Hoppa till huvudinnehållet

Yrkeschaufförerna får Sverige att rulla

Publicerad:
De ser till att fordonet de kör är i trafiksäkert skick och de ser till att vara utvilade för att utföra transporten, skriver Örjan Wallon.
De ser till att fordonet de kör är i trafiksäkert skick och de ser till att vara utvilade för att utföra transporten, skriver Örjan Wallon. Foto: Bertil Ericson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Om yrkesförarna skulle stanna hemma skulle kaos bryta ut efter bara några dygn, skriver Örjan Wallon.

Dygnet runt, sju dagar i veckan, sommar, vinter, höst och vår. Vilka jag pratar om? Det är vägens hjältar, de som ser till att tidningen kommer till din postlåda, de som kör taxibilen som tar dig till flyget, de som hämtar det paket du vill skicka och levererar paketen du har beställt. De är de som hämtar mjölken hos bonden och de levererar mjölkpaketen till affären.

De ser till att det finns drivmedel i pumpen när du ska tanka ditt fordon och spolarvätskan du fyller på i din behållare har de levererat till macken. De kör dina barn till och från skolan och de skjutsar farmor till och från vårdcentralen. De ser till att fordonet de kör är i trafiksäkert skick och de ser till att vara utvilade för att utföra transporten.

Så skriver du en debattartikel

De plogar och halkbekämpar vägen du kör på, de bogserar upp dig från diket när du kanat av vägen. De hämtar timmer i skogen, kör det till sågverk och pappersbruk, de kör pappret till kartongtillverkarna och brädorna till bygghandeln. De levererar byggmateriel till byggena så du har ett hus eller lägenhet. De hämtar dina sopor och levererar dem till värmeverk och återvinning.

De ser till ditt hus eller ditt företag när inte du är där så du kan känna dig lugn, de levererar kontanter till bankomater och banker. De levererar ett hjärta eller en lever till dig som behöver en transplantation, de hämtar dina påsar med varor från butiken och levererar dem hem till din dörr. De kommer med pizzakartongen då du beställt din pizza. De gör det här i dimma, snöfall, spöregn, solsken, natt som dag.

Om yrkesförarna skulle stanna hemma skulle kaos bryta ut efter bara några dygn. De förtjänar uppskattning varje dag men lite extra i dag. Grattis alla yrkeschaufförer på er dag!

Örjan Wallon

Svenska Transportarbetareförbundet, avdelning 6 Värmland

Artikeltaggar

ButikerLastbilarSågverkSvenska TransportarbetareförbundetTrafikTransport