Hoppa till huvudinnehållet

Värmlands första VR-spel: ”En intensiv upplevelse”

Publicerad:
Stillbild ur spelet Toss!
Stillbild ur spelet Toss! Foto: Agera Games

Nu lanseras det första VR-spelet från Värmland.

Det är spelstudion Agera Games i Karlstad som utvecklat spelet ”Toss!” som kommer att finnas tillgängligt på alla de stora plattformarna.

Trion Albin Ahlstedt Grafman, Simon Bergqvist och Eddie Klint ligger bakom spelstudion Agera Games som har skapat ”Toss!”. Spelet blir nu det första VR-spelet från Värmland.

– I ”Toss!” tar du dig som spelare igenom en massa olika hinderbanor högt ovan molnen, förklarar Albin Ahlstedt Grafman.

Namnet är taget från det engelska ordet för att kasta – i spelet är man en apa som kastar sig fram i en virtuell verklighet.

– I tidigare VR-spel tyckte vi att den omvälvande upplevelsen alltid bröts när man rörde sig. Med ”Toss!” ville vi göra själva rörelsen rolig. Därför skapade vi mekaniken som spelet bygger på. Man tar helt enkelt tag i saker med sina händer och drar sig framåt.

Stillbild ur spelet Toss!
Stillbild ur spelet Toss! Foto: Agera Games

Snärtar spelaren till med handleden på rätt sätt och kastar sig framåt kan man framkalla ett hopp – ett ”toss”. På ett liknande sätt som Tarzan kastar sig fram i lianer genom djungeln.

– Spelaren hoppar över spikväggar, undviker lasrar och målsökande boxningshandskar bland annat. Spelet är en intensiv upplevelse i VR. Trots att du står still kan du flyga omkring genom att hoppa med händerna.

Albin Ahlstedt Grafman och hans kollegor i Agera Games har ägnat de två senaste åren åt att arbeta heltid med ”Toss!”.
Albin Ahlstedt Grafman och hans kollegor i Agera Games har ägnat de två senaste åren åt att arbeta heltid med ”Toss!”. Foto: Privat

”I paritet med stålindustrin”

VR-spelen har blivit allt vanligare sedan flera år, varför det första Värmlandsproducerade spelet kommer först nu tillskriver Albin Ahlstedt Grafman en naturlig utveckling.

– Värmland har tidigare varit en vit fläck på kartan när det gäller spelindustrin i Sverige. Fram tills 2016 egentligen, då det startades ett initiativ för att få igång en spelindustri här. Det var projektet The Great Journey med Patrick Standfast som samlade spelutvecklingsintresserade personer i ett samarbete med Embracer.

Genom projektet har det vuxit fram både kompetens och intresse.

– Och förmåga att överhuvudtaget kunna utveckla spel, fortsätter Albin Ahlstedt Grafman.

– Agera Games är en del av den utvecklingen, den rörelsen. Vi har varit med sedan början.

Stillbild ur spelet Toss!
Stillbild ur spelet Toss! Foto: Agera Games

Spelidén som kännetecknar ”Toss!” har de burit med sig sedan 2018. De två senaste åren har studion arbetat heltid med VR-spelet.

– Mottagandet hittills har varit gott. Vi snittar på 8 av 10 i de recensioner som kommit in. Grymt roligt såklart.

”Toss!” lanseras den 7 september och finns tillgängligt på alla de stora plattformarna för VR-spel, som till exempel Steam, Sony Playstation, Viveport och Oculus Quest.

– Jag tycker att folk ska hålla koll på Värmland framöver för det händer mycket. Spelindustrin är i paritet med stålindustrin nu, snart är det en basindustri i landet. För Värmlands del är det här bara början.

Artikeltaggar

3DEmbracerIndustrierInnovation parkKarlstadMolnigtNäringslivNöje/KulturPatrick StandfastPlaystationSpelSteamTarzanThe Great JourneyVärmlands länVindVirtual Reality

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.