Hoppa till huvudinnehållet

Arbetsförmedlingens lyxresor – konferenser på spahotell för miljonbelopp: ”Katastrof”

Publicerad:
Bara ett halvår efter den första konferensen gjorde Arbetsförmedlingens ekonomiavdelning i Kristinehamn ytterligare en resa till exklusiva Steam hotel i Västerås, visar NWT:s granskning.
Bara ett halvår efter den första konferensen gjorde Arbetsförmedlingens ekonomiavdelning i Kristinehamn ytterligare en resa till exklusiva Steam hotel i Västerås, visar NWT:s granskning. Foto: Montage: Annika Salling

Steam hotel i maj.

Steam hotel i november.

NWT kan avslöja Arbetsförmedlingens konferensresor till det exklusiva spahotellet i Västerås – för en och en halv miljon kronor.

Fakturan från en av vistelserna visar bokningar av spa, golfsimulatorer, karaoke och fruktfat.

– Jag tycker att det är för påkostat, säger ekonomidirektören Annela Yderberg.

Konferenser för miljonbelopp.

Två besök på exklusiva Steam hotel i Västerås – inom ett halvår.

Fem resor till välkända spahotell runt om i Sverige – på 51 dagar.

I NWT:s nya granskning Lyxresorna avslöjas den vidlyftiga kulturen på Arbetsförmedlingens ekonomiavdelning i Kristinehamn.


Del 1: Extra allt på Steam hotel

NWT har i flera artiklar granskat Arbetsförmedlingens ekonomiavdelning, som till stor del är placerad i Kristinehamn.

Vi har avslöjat vänskapskorruption i rekryteringsarbetet och att en konsultfirma anlitats för tio miljoner kronor under två år. Något som nu är föremål för en ”gigantisk” internutredning.

Myndigheten befinner sig i en turbulent tid. Arbetsförmedlingen har stöpts om de senaste åren när delar av verksamheten privatiserats. I april kom dessutom beskedet att samtliga beslutshandläggare – ungefär 320 anställda – varslas om uppsägning när rollen försvinner vid årsskiftet.

Nu kan NWT avslöja att ekonomiavdelningen gjort flera kostsamma konferensresor till Steam hotel.

Faktura på 688 000 kronor

Den 30 maj förra året åkte 135 personer från avdelningen till det exklusiva hotellet vid Mälaren i Västerås.

Spahotellet i det gamla ångkraftverket från 1917 beskrivs som ”18 våningar i industriromantisk stil”. Resan kostade totalt 688 000 kronor, visar de fakturor som NWT tagit del av.

Men det var inte bara anställda på avdelningen som reste till Steam hotel under konferensen. Även två konsulter deltog och kostade cirka 90 000 kronor. Enligt en källa som var med handlade det om ”föreläsare som pratade om arbetsglädje och skulle inspirera”.

På Steam hotel kunde deltagarna från Arbetsförmedlingen bland annat sjunga karaoke och spela simulatorgolf under besöket i november.
På Steam hotel kunde deltagarna från Arbetsförmedlingen bland annat sjunga karaoke och spela simulatorgolf under besöket i november. Foto: Steam hotel pressbild

Poolhäng och golf

Bara ett halvår senare – i slutet av november – åkte 144 personer från avdelningen till samma hotell. Absoluta merparten av deltagarna var även med under vårens resa.

Med busstransporten från Karlstad – med stopp i Kristinehamn och Karlskoga – inkluderad kostade denna vistelse på Steam hotel mer än 800 000 kronor.

– Det var samlad resa för alla, med flera nyanställda, för att vi skulle få en bättre enhet och teamkänsla. Vi pratade om hur vi skulle jobba i vår tjänsteorganisation. Det var väl mer relevant i maj när vi var där, men i november visste ju vi alla att vi skulle frångå den organisationen.

Denna gång abonnerade Arbetsförmedlingen den så kallade Voltage lounge pool club för 35 000 kronor.

Det innebär, enligt personal på hotellet som NWT varit i kontakt med, att resenärerna fick hela våning sju på det maffiga hotellet för sig själva med en mix av musik, aromer, mat, varma bad och kalla drinkar.

Arbetsförmedlingen abonnerade hela Voltage lounge pool club.
Arbetsförmedlingen abonnerade hela Voltage lounge pool club. Foto: Steam hotel press

Dessutom fick de golfsugna möjlighet att svinga loss på resan, trots att säsongen var slut. Flera golfsimulatorer bokades i tre timmar.

En annan punkt var karaoke på scen, med start klockan 21 enligt konferensens schema. Innan det avnjöt deltagarna ett julbord för nästan 93 000 kronor.

– Vi var där i ett dygn och en halv dag var ägnat åt ”friskvård”, säger en person som var med på resan.

I fakturan som NWT tagit del av visar det sig att det också inhandlades två fruktfat – för totalt 14 000 kronor – och goodiebags till rummen för 4 000 kronor.

