Hoppa till huvudinnehållet

Bostäder i Gottbol, Marieberg och Tallunden – det händer med alla planer

Publicerad:
Vid Gottbol i Rudskoga vill en fastighetsägare bygga villor på obrukad jordbruksmark.
Vid Gottbol i Rudskoga vill en fastighetsägare bygga villor på obrukad jordbruksmark.

Detaljplanen för Harberget är den största kommunen har haft på sitt bord på många år. Men det är fler planer än den det jobbas med. Vissa har gått fort, andra har tagit längre tid på sig. NKP har gjort en sammanställning över läget.

På planavdelningen jobbas det nu med många planer samtidigt som man har begränsade resurser. Därför har kommunen i flera fall valt att köpa in tjänster från utomstående konsulter för att stötta den egna personalen.

– Det kan upplevas att vissa planer tar lång tid eftersom vi jobbar med många planer parallellt. Och det kan också bli en kö i prioriteringen där planer väntar på att påbörjas, säger planarkitekt Petra Hallberg Rudsvik.

En detaljplan som ligger nära ett antagande är förändringen av detaljplanen för Sannaheden. Den hänger samman med den planerade ombyggnaden av fjärrvärmeverket. Där pågår också en rättsprocess kring tillståndet, men den påverkar inte planarbetet. Detaljplanen kommer att gå till antagande under hösten.

Gottbol är den kanske mest känslomässigt heta detaljplanen. Enligt kommunens hemsida löpte samrådet ut i mitten av juni förra året. Därefter har va-frågan utretts vidare.

– Det kvarstår en del utredningsarbete sedan går planen på granskning, säger Petra Hallberg Rudsvik.

En annan plan som har klarat av granskning redan är Skymningen Norra. Den handlar om Herrgårdscampingens planer på att utöka verksamheten norrut. Gällande den kvarstår förhandling om pris för marken samt att kommunen behöver få klarhet om huruvida Akzo Nobel har några planer för sin fastighetsmark som behöver ingå i planarbetet.

Det planeras för nya detaljplaner på Tallunden och Mariebergs strand. Planarkitekter Adam Nyman och Petra Hallberg Rudsvik. Arkivbild.
Det planeras för nya detaljplaner på Tallunden och Mariebergs strand. Planarkitekter Adam Nyman och Petra Hallberg Rudsvik. Arkivbild. Foto: Sandra Österman

Två planer för bostadsbyggen som presenterades samtidigt och går lite hand i hand med varandra är Marieberg strand och Tallunden. Det allmänna läget i byggbranschen har sänkt trycket för dessa.

– I Marieberg strand-planen har vi utfört en del utredningar och låtit några landskapsarkitekter skissa på utformningen av park- och naturmark. Den går vidare till granskning under höst eller vinter, säger Petra Hallberg Rudsvik.

Tallundenplanen har omarbetats en del efter samrådet. Detta har gjort att en del utredningsarbete kvarstår, sedan väntar justering och granskning.

Planerna för Sörkastet södra och Kvarnbyn befinner sig just nu på granskning så där händer ingenting mer den närmaste månaden.

Två planer som befinner sig i inledningsfasen är Medhamn och Skogsvik. I Medhamn vill en fastighetsägare utveckla sin fastighet och skapa nya bostadstomter och i samband med detta kommer kommunen titta på det tidigare planlagda området i sin helhet.

– Syftet med planen för Skogsvik är att pröva lokaliseringen av tillkommande bebyggelse och möjlighet att planlägga vattenområdet för att möjliggöra bryggor, berättar Petra Hallberg Rudsvik.

Detaljplanen för kvarteret Svanen handlar om mindre ändringar av administrativ karaktär och den beräknas gå ut på granskning när höst övergår i vinter.

Sedan finns det en del detaljplaner eller planprogram som är på väg mot samråd. Dessa är:

• Stensta: Syftet är att planlägga området för att möjliggöra utveckling av logistik- och lagerverksamheter.

• Planprogram Strandvik-Åsviken: Syftet är att ge en övergripande bild av förutsättningarna i Strandvik-Åsviken, att underlätta permanentering av bebyggelsen och identifiera utvecklingsmöjligheter.

• Planprogram Broängen: Syftar till att undersöka kommunens viljeinriktning samt säkerställa etableringsmöjligheter för verksamheter och handel i området.

• Planprogram Kvarndammen: Syftar till att samla kommunens viljeinriktning för hur området ska bevaras och utvecklas.

• Förgyllaren (Hacklehem): Syftet är att möjliggöra nya användningar för en kommunal tomt. Bland annat boende för äldre.

Slutligen finns tre planer som väntar på att starta:

• Sunnäs: Fastighetsägare vill skapa nya tomter.

• Renen 1 (Tingshuset): Bredda användning och skapa ytterligare byggrätt

• Ändringsplan för Kvarteret Tellus: Mindre ändringar av administrativ karaktär.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerGottbolHerrgårdscampingenKristinehamnMedhamn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.