Hoppa till huvudinnehållet

Schweiziska paret Priska och Thomas köpte värdshuset: ”Sverige fascinerar oss”

Publicerad:
Sverigefantasterna Priska och Thomas  Flückiger från Schweiz har köpt Wärdshuset Pilgrimen i Ekshärad.
Sverigefantasterna Priska och Thomas Flückiger från Schweiz har köpt Wärdshuset Pilgrimen i Ekshärad. Foto: Privat

Det är det schweiziska paret Priska, 52 år och Thomas Flückiger, 51 år som köpt Wärdshuset Pilgrimen i Ekshärad. De beskriver sig som riktiga Sverigefantaster och har pluggat svenska hemma i Schweiz i 15 år.

Nu ska de förverkliga Sverigedrömmen fullt ut och bli värdshusvärdar på klassiska stället som samtidigt blir deras bostad.

– Vi planerar att bo i värdshuset, så vi är närmare våra gäster. Det ska vara en känsla av att komma hem till oss, säger Thomas Flückiger i mejl till NWT.

Nyligen avslöjade NWT att Wärdshuset Pilgrimen sålts till ett gift schweiziskt par. Nu träder de fram och berättar vilka de är och om planerna.

– Vi vill att det ska vara ett ställe där våra gäster kan slappna av och glömma bort vardagen. Detta i en region där naturen fortfarande kan kännas och upplevas, säger Thomas Flückiger.

Thomas och hans fru Priska har varit ett par i 30 år och har två vuxna barn, en son och en dotter tillsammans. Priska driver kafé- och restaurangverksamhet tillsammans med sonen. Thomas är vd i ett företag som sysslar med fiber och TV-kabelnät.

Sverigefantaster

Paret har haft ett långt kärleksfullt förhållande till Sverige.

– Det är något med Sverige som fascinerar oss, men vi vet inte riktigt vad det är, men alltid när vi kommer till Sverige blir blodtrycket lägre och hela kroppen slappnar av. Vi tycker om skogen, naturen och den svenska livsstilen, säger Thomas.

Första resan till Sverige gjorde de 2004. Sedan dess har det blivit många fler. Sakta börjar de bli försvenskade. De köpte ett svenskt Rörvikshus 2008. Då tänkte de att det är lika bra att de börjar ta svenskakurser. De håller på Tre kronor i hockey till och med när de spelar mot Schweiz.

– Mitt hjärta slår alltid för Tre kronor, säger Thomas.

2016 besökte de Ekshärad för första gången och lämnade platsen med en känsla av att här vill de stanna en längre period.

I år bestämde de sig för att flytta till Sverige och driva verksamhet. De besökte olika anläggningar som var till salu i Dalarna, men det var inget som passade. När de kom hem såg de att Wärdshuset Pilgrimen var till salu som finns på en plats de inte kan glömma. De bestämde sig för att slå till.

Schweiziska paret Flückiger ska fylla Wärdshuset Pilgrimen med nytt liv.
Schweiziska paret Flückiger ska fylla Wärdshuset Pilgrimen med nytt liv. Foto: HusmanHagberg

Ska renovera

Sommaren 2024 går flyttlasset till Sverige och 2025 kommer de att slå upp portarna för Wärdshuset Pilgrimen. Det kommer då att vara nyrenoverat, men inte alltför omfattande renoveringar kommer genomföras.

– Det är viktigt att bevara känslan som fastigheten har. Men vi vill minska energiförbrukningen och tänker göra tilläggsisolering och byta fönster i hela fastigheten. Lobbyn och restaurangdelen ska få en omfattande uppfräschning men rumsindelning behåller vi i stora delen som det är, säger Thomas.

Han och Priska ser fram emot samarbeten när de flyttar till Ekshärad.

– Vi vill samarbeta med lokala företag och även med lokala livsmedelsproducenter så att vi kan ha värmländska livsmedelsprodukter i vår restaurang.

En efterlysning

Thomas har en hälsning till ekshäringarna och kommande gäster.

– Det här blir inte bara ett ställe för oss, det blir ett ställe för er. Vi skulle gärna veta allt om Wärdshuset Pilgrimens historia och vilka som har drivit stället genom åren. Har ni foto, eller en berättelse så tveka inte att kontakta oss, säger han.

NWT har kontaktuppgifter till paret.

Anrika värdshuset sålt till schweizare: ”Vill gärna skämma bort våra gäster”Anrika Wärdshuset Pilgrimen till salu – igen

Artikeltaggar

Bostad och byggenEkshäradFastigheterNäringslivNaturSchweiz

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.