Hoppa till huvudinnehållet

Skogsbränder, Ukrainakrig och pandemi – mer EU-samordning behövs

Publicerad:
Dessa värmländska plan står normalt i beredskap just för EU-insatser och skickas genom EU:s civilskyddssamarbete rescEU, skriver Anton Sjöstedt.
Dessa värmländska plan står normalt i beredskap just för EU-insatser och skickas genom EU:s civilskyddssamarbete rescEU, skriver Anton Sjöstedt. Foto: Jörgen Eriscsson/SAAB AB

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Liberalerna är Sveriges Europavänligaste parti. Vi vill fördjupa och utöka EU-samarbetet. Liberaler säger ja till Europa när andra tvekar, klagar eller vill backa ur, skriver Anton Sjöstedt.

I augusti sommaren 2018 skrev jag om när två portugisiska plan och ett av två franska plan hjälpte till att släcka en skogsbrand på en höjd vid Bårtjärn vid Furtan utanför Arvika. Båda franska planen hjälpte dessutom till att vattenbomba en annan brand i Säldebråten i Högboda. Jag tror också att vi alla minns det svenska välkomnandet av de polska brandmännen det året.

I augusti sommaren 2021 rapporterade Sveriges Radio Ekot att Sverige skickat två brandflyg till Grekland ”På uppdrag av EU”, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), på grund av de omfattande skogsbränderna där.

Nu, sommaren 2023, rapporterar P4 Värmland att MSB skickar två skopande flygplan för att bekämpa skogsbränderna i Grekland. Den skogsbrand som just nu härjar där är den största i EU:s historia och nära hälften av unionens gemensamma brandbekämpning är inkopplad i släckningsarbetet. Dessa värmländska plan står normalt i beredskap just för EU-insatser och skickas genom EU:s civilskyddssamarbete rescEU. ”Det är alltid viktigt att vi ställer upp”, sade pressekreteraren på MSB. Jag och Liberalerna håller med.

Så skriver du en debattartikel

Liberalerna är Sveriges Europavänligaste parti. Vi vill fördjupa och utöka EU-samarbetet. Liberaler säger ja till Europa när andra tvekar, klagar eller vill backa ur. EU-samordning vid skogsbränder är bara ett av många sätt som EU gör oss tryggare. EU är dessutom världens viktigaste klimatorganisation och Liberalerna anser att EU också ska vara den bästa, som går i täten för att ställa om till hållbarhet. Vi hade haft färre skogsbränder utan klimatförändringarna!

Avslutningsvis är, enligt de flesta mätningar, stödet för EU historiskt stort i Sverige. Till och med stödet för att införa euron, vilket Liberalerna vill göra, växer (!). Först var det pandemin som satte EU-samarbetet i rampljuset för EU-medborgare och nu är det Ukrainakriget. I samband med pandemin ville de flesta EU-medborgare ha mer EU-samordning, eftersom de var besvikna över att EU:s medlemsländer inte alltid ställde upp för varandra på egen hand.

Enligt Eurobarometern finns det ett starkt stöd hos EU-medborgare för unionens svar på Ukrainakriget. Liberalerna vill se ett EU som fortsätter att hålla ihop mot Putins Ryssland. Från Sveriges sida har regeringen nyligen gett 3,4 miljarder kronor i nytt stöd till Ukraina och Liberalerna vill dessutom skicka JAS gripen till Ukraina så fort vi är medlemmar i Nato. Det handlar om Europas framtid och frihet!

Anton Sjöstedt (L)

Värmlands liberala kandidat i Europaparlamentsvalet 2019

Artikeltaggar

Anton SjöstedtBeredskapBränderEUEuropaFörsvarGreklandJAS 39 GripenKlimatLiberalernaMSBNatoOlyckor och katastroferRysslandSaabSamhällsskyddSkogsbränderSveriges RadioUkrainaUkrainakrigetVladimir Putin