Hoppa till huvudinnehållet

Wingefors pekas ut som säkerhetsrisk – har affärer i både Ryssland och Bofors

Publicerad:
Reporter Jonas Klint
Jonas Klint
jonas.klint@nwt.se
Embracer vd Lars Wingefors.
Embracer vd Lars Wingefors. Foto: Jessica Gow/TT

Lars Wingefors och gamingkoncernen Embracers affärer i Ryssland pekas ut som en säkerhetsrisk av en expert inom försvar och säkerhet. Anledningen är att Wingefors också äger fastigheter i Karlskoga, som hyrs ut till försvarsindustriföretag.

Det avslöjar SVT Värmland i en granskning.

Gamingkoncernen Embracer, där Lars Wingefors är medgrundare, vd och storägare, var enligt Kyiv School of Economics det svenska företag som hade störst omsättning i Ryssland när saken utreddes.

P4 Värmland avslöjade i en granskning nyligen att Embracer Groups verksamhet omsatte hundratals miljoner kronor i fyra bolag. Alla fyra bolagens omsättning ökade under krigsåret 2022 och tillsammans hade de 891 anställda.

”Begränsad vinst”

Till P4 Värmland sa Lars Wingefors bland annat att de ryska dotterbolagen är så kallade ”kostnadsställen som bedriver utvecklingsarbete åt bolag i andra länder. Omsättningen i de ryska bolagen beror därmed inte på försäljning i Ryssland utan rapporteras som koncernintern sådan”. Wingefors sa också att bolagen genererar en begränsad vinst och därmed begränsad inkomstskatt i Ryssland.

I sitt svar till P4 meddelade Embracer också att man har agerat i linje med samtliga sanktioner mot Ryssland sedan de infördes.

Koppling till försvarsföretag

Nu har SVT Värmland gått vidare och lyfter fram kopplingen mellan Rysslandsbolagen och Wingefors fastighetsinnehav i Karlskoga, där försvarsindustriföretag finns bland hyresgästerna. Och det visar sig att det finns säkerhetsrisker, i alla fall enligt försvars- och säkerhetspolitiska experten Patrik Oksanen, som jobbar med säkerhetspolitik i tankesmedjan Frivärld, har uppdrag i Försvarshögskolan och är ledamot i Kungliga krigsvetenskapsakademin.

SVT Värmland rapporterar att Lars Wingefors är huvudägare i fastighetsbolag som äger merparten av lokalerna i Bofors industriområde i Karlskoga. Bland hyresgästerna finns försvarsindustriföretagen Prevas, PartnerTech och Saab.

”Känsligt”

Boforsområdet är ett skyddsobjekt och bolagens verksamhet omgärdas av hög säkerhet. Det gör kopplingen mellan fastighetsbolaget, Lars Wingefors och Rysslandsverksamheten känslig, menar Oksanen.

– Ju större ekonomisk exponering mot Ryssland, desto större risk, säger Patrik Oksanen till SVT Värmland.

– Man kan bli utsatt för utpressning, infiltrering eller andra saker som kan spilla över på fastighetsverksamheten.

”Säkerheten A och O”

Lars Wingefors ställde inte upp på intervju för SVT Värmland, men i ett mejl till NWT svarar Wingefors på några frågor:

Hur ser du på kopplingen mellan Rysslandsverksamheten och fastighetsinnehavet i Karlskoga, och på Patrik Oksanens kritik?

– Säkerhetsarbete är A och O, både för mig som för verksamheterna. Jag är via mitt majoritetsägda holdingbolag, Lars Wingefors AB, ägare av cirka 20 procent av kapitalet i Embracer. Embracer är ett ägarbolag på börsens huvudlista om omgärdas av ett rigoröst regelverk hur vi hanterar oberoende och information, även gentemot mig som grundare, säger Lars Wingefors.

Om det finns en risk, varför har inte Embracer avvecklat antingen Rysslandsverksamheten eller fastighetsinnehavet i Karlskoga?

– Att avyttra eller flytta verksamheter är mycket komplext och kan exempelvis innebära förändrat säkerhetsläge eller repressalier för anställda. Vi kommenterar därför inte tidigare och pågående processer kring avyttring, flytt eller nedstängning av verksamheter i Ryssland förrän sådana eventuellt är slutförda.

Artikeltaggar

EmbracerFastigheterGranskningarKarlskogaLars WingeforsNäringslivOmsättningP4 VärmlandPatrik OksanenRysslandSaabSveriges Radio P4SVTUtpressningVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.