Hoppa till huvudinnehållet

Ann-Mari, 62, bor kvar i skandalboendet – utan vatten och värme: ”Livet är en fest”

Publicerad:
Ann-Mari Vilhelmsson, 62, bor kvar i Centrumhuset – trots att vattnet och värmen är avstängd.
Ann-Mari Vilhelmsson, 62, bor kvar i Centrumhuset – trots att vattnet och värmen är avstängd. Foto: Tommy Pedersen

Trots att vattnet och värmen stängts av i Centrumhuset bor hon kvar.

Ann-Mari Vilhelmsson, 62, vägrar flytta på sig tills dess att hon får en ”frisk” lägenhet av en annan hyresvärd.

– Även om jag har skulder betyder det inte att jag hoppar på vad som helst.

Hon hämtar vatten till lägenheten från en kärra på tomten. Det finns inte längre varken rinnande vatten eller någon värme i huset.

Boende vittnar om misär – kommunen kritiseras för hanteringen: ”Tar faktiskt tid”

Hyresvärden meddelade Ann-Mari Vilhelmsson, 62 – en av hyresgästerna i Centrumhuset i Deje – i somras via appen Messenger att hon behövde flytta ut efter augusti.

Hon har aldrig fått något skriftligt hyreskontrakt under det året hon bott i huset och har heller inte fått någon skriftlig uppsägelse under sommaren.

Inifrån skandalboendet: Nu vräks Ann-Mari och Tommy – ”Snacka om misär”

Hon har dock blivit erbjuden ny lägenhet i både Mölnbacka och Edsvalla. Men hon vägrar. Hon vill inte ha samma hyresvärd igen – att bo i Centrumhuset var droppen – och hon befarar att det ser likadant ut i de erbjudna lägenheterna.

– Aldrig i livet att jag bor så igen.

Som NWT rapporterat har Centrumhuset förfallit. Flera tomma lägenheter har blivit soptippar, dit många utomstående gör intrång – vem som helst kan ta sig in i huset – och flera förråd i källaren är uppbrutna. Och det är sunkigt.

  • Centrumhuset i Deje.
    Centrumhuset i Deje. Foto: Tommy Pedersen
  • Centrumhuset i Deje.
    Centrumhuset i Deje. Foto: Tommy Pedersen

Ann-Mari Vilhelmsson har aldrig haft en fungerade dusch, utan har fått tvätta sig i en tom, vandaliserad lägenhet mittemot hennes egen.

Men nu bor hon kvar, trots att vatten och värme är avstängt.

– Roligt va! Livet är en fest, säger hon.

– Men det är ingen fara. Kommunen har ju ställt upp en vattenkärra här nere, vi kan hämta dricksvatten och så. Men det är inte hygieniskt. Man kan inte spola. Jag ska få duscha hos en kompis i dag och kanske slänga in en tvätt.

Enligt Morgan Häggbom, teknisk chef på kommunteknik och service på Forshaga kommun, ställde kommunen ut kärran på uppmaning av fastighetsägaren eftersom det ”fanns någon boende kvar”.

”Kommunala vattnet är avstängt på begäran och går inte att sätta på på grund av spruckna ledningar i huset”, skriver han i ett mejl till NWT.

”Jag har fortfarande rättigheter”

Ann-Mari Vilhelmsson väntar besked om andra lägenheter, med andra hyresvärdar, och bor kvar tills dess.

– Jag har pratat kommunen. Jag har deras uppbackning och jag kollar flera ställen. Jag hoppas det löser sig under denna månaden. Vad ska jag göra?

Ann-Mari Vilhelmsson har bott här i ett år och duschen har aldrig fungerat. Därför har hon fått duscha i ett annan lägenhet, som är mittemot hennes. En lägenhet som är helt vandaliserad.
Ann-Mari Vilhelmsson har bott här i ett år och duschen har aldrig fungerat. Därför har hon fått duscha i ett annan lägenhet, som är mittemot hennes. En lägenhet som är helt vandaliserad. Foto: Tommy Pedersen

Ann-Mari Vilhelmsson är nyligen friskförklarad från lungcancer.

– Jag behöver en ”frisk” lägenhet. Även om jag har skulder betyder inte det att jag hoppar på vad som helst. Jag har fortfarande rättigheter och kommunen står bakom mig.

Det var i juni som kommunstyrelsen i Forshaga beslutade att köpa Centrumhuset. Kommunen köper enbart tomten och innan köpet görs ska fastighetsägaren riva huset. Om allt går enligt plan får kommunen tillgång till tomten till årsskiftet.

NWT har sökt fastighetsägaren utan framgång.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCentrumhusetDejeLägenheterMiljöMölnbackaSkulder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.