättar Stefan Prochazka som är projektledare för bygget av infrastrukturen.

Ytterligare tre planer

Och mycket mer är på gång på Dingelsundet.

– Det pågår även detaljplanearbete för norra, västra och södra Dingelsundet. På västra delen kommer att bli 30-40 nya tomter där vi tar hälften och Obos hälften.

– På södra blir det fyra tomter och på norra en tomt och där finns det även privata tomter, säger Anders Tallgren.

Kommunen ska även bygga en gång- och cykelväg ut mot Skoghallsleden och se över korsningen där för att förbättra trafiksäkerheten. Tidigare i år lade man 9 miljoner kronor på att förbättra järnvägsövergången där.

Mycket på gång

– Vi tittar även på fler områden när det gäller att erbjuda fler villatomter i hela Karlstads kommun. Det är viktigt med en bra planberedskap och en blandad bebyggelse.

– Det är på gång med tomter både i Väse och Vålberg och på sikt även ett 20-tal på Jakobsberg. Nya villatomter blir det också på Katrineberg, men det är inte klart med hur många, säger Anders Tallgren.

Nytt bostadsområde

Till det kommer ytterligare några villatomter i närtid, enligt Lisa Eriksson som är ansvarig för den kommunala tomtkön.

– Vi ska framöver släppa två tomter nära Bovieran på Zakrisdal, sex tomter på Bergvik och ungefär 2025 räknar vi med att kunna erbjuda ett antal villatomter på Steffensminne där det blir ett nytt bostadsområde. Hur många är ännu inte klart.

– Det finns även ett planuppdrag för att ta fram en ny detaljplan för området norr om Stormyrsgatan på Stockfallet. Ett eventuellt tomsläpp gällande småhustomter där ligger cirka 3-4 år framåt i tiden, säger Lisa Eriksson.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBostad och byggenDetaljplanerDingelsundetGång- och cykelvägInfrastrukturKarlstadLisa ErikssonMiljöpartietMonika BubholzObosSocialdemokraternaStefan ProchazkaTeknikTeknik och vetenskapVänern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.