Hoppa till huvudinnehållet

Projektet är slut – så gick det för Linnéa som sålde bilen

Publicerad:
Linnéa Skarped bor sju kilometer utanför Molkom. Hon sålde bilen och skaffade elcykel med kärra. Med på bilden är också dottern Lovis. Arkivbild.
Linnéa Skarped bor sju kilometer utanför Molkom. Hon sålde bilen och skaffade elcykel med kärra. Med på bilden är också dottern Lovis. Arkivbild. Foto: Lisa Olaison

Linnéa Skarped utanför Molkom sålde bilen och började cykla – med sju kilometer till busshållplatsen.

Nu är projektet där hon och tio andra kommuninvånare fått hjälp att resa mer hållbart slut.

– Jag kommer att fortsätta på samma sätt, säger hon.

Linnéa Skarped bor på landet utanför Molkom och bytte bilen mot en elcykel med kärra, vilket NWT berättat om tidigare. Familjen har en bil kvar och delar på en bil med en grannfamilj.

Nästan en gång i månaden har hon och de övriga deltagarna träffats för att få kunskap och inspiration.

– Det har verkligen fått en att utmana sig själv. Att vara i ett projekt med många andra som är med och gör samma resa blir man lite taggad av.

Babyskydd i lådcykeln

Under projekttiden fick hon sitt andra barn och de första månaderna efter förlossningen åkte hon mer bil.

– Sedan hyrde jag en lådcykel, där jag kunde ha babyskyddet som jag har i bilen. Så från tre månader har vi cyklat varje dag.

Undantaget vinterhalkan tror hon att hon kommer att fortsätta cykla. Att hon har varit med i projektet har också gett ringar på vattnet.

– Vi är fyra barnfamiljer som har börjat cykla nu.

”Många har ställt om”

Johanna Hedqvist är miljösamordnare på Karlstads kommun och en av de ansvariga för projektet, som heter Vägbanarna.

Ursprungligen var det tolv deltagare, men en hoppade av.

– Många har ställt om mycket av sitt resande. Flera tänkte att de skulle cykla, men upptäckte att de tyckte jättemycket om att åka buss.

Hur stora utsläpp projektet sparat in har man inte räknat på. Enligt Johanna Hedqvist har syftet snarare varit att deltagarna skulle inspirera andra att också samåka, cykla, gå eller åka mer kollektivt.

Johanna Hedqvist, miljösamordnare och projektledare för Vägbanarna, Karlstads kommun, säger att fler än deltagarna har inspirerats att dra ner på bilåkandet.
Johanna Hedqvist, miljösamordnare och projektledare för Vägbanarna, Karlstads kommun, säger att fler än deltagarna har inspirerats att dra ner på bilåkandet. Foto: HP Skoglund

Enkäter som gjorts med dem som följt deltagarna på Instagram visar att det fått ringar på vattnet.

– En knapp tredjedel av dem som svarat har sagt att de börjat minska sitt bilåkande.

Stor utsläppskälla

Projektet är ett led i Karlstads arbete med att bli klimatneutralt till 2030. År 2021 orsakade biltrafiken utsläpp på knappt 90 000 ton koldioxidekvivalenter i kommunen, enligt SMHI:s emissionsdatabas.

Vad ska ni göra för att nå fler för att få effekt på utsläppen?

– Vi jobbar på många olika sätt. Just jag jobbar med beteende. Samtidigt som vi vet att det är många som behöver bilen så är det ungefär 60 000 personer som bor inom fem kilometer från Stora torget och samtidigt är det ungefär hälften av resorna under fem kilometer som görs med bil, så finns det många resor där det skulle kunna gå att byta ut bilen.

Kommunen kommer nu att fortsätta jobba tillsammans med arbetsplatser för att de ska bli mer cykelvänliga och med det återkommande projektet Vintertrampare, som handlar om att få människor att cykla året om.

Läs alla artiklar i NWT:s serie bilfri vardag:

Linnéa sålde bilen – har sju kilometer till busshållplatsenCarin har levt elva år utan bil – bara drivor av blötsnö stoppar henne från att cykla”Det var skjutsa, skjutsa, skjutsa” – nu tar Håkan tågetJulia, 27, har 1,5 kilometer till hållplatsen – vill inte lägga pengar på en andrabil

Artikeltaggar

CyklarElcykelInstagramKarlstadKarlstads kommunKlimatKlimatpåverkanMiljöMolkomSMHITrafikUtsläpp

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.