Hoppa till huvudinnehållet

Ljusmanifestation med Suicide zero: ”Vill bryta tystnaden”

Publicerad:
Reporter Lia Örnborn
Lia Örnborn
lia.ornborn@nwt.se
Anna Sundkvist Kräutner, regionansvarig och David Nordling, volontär, var med och talade under ljusmanifestationen i Karlstad.
Anna Sundkvist Kräutner, regionansvarig och David Nordling, volontär, var med och talade under ljusmanifestationen i Karlstad. Foto: Lia Örnborn

45 ljus tändes under kvällen utanför domkyrkan.

Ett ljus för varje person som tagit sitt liv under 2022 i Värmland.

– Förhoppningen är att sprida kunskap och bryta tabun, säger Anna Sundkvist Kräutner regionsansvarig för Suicide zero i Värmland.

Ljuständning, musik och samtal. Det är en del av den manifestation som den ideella organisationen Suicide zero arrangerar tillsammans med olika kommuner, regioner, volontärer och kyrkan.

– Det organiseras runt om i Sverige och via initiativ från volontärer. Jag märker en stor skillnad på engagemanget från första året som var 2016. Det finns ett intresse och man vill uppmärksamma frågorna framför allt, säger Anna Sundkvist Kräutner.

I Sverige var det runt 60 ljusmanifestationer och i Värmland var det elva orter som deltog. Bland annat Kil, Torsby, Arvika och Karlstad.

45 ljus för alla värmlänningar som tog sitt liv under 2022.
45 ljus för alla värmlänningar som tog sitt liv under 2022. Foto: Lia Örnborn

Det är mycket tufft som händer just ni i landet och världen – inflation, krig och efterdyningar av pandemin. Hur mår värmlänningarna idag?

– Det kan göra att man inte mår så bra, framför allt ekonomi. Det kan handla om lån och det finns en osäkerhet som såklart kan göra att man mår dåligt. En riktigt stor riskfaktor för suicid. Skuldsättning, alkohol och droger som också ökar i tider av oro, säger Anna Sundkvist Kräutner och fortsätter:

– Tidigare sa vi att under själva krisen brukar inte självmorden öka utan under efterdyningar av krisen. Men då gick vi ifrån en pandemi in i en annan kris nu. Så vi är fortfarande väldigt oroliga för att det ska öka när krisen är över.

En av sju personer känner eller vet om någon som har självmordstankar. Suicide zero arbetar med att minska tabun och rädslan för att prata om ämnet.
En av sju personer känner eller vet om någon som har självmordstankar. Suicide zero arbetar med att minska tabun och rädslan för att prata om ämnet. Foto: Lia Örnborn

En av sju känner någon som har självmordstankar

David Nordling är volontär i Karlstad och pratade i Domkyrkan under söndagskvällen om sina egna livserfarenheter och hur det kommer sig att han är volontär idag:

– Vi pratar mycket om machokulturen och hur den säger att män inte ska visa sig svaga och så vidare. När jag inte öppnade upp mig eller pratade med någon kände jag inte att jag stod ut. Det var sedan när jag började att prata om hur jag mådde som saker började att förändras, säger David Nordling.

Det finns myter kring självmord säger Anna Sundkvist Kräutner:

– Att det skulle vara farligt att prata om självmordstankar är en sådan myt. Att man tror att man triggar någon, men det är precis tvärt om tänker jag. Det är hjälpande och stöttande. Man måste få prata om det svåra, det finns mycket rädsla och tabu.

Sång, tal och ljuständning i Domkyrkan i Karlstad.
Sång, tal och ljuständning i Domkyrkan i Karlstad. Foto: Lia Örnborn

Under ljusmanifestationen i Karlstad blev det musik av Friskvårdskören under ledning av Helena Modig. Även diakonen My Andrén och prästen Åsa Bergsten var med i programmet.

Mår du dåligt – här kan du söka hjälp:

112 - akutnummer vid behov av hjälp.

90101 - Minds självmordslinje, öppen dygnet runt och det finns en chattfunktion på nätet.

0771-800 650 - Kyrkans SOS, öppet vardagar och helger året om.

116 111 - BRIS, för dem under 18 år, telefonlinjen öppen dygnet runt.

Jourhavande kompis - Stödchatt med röda korset där ungdomar kan prata med andra ungdomar.

Artikeltaggar

Anna Sundkvist KräutnerArvikaBrisKarlstadKyrkans SOSManifestationerSamhälleSjälvmordVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.