Hoppa till huvudinnehållet

Carolin Dahlman: Varning för unga som skjuter hej vilt

Publicerad:
För någon vecka sedan greps en 16-åring för ett mord i Helsingborg. Han kan ha skjutit fel person, skriver Carolin Dahlman.
För någon vecka sedan greps en 16-åring för ett mord i Helsingborg. Han kan ha skjutit fel person, skriver Carolin Dahlman. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det har också varit uppenbart att oskyldiga riskerar att hamna emellan. Allt fler så kallade felskjutningar görs, där gärningsmännen har tagit fel, skriver Carolin Dahlman.

Fler svenskar skjuts av misstag. Skjutglada odågor siktar dåligt, ibland på fel person. Förra regeringen misslyckades sätta stopp, trots åratal av varningar. Nu är det bråttom.

Mitt på dagen hördes en smäll. Mitt i centrala Karlstad. Mitt i sommaren. Runtomkring befann sig människor, kanske barn och gamla. De gick i godan ro, satt kanske i solen och gosade sig.

Nyheterna om skottlossningar och sprängningar fyller flödena var och varannan dag. Så har det sett ut länge. Även om Socialdemokraterna försöker få oss att tro att problemen uppkom när Ulf Kristersson (M) blev statsminister har det sprängts och skjutits under väldigt lång tid.

Det har också varit uppenbart att oskyldiga riskerar att hamna emellan. Allt fler så kallade felskjutningar görs, där gärningsmännen har tagit fel.

För någon vecka sedan greps en 16-åring för ett mord i Helsingborg. Han kan ha skjutit fel person. I januari sköts en person i Stockholm, eftersom han var lik den tilltänkta måltavlan. En 40-åring blev vid samma tid dödad i en misstänkt felskjutning i Solna. I oktober dog två män i 40-årsåldern på grund av misstag. Vid skjutningen på ett gym i Stockholm ifjol var den egentliga måltavlan en man från ett mc-gäng.

Vem drabbas nästa gång? Du eller jag? Vems fönster skallrar härnäst? Ditt eller mitt?

Orsaken till ”felskjutningar” är ibland att morden lagts ut på entreprenad. ”Risken för att utomstående drabbas ökar när mord läggs ut på utförare utan koppling till offret”, sa poliser till Svenska Dagbladet i januari.

Dessutom beror de tragiska tabbarna inte sällan på att gärningsmännen är unga och oerfarna. Yngre förövare kan på ett sätt betraktas som ”farligare” eftersom de många gånger saknar spärrar, enligt kriminologen Sven Granath.

Hjärnan är inte fullt utvecklad. Yngre har generellt bristande konsekvenstänk och impulskontroll. Det är ingen ursäkt – för majoriteten av unga går faktiskt genom tonåren utan att begå mord – men det kan ha betydelse, särskilt i kombination med svag uppfostran. Allt fler unga kriminella har också neuropsykiatriska eller intellektuella funktionsnedsättningar.

2022 slog polisen larm om att gängen rekryterar minderåriga på särskolor. Dessa kan bli tillsagda vem de ska skjuta och förstår inte alltid vad de gjort, sa Jonathan Eliasson som är psykolog på Sis-hemmet Klarälvsgården, i vintras.

En kriminell förklarade i ett reportage i P3 att få dör trots alla skjutningar, eftersom de unga kriminella inte är så bra skyttar. Riskerna för att tredje man träffas av misstag hör naturligtvis ihop med att gängen växer och fler dras in i kriminalitet.

Det finns en undre värld även i Värmland, berättade NWT Krim för ett par år sedan. För tre år sedan sa polisen i Karlstad att 100 individer kopplades till kriminella nätverk i kommunen, i MC-gäng och stadsdelsgäng. Den siffran lär vara högre i dag. Och det finns inslag av klanstruktur även i Värmland, även utanför Karlstad.

I veckan inleddes en rättegång mot tolv personer som är misstänkta för grovt narkotikabrott. Förra sommaren noterade polisen i Säffle hot, våld och gängbildningar bland ungdomar.

Situationen har verkligen inte uppkommit nyss. Tobias Baudin (S) anklagade i somras regeringen för att inte ha löst problemen på några månader. ”Var är den där rivstarten mot gängkriminaliteten”, rasade han i en film. Men det var S som byggde upp detta via passivitet under två mandatperioder. Vi som har läst tidningarna vet detta.

”Unga killar står i kö för att bli kriminella”, berättade en polis för Expressens ledarsida redan 2016. 2019 varnade en polischef: ”Unga killar kan äga Kalashnikovs”. 2020 rapporterade media: ”Allt yngre dras in i gängkriminalitet”. 2021 skrev man: ”Fler minderåriga mördar i gängkonflikterna”. Åren gick. Utvecklingen förvärrades. Människor dog. Förre justitieministern Morgan Johansson (S) twittrade...

Högerregeringen kan inte lösa detta i en handvändning. Men man borde kunna gå snabbare fram, för att rädda både barnen som dras in i fördärvet och oskyldiga som drabbas av deras kulor.

Föräldrar måste på allvar ta ansvar för att uppfostra. Skolan skulle kunna kompensera med mer på disciplin. Straffen behöver höjas och vapen och sprängmedel stoppas vid gräsen. Polis och socialtjänst måste få bättre verktyg.

Klockan tickar. Det smäller runtomkring oss.

Carolin Dahlman

Högerliberal samhällsdebattör

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättCarolin DahlmanGängkriminalitetHelsingborgHotKarlstadKlarälvsgårdenModeraternaMordMorgan JohanssonPolisenPolitikSäffleSkottlossningSocialdemokraternaStockholmSvenska DagbladetSveriges Radio P3Tobias BaudinUlf KristerssonVärmlands län