– Det är katastrof att använda skattepengar så. Det är en sak om man behöver utveckling och att ”vi har pengar”, men att åka på konferens bara för att använda upp pengarna är bedrövligt.

På programmet fanns punkter som mingelbingo, friskvårdsaktivitet och karaoke.
På programmet fanns punkter som mingelbingo, friskvårdsaktivitet och karaoke.
Däremot kan jag notera att vid just den konferensen tycker jag att det är för påkostat i vissa avseenden.
Ekonomidirektören Annela Yderberg.

NWT har tagit del av Arbetsförmedlingens interna policy för möten och konferenser. I den står det att man ska vara ”återhållsam med aktiviteter eller kringarrangemang”.

Arbetsförmedlingens ekonomidirektör Annela Yderberg tycker att vissa av aktiviteterna på Steam hotel var för vidlyftiga.
Arbetsförmedlingens ekonomidirektör Annela Yderberg tycker att vissa av aktiviteterna på Steam hotel var för vidlyftiga. Foto: Arbetsförmedlingen

Micaela Pierre – som numer har en annan chefsroll på Arbetsförmedlingens ekonomiavdelning – vill inte uttala sig. NWT får i stället en intervju med ekonomidirektören Annela Yderberg.

Hon säger att det fanns ett ”uppdämt behov” av konferenser efter pandemin.

– Jag vet att det har varit fler konferenser under föregående år än det varit tidigare, säger Annela Yderberg.

Steam hotel-resan i november kostade drygt 800 000 kronor, är det rimligt?

– Jag skulle säga att det är rimligt att ha en konferens med sina medarbetare även om det är en statlig myndighet. Då följer vi de ramavtal som Kammarkollegiet har upphandlat, så det tycker jag är rimligt. Däremot kan jag notera att vid just den konferensen tycker jag att det är för påkostat i vissa avseenden.

Vad menar du med att det är för påkostat?

– Det fanns vissa poster som jag kanske bedömer att man inte ska ha med på en personalkonferens. Vi ska vara varsamma med skattemedel. Det som är tillägg till en vanlig konferens tycker jag i det här fallet var för påkostat.

Vilka poster?

– Nu valde man att i samband med konferensen ha en friskvårdsdag och det kan man ha, men de aktiviteter man valde känns lite väl påkostade, som pool och golfsimulator.

Ekonomiavdelningen i Kristinehamn

164 personer arbetar på Arbetsförmedlingens ekonomiavdelning i Kristinehamn. 141 av dem tillhör enheten redovisning och rapportering.

Redovisning och rapportering har även 23 medarbetare fördelade på kontoren i Solna, Kalmar och Falun.

Uppgifterna är hämtade från Arbetsförmedlingen under våren 2023.

Bara ett halvår tidigare gjorde man nästan exakt samma resa. En och en halv miljon kronor på Steam hotel på sex månader, är det nödvändigt?

– Nu bedömde man att man behövde göra de här konferenserna. Vi har haft en pandemi och sen har den här verksamheten vuxit mycket på kort tid. Eftersom man är spridda på olika delar i landet gjorde man bedömningen att man skulle ha de här konferenserna.

Det är i stort sett samma personer som åkt på båda resorna. Är det vanligt inom Arbetsförmedlingen att man åker till Steam hotel två gånger på samma år?

– Jag kan inte svara på hur det är generellt sett, men normalt sett har vi inte två så stora konferenser på ett år. Som jag sa har det byggts upp ett uppdämt behov och vi vet att vi inte heller i närtid kommer kunna göra den typen av konferenser.

Hur tror du skattebetalarna reagerar på att Arbetsförmedlingen hyr ett helt poolområde?

– Vi ska vara varsamma med skattemedel. Jag tycker inte det är konstigt att man har konferenser och samlar medarbetare även på en statlig myndighet, men vi ska vara varsamma.


Det har var del ett av NWT:s granskning Lyxresorna. I nästa del: Besökte fem kända spahotell på 51 dagar.


Vet du mer?

Tipsa NWT:s grävande reportrar på jonas.andersson@nwt.se eller viktor.sunnemark@nwt.se eller ring 054-199745 eller 054-199837.

Så gjordes granskningen

NWT har granskat Arbetsförmedlingens ekonomiavdelnings konferensresande under 2022. Vi har begärt ut fakturor och på så vis kunnat kartlägga konferensresorna. Vi har även pratat med anställda på myndigheten och intervjuat ekonomidirektören Annela Yderberg.

Reportrar Jonas Andersson och Viktor Sunnemark • Digital redaktör Annika Salling • Sociala medie-redaktör Kristofer Holmberg • Grävchef Per Mojanis


NWT har tidigare granskat Arbetsförmedlingens ekonomiavdelning i Kristinehamn.

Den kan du läsa här:

Vänskapskorruptionen på Arbetsförmedlingen – en granskning från NWT i åtta delar

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenArbetsmarknadGranskningarKristinehamnLyxresornaMyndigheterSamhälleUppsägningarVästerås

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.