1973 kom pizzan till Karlstad och Värmland. Då slog Restaurang Napoli upp sina dörrar och kön ringlade runt kvarteret.
50 år senare lever Napoli vidare och har blivit en av Karlstads mest klassiska restauranger.
– Vi är en av de äldre pizzeriorna i landet och det unika är att vi hela tiden har haft öppet sju dar i veckan.
Det säger Malik Kirbas som sedan 22 år tillbaka tillsammans med Alkan Güler håller i rodret för Restaurang Napoli i det vackra så kallade Österbergshuset från 1905 där det först drevs järnhandel i nästan 70 år.
1968 öppnade de första pizzeriorna i Sverige och de hamnade i Stockholm, Borås och Västerås. Fem år senare bestämde sig Ante Nimac för att ta pizzan till Karlstad och när han öppnade Napoli i april 1973 blev det succé direkt.
– Ja, kön ringlade runt kvarteret. Karlstadsborna var verkligen sugna på att testa den i Sverige på den tiden ganska ovanliga maträtten. Då fanns det tolv pizzor på menyn och priserna började på sex kronor, berättar kollegan Tuncay Arslan.
Vi sitter i solen ute på Hagatorget där Napoli har sin uteservering. Det är lite som en italiensk piazza och här trivs kunderna.
– De small till ordentligt för några år sedan när kommunen byggde om torget. Det var väldigt många som kom hit så vi fick en hel del nya kunder.
Många stamkunder
– Samtidigt har vi gott om stamkunder. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att vi har funnits i 50 år och många har under året passat på att gratulera oss med vårt jubileum.
– Överlag har vi haft mycket folk i år och även många turister, både svenskar, norrmän, tyskar, nederländare och belgare, säger Malik Kirbas.
Med tanke på Napolis långa historia har restaurangen blivit en riktig institution i Karlstad och folk kommer även långväga ifrån för att få sig en matbit.
– Det är flera par per år som kommer förbi när de passerar Karlstad och berättar att här träffades de en gång i tiden. Nu har de barn och kommer tillbaka. Sånt gör en glad och lycklig, säger Tuncay Arslan.
Bevarad inredning
Och i Napolis lokaler känner kunderna igen sig. Den påkostade inredningen i mörkt trä och kristallkronorna finns kvar sedan starten 1973. Det är restaurangens själ och det finns inga planer på att ändra på den.
– Vi är en av de äldre pizzeriorna i landet – vi hamnar nog på topp tio-listan – och det unika är att vi hela tiden har haft öppet sju dar i veckan bara med avbrott för de stora helgdagarna. Det är rätt häftigt, säger Malik Kirbas.
Han och Alkan Güler har även hållit fast vid att Napoli inte bara är en pizzeria numera med ett 40-tal pizzor att välja bland utan precis som namnet antyder en restaurang med fler rätter på menyn.
En bred meny
– Vi har kvar klassiker som pepparstek och plankstek, men har samtidigt uppdaterat med mycket annat. Hos oss kan man äta både fisk, kött och pasta förutom pizza, men det är det inte alla som vet, säger Tuncay Arslan.
Både han och Malik Kirbas påpekar att man på Napoli satsar hårt på kvalitet.
– Allting görs från grunden och när det gäller till exempel pizzor är det bland annat hela tomater, äkta parmaskinka, färsk grillad paprika och riven parmesan som gäller, säger Malik Kirbas.
Under jubileumsåret har Napoli firat med att bland annat i somras erbjuda kunderna ett urval av klassiska pizzor som Vesuvio och Hawaii och andra rätter för 73 kronor. Och mer sådant är på gång.
– Ja, nu i höst fortsätter vi med ytterligare ett par firanden och lite happenings på Hagatorget. Det är kul att kunna ge tillbaka lite till våra kunder, säger Tuncay Arslan.
Han och Malik Kirbas trivs bra på Napoli och har inga tankar på att lämna den 50-åriga restaurangen.
– Nej, vi kör på några år till. Det är så roligt träffa alla kunder och att försöka att utveckla verksamheten, säger Malik Kirbas.
Vad har ni själva för favoritpizzor?
– Jag föredrar en Mesopotamia med bland annat salami, nötfärs och starka kryddor, säger Malik Kirbas.
– Om jag får välja så blir det en Salame med salami, grillad vitlök, rucola och riven parmesan, säger Tuncay Arslan.