Hoppa till huvudinnehållet

Värmland har blivit bättre och bättre på benskörhet

Publicerad:
År 2016 startades Frakturkedjan i Värmland som innebär ett strukturerat arbetssätt för att identifiera, utreda och behandla patienter, skriver Ann-Britt Sandberg.
År 2016 startades Frakturkedjan i Värmland som innebär ett strukturerat arbetssätt för att identifiera, utreda och behandla patienter, skriver Ann-Britt Sandberg. Foto: Örjan Söderlund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi upplever att vår region har kommit en bra bit framåt och det viktigaste är att vi alla öppnar våra ögon för att finna personer med benskörhet och förhindra nästa fraktur, skriver Ann-Britt Sandberg.

Angående Osteoporosvården i Värmland där vårt riksförbund, Osteoporosförbundet, gjort en stor riksomfattande intervjuundersökning i samtliga regioner, vill jag som ordförande i Osteoporosföreningen i Värmland ge några kompletterande synpunkter.

Att osteoporos är en underbehandlad och underdiagnostiserad sjukdom kan vi alla stryka under på och vår förening får nya medlemmar och intresset ökar. Vi tycker att Värmland gjort mycket som blivit bättre och bättre genom åren. Här har omhändertagandet legat på vårdcentralerna och visst kan det finnas kunskapsluckor och bemanningen är som vi alla vet ett stort problem i hela regionen.

Vi instämmer självklart i att våra patienter borde få en fast läkarkontakt för att bättre kunna hantera sin osteoporos. Osteoporosförbundets hemsida www.osteoporos.org har mycket bra information om benskörhet.

Så skriver du en debattartikel

Kunskapsgivande dokument för alla som arbetar med osteoporos har tagits fram – "Personcentrerat sammanhållet vårdförlopp Osteoporos" och Frakturkedjan. År 2016 startades Frakturkedjan i Värmland som innebär ett strukturerat arbetssätt för att identifiera, utreda och behandla patienter i syfte att minska risken för osteoporosrelaterad fraktur. Koordinatorn är den sammanhållande länken mellan patient, endokrinolog-bentäthetsmätning, fysioterapeut-fallprevention samt patientens vårdcentral.

Endokrinologmottagning för DXA-bentäthetsmätning har ungefär tre månaders väntetid, så vi upplever att vår region har kommit en bra bit framåt och det viktigaste är att vi alla öppnar våra ögon för att finna personer med benskörhet och förhindra nästa fraktur.

Vi blir allt äldre och vi måste alla skaffa oss mer kunskap om sjukdomen och hålla oss på benen.

Ann-Britt Sandberg

Ordförande i Osteoporosföreningen i Värmlands län

Artikeltaggar

OsteoporosföreningenSjukdomSjukvårdVård och omsorgVårdcentralerVärmlands län