Hoppa till huvudinnehållet

Har Socialdemokraterna i Region Värmland lärt sig av historien?

Publicerad:
Hotad jourcentral i Kristinehamn.
Hotad jourcentral i Kristinehamn. Foto: Ida Oscarsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det blev inget beslut om att lägga ner jourcentralerna i Säffle och Kristinehamn vid tisdagens möte i hälso- och sjukvårdsnämnden. Detta efter att många reagerat kraftigt på vad som synes vara ett tjugo år gammalt eko. Har Socialdemokraterna i regionen lärt sig av historien?

Region Värmland går mot närmare en miljard kronor i underskott. Den ekonomiska krisen märks också på länets sjukvård, men är också en produkt av en dysfunktionell organisation. Då räcker det inte enbart att ropa på mer statliga pengar, som kanske inte kommer, i alla fall inte i de volymer som alla regioner efterfrågar.

För att ändå försöka komma till rätta med underskotten framöver så lanserade den styrande rödgröna koalitionen i regionen en rad sparpaket. Men det gick alldeles för fort. Ordet panik infinner sig osökt. Visserligen har man bara styrt regionen i ett drygt halvår, men med all administration man har borde framförhållningen varit betydligt större. Då hade vi månne sluppit ogenomtänkta utspel.

I början av 2000-talet så lade det då S-styrda landstinget ner akutsjukhusen i Säffle och Kristinehamn. Också då var det ekonomiska läget prekärt, mycket värre än i dag. Det ledde till slut till att landstinget i Värmland i princip sattes under statlig tvångsförvaltning. Några "överrockar" utsågs, som sedan blev ledande chefer i landstinget.

Men nedläggningarna orsakade en folkstorm, framför allt på de berörda orterna, och så föddes Sjukvårdspartiet i Värmland (SiV), och det orsakade en skrällartad valförlust och en lång period ute i kylan för S (med undantag för en period). Först efter 12 år kunde S återkomma till makten i samband med valet förra året. Fram tills dess hade de borgerliga styrt landstinget (som senare blev region) tillsammans med SiV.

Nu har dagens opposition bland de borgerliga (förutom Centern, som ju bytt sida) samt SiV och Sverigedemokraterna reagerat. Det finns ingen analys över vad stängningarna – eller "samlokaliseringen" som det så eufemistiskt kallas – skulle innebära. Risken är påtaglig att patienterna åker och belastar akuten i Karlstad istället. Ställda inför den här kritiken så har de rödgröna alltså dragit tillbaka förslaget. I alla fall tillfälligt, så det gäller att vara på sin vakt utifall att det återkommer.

Även ett förslag om att avveckla rehabiliteringsbassängerna vid sjukhusen i Karlstad, Arvika och Torsby togs lite för hastigt, utan att konsultera Funktionsrätt Värmland, och fick dras tillbaka. "Det har gått för fort och vi har inte hunnit med", erkänner Daniel Schützer (S) till NWT. Ja, och det verkar symptomatiskt för det rödgröna styret.

Trots att anställningsstopp har varit påbjudet har ändå 213 nya personer anställts i regionen. Likväl har inte produktiviteten ökat. Det pekar på något fundamentalt fel i hur Region Värmland är organiserat. Schützer erkänner också att de inte har någon kontroll på var det läcker ut, när han avvisar skattehöjningar.

Den borgerliga oppositionen och SiV kan dock inte svära sig fria. De styrde trots allt i 12 år och är därmed medskyldiga till att organisationen fungerar så illa som den gör. De kunde ha gjort mer åt det under alla sina år. De rödgröna har dock inte gjort det bättre, snarare tvärtom.

Artikeltaggar

Arvika sjukhusBeslutCenterpartietCentralsjukhuset i KarlstadDaniel SchützerFunktionsrätt VärmlandHälso- och sjukvårdsnämndenKarlstadKristinehamnOrganisationerPolitikRegion VärmlandSäffleSjukhusSjukvårdSjukvårdspartiet i VärmlandSocialdemokraternaSverigedemokraternaTorsby sjukhusVård och omsorg