Hoppa till huvudinnehållet

Hon vill rädda äldre från bedrägerier – bjuder in till digital mässa: ”Vill hjälpa”

Publicerad:
Magdalena Herr och hennes kollegor på Euronics i Ekshärad kommer ofta i kontakt med äldre som utsatts för bedrägerier.
Magdalena Herr och hennes kollegor på Euronics i Ekshärad kommer ofta i kontakt med äldre som utsatts för bedrägerier. Foto: Pia Holmström

Magdalena Herr jobbar på Euronics i Ekshärad och kommer dagligen i kontakt med pensionärer som känner digitalt utanförskap. Det kan vara seniorer som drabbats av telefonbedrägerier eller som inte vet hur man använder sin bankdosa eller smarta telefon.

Därför har hon tagit initiativ till en mässa på Ekshärads hembygdsgård på onsdag om allt pensionärer behöver känna till.

– Den heter Mässan med omtanke, för det är precis vad det handlar om, omtanke om våra kära seniorer, säger hon.

Magdalena Herr och hennes kollegor på Euronics i Ekshärad har märkt att många fler behöver hjälp när samhället blir allt mer digitaliserat.

– Vi har blivit lite av ett helpcenter. Vi hjälper dem med allt. Så vi har fått lära oss väldigt mycket själva också, eftersom vi får ha ett brett kunskapsområde.

Sedan sex år tillbaka undervisar Magdalena kunder i digital teknik både i butiken som i deras hem. Till exempel om hur man söker information på Internet, vad man kan göra med sin smarta telefon och hur man sköter bankärenden digitalt.

– Faktum är att vi var den första Euronicsbutiken i Sverige som började med det. Vi kontaktade huvudkontoret på Euronics och bad dem skriva ett sekretess-avtal så att vi kan hjälpa kunder med banktjänster. Kunden får alltid hålla i sin egen bankdosa och slå sin personliga kod när inte vi tittar. Allt vi ser är ju under sekretess.

Magdalena upplever att Euronics blivit som ett helpcenter för äldre som är i digitalt utanförskap. Nu har hon tagit initiativ till en mässa för seniorer.
Magdalena upplever att Euronics blivit som ett helpcenter för äldre som är i digitalt utanförskap. Nu har hon tagit initiativ till en mässa för seniorer. Foto: Pia Holmström

Utsatta för bedragare

Magdalena tror att många äldre inte gärna går på kurs i digital teknik och hellre vill lära sig individuellt.

– På en kurs kan det vara tio personer som deltar och det är oftast en som är mer dominant än de andra och då hamnar de här lite osäkra personerna i skymundan. Det är de jag vill komma åt och hjälpa som inte vågar att be om hjälp annars.

Den senaste tiden har Magdalena och hennes kollegor på Euronics sett en oroande tendens. Fler och fler kunder blir utsatta för bedragare.

– Vi är väldigt trötta på att pensionärer blir lurade. Vi ser exempel på detta dagligen. Det är alltid någon som blivit lurad av telefonförsäljare eller näthandel. Så det är viktigt att alla är källkritiska.

Mässa

Därför har Magdalena bjudit in polisen till Mässan med omtanke som ska syfta till att hjälpa äldre i vardagen

– Man får bland annat veta vart man ska vända sig om man blir utsatt för bedrägeri och vad man ska tänka på när man blir uppringd.

På mässan deltar bland annat också kommunens Fixarservice, rehab, räddningstjänsten och butiker. Bankerna Swedbank och Nordea deltar också.

– Jag vill hjälpa pensionärer, för det är inte lätt att vara senior idag. Bankerna har nästan inte öppet och allt mer läggs på konsumenten idag om du ska göra någonting. Du får inte samma hjälp längre. Därför vill jag arrangera det här för att visa att det finns hjälp att få. Fast inte på de vägarna man hade tänkt sig från början, det är det som är tanken, säger Magdalena.

Mässan med omtanke är onsdagen den 13 september klockan 17 till 20 på Ekshärads hembygdsgård.

Artikeltaggar

BankerBedrägerierBrott, lag och rättEkshäradEuronicsKonsumentMässorNordeaSwedbank

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.