Hoppa till huvudinnehållet

Lägre flyttskatter skulle förverkliga barnfamiljers småhusdrömmar i Karlstad

Publicerad:
Unga barnfamiljer måste få en rimlig chans att förverkliga drömmen om ett småhus där hela familjen får plats, skriver Cecilia Nilsson.
Unga barnfamiljer måste få en rimlig chans att förverkliga drömmen om ett småhus där hela familjen får plats, skriver Cecilia Nilsson. Foto: TT arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I Karlstad har unga barnfamiljer som vill flytta till ett småhus fått det svårast. Drygt 45 procent färre har samma möjlighet att köpa ett småhus som före prisfallet på bostäder, vilket är den största förändringen för gruppen i de åtta undersökta städerna, skriver Cecilia Nilsson.

Möjligheten att köpa ett småhus har försämrats för unga barnfamiljer i Karlstad. När boendeutgifterna ökar finns det anledning att se över hindren som försvårar för barnfamiljen att flytta vidare till ett småhus där hela familjen får plats.

I vår nya rapport ”Prisfall och köpkraft på bostadsmarknaden” undersöker vi fyra unga exempelhushålls möjlighet att köpa en bostad på åtta orter. Rapporten visar att även om en liten större andel hushåll klarar bankernas kreditprövning har möjligheten att köpa en bostad försämrats eftersom boendeutgifterna ökat.

Så skriver du en debattartikel

I Karlstad har unga barnfamiljer som vill flytta till ett småhus fått det svårast. Drygt 45 procent färre har samma möjlighet att köpa ett småhus som före prisfallet på bostäder, vilket är den största förändringen för gruppen i de åtta undersökta städerna. För att Karlstads unga barnfamiljer ska kunna förverkliga drömmen om ett småhus krävs det förändringar på bostadsmarknaden:

1. Sänk amorteringskraven

Unga amorterar som mest när de är i början av sina karriärer och tjänar som minst medan äldre amorterar mindre trots att lönen hunnit utvecklas med åren. Genom att sänka amorteringskraven får unga barnfamiljer en rimlig chans att köpa en bostad och bättre möjligheter att få privatekonomin att gå runt när boendekostnaderna ökar.

2. Lägre flyttskatter skapar bättre rörlighet

Sverige har högst flyttskatter bland OECD-länderna och varje procent i flyttskatt minskar rörligheten på bostadsmarknaden. Lägre flyttskatter skapar en större frihet att flytta när livet förändras, så att både barnfamiljen och den ensamstående pensionären kan flytta till bostäder som motsvarar deras behov – utan att straffas ekonomiskt.

Förutsättningarna på bostadsmarknaden har förändrats och det är den unga barnfamiljen som får tumma på sina bostadsdrömmar. Genom sänkta amorteringskrav och lägre flyttskatter kan vi skapa en bostadsmarknad som fungerar bättre och ger de som behöver flytta mer frihet och möjligheter.

Unga barnfamiljer måste få en rimlig chans att förverkliga drömmen om ett småhus där hela familjen får plats.

Cecilia Nilsson

Bostadspolitisk analytiker, Mäklarsamfundet

Artikeltaggar

BankerBolånBostad och byggenBostäderBostadsmarknadHushållKarlstadOECD