Hoppa till huvudinnehållet

Ett tryggare Värmland för Hbtq-personer

Publicerad:
Vi måste tillsammans, hela samhället, arbeta för att skapa en tryggare och mer inkluderande miljö för alla i Värmland, skriver Rebecka Ingsmy, Fredrik Larsson och Alexander Torin.
Vi måste tillsammans, hela samhället, arbeta för att skapa en tryggare och mer inkluderande miljö för alla i Värmland, skriver Rebecka Ingsmy, Fredrik Larsson och Alexander Torin. Foto: Lena Richardson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi behöver tillsammans i Värmland ta ansvar för att för att bekämpa den ökade risken för suicid bland unga Hbtq-personer, skriver Rebecka Ingsmy, Fredrik Larsson och Alexander Torin.

I Värmland och Karlstad har vi tagit flera viktiga steg för att främja Hbtq-rättigheter. Men det är uppenbart att det fortfarande finns mycket arbete kvar att göra. För arbetet tar inte slut förrän alla värmlänningar kan leva som den man är och älska vem man vill. Och bli respekterad för det.

Unga Hbtq-personer utsätts fortfarande i högre grad av diskriminering, trakasserier, våld och hot om våld. Detta påverkar förutom hälsan också den unges skolresultat och riskerar både vidare studier och framtida jobb.

I morgon är det suicidpreventiva dagen och den ökade risken för suicid bland unga Hbtq-personer är ett allvarligt problem. Folkhälsomyndighetens senaste rapport visar bland annat att unga Hbtq-personer har en ökad risk för suicidförsök jämfört med heterosexuella i samma åldersgrupp. Det är oacceptabelt och vi måste tillsammans, hela samhället, arbeta för att skapa en tryggare och mer inkluderande miljö för alla i Värmland.

Så skriver du en debattartikel

Utbildning och information är en av nycklarna i att bekämpa diskriminering och förbättra hälsan. En viktig del är att öka medvetenheten om hbtq-frågor i samhället för att på så sätt minska fördomar och främja acceptans.

Region Värmland och Karlstads kommun har blivit bättre på att se och förstå Hbtq-ungdomar. Bättre betyder dock inte alltid bra. På många platser behövs det fortfarande mer kunskap och bättre rutiner för att se vilka unga som mår dåligt. Samtidigt som det måste säkerställas att det finns tillgängliga resurser för de unga Hbtq-personer som är i behov av hjälp.

Hbtq-perspektivet måste också genomsyra folkhälsoarbetet. Men det är också rimligt att ställa krav på kommuner och regioner att de aktivt arbetar för att tillförsäkra att medarbetarna har tillräcklig kunskap för att ge medborgarna ett bra och respektfullt bemötande.

Vi behöver tillsammans i Värmland ta ansvar för att för att bekämpa den ökade risken för suicid bland unga Hbtq-personer. Det är en fråga som berör oss alla och som kräver en bred samhällsinsats över alla gränser. Genom att arbeta tillsammans kan vi skapa en mer inkluderande och stödjande värld där alla unga människor, oavsett deras sexuella läggning eller könsidentitet, kan leva sina liv med stolthet och utan rädsla för diskriminering och våld.

Rebecka Ingsmy (M)

Distriktsordförande, Öppna Moderater Värmland

Fredrik Larsson (M)

Oppositionsråd i Region Värmland

Alexander Torin (M)

Oppositionsråd i Karlstads kommun

Artikeltaggar

Alexander TorinDiskrimineringFolkhälsaFolkhälsomyndighetenFredrik LarssonHBTQKarlstads kommunModeraternaÖppna ModeraterPolitikRegion VärmlandSamhälleSjälvmordTrakasserierUtbildningVärmlands län