Hoppa till huvudinnehållet

Man döms för olovlig körning – visste inte att körkortet var återkallat

Publicerad:
Mannen hävdar att han inte visste om att hans körkort fortfarande var återkallat.
Mannen hävdar att han inte visste om att hans körkort fortfarande var återkallat. Foto: Erik Simander/TT

En 55-årig kristinehamnare dömdes under torsdagen för grov olovlig körning. Detta sedan han kört bil trots att han saknade körkort.

Det var under sommaren som mannen stoppades när han skulle ut och fiska. Polisen konstaterade att mannens körkort var återkallat och att han därför inte fick köra bil.

55-åringen har förnekat brott i såväl polisförhör som vid rättegången. Enligt honom var hans körkort återkallat under perioden 3 april till 3 juni. Något han blev delgiven muntligt den 20 april. Polisen hade glömt att skicka honom ett meddelande om återkallelsen. Han accepterade inte att återkallelsen gällde från den 16 maj. Det datum som Transportstyrelsen dokumenterade den i sitt register.

Tingsrätten fäster ingen tilltro till mannens berättelse. I stället menar rätten att han den 3 juni på eget initiativ borde ha vidtagit åtgärder för att återfå körkortet, men det har han inte gjort. Därför anser rätten att 55-åringen haft ”likgiltighetsuppsåt till gärningen”. Därmed är åtalet styrkt om mannen ska dömas för grov olovlig körning.

Påföljden fastställdes till 50 dagsböter om 330 kronor, totalt 16 500 kronor. Han ska dessutom betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDagsböterKörkortKristinehamnOlovlig körningTransportstyrelsen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.