Hoppa till huvudinnehållet

Breda restriktioner efter svinpestfynd

Publicerad:
Afrikansk svinpest har upptäckts utanför Fagersta. Arkivbild.
Afrikansk svinpest har upptäckts utanför Fagersta. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Myndigheterna inför hårda restriktioner i ett stort område i Mellansverige efter upptäckten av afrikansk svinpest. De nya reglerna gäller tills vidare.

– En sådan här omfattande spärr har vi inte lagt i modern tid, säger Lena Hellqvist Björnerot, Sveriges officiella chefsveterinär.

Restriktionerna har införts i en stor del av Västmanland och en mindre del av Dalarna. För boende i området – den så kallade smittade zonen – innebär det att man inte får ägna sig åt aktiviteter i skogen, varken skogspromenader, jakt, svampplockning eller offentliga tillställningar som idrottsevenemang.

– Man får helt enkelt inte vistas i skog och mark. Bara de som bor där får vara på sin fastighet och tomt. Man får vistas på allmänna vägar, men inte ute i skog och mark. Det är tuffa restriktioner, men vi gör detta för att få så snart som möjligt bekämpa smittan, säger Lena Hellqvist Björnerot.

Området där Jordbruksverket har infört restriktioner efter fynden av afrikansk svinpest utanför Fagersta. Pressbild.
Området där Jordbruksverket har infört restriktioner efter fynden av afrikansk svinpest utanför Fagersta. Pressbild. Foto: Jordbruksverket

Många smittade – eller inga

Hon säger att de långtgående restriktionerna är unika i modern tid och att man får gå tillbaka till exempelvis utbrotten av mul- och klövsjuka på 1950-talet för att hitta något liknande.

Avgränsningarna för den smittade zonen går att se i Jordbruksverkets pressmeddelande och inbegriper bland annat tätorterna Norberg, Fagersta, Ramnäs och Virsbo. Enligt Aftonbladet är området nästan 1 000 kvadratkilometer stort, en yta motsvarande ungefär 3 gånger 3 mil.

– Vi kan inte utgå från att det bara är de här grisarna vi hittade som är smittade. Det kan finnas många fler eller inga fler. Det är bättre att vi tar i tillräckligt stort, baserat på noggrann riskbedömning, så vi inte låter smittan sprida sig, säger Lena Hellqvist Björnerot.

Fakta

Restriktioner i den smittade zonen

Detta gäller inom den smittade zonen. Förbud mot:

Jakt – alla typer av vilt.

Aktiviteter som sportevenemang, offentliga tillställningar och överlag där folk vistas i skogen. Exempelvis svamp- och bärplockning.

Alla typer av åtgärder inom skogsbruk.

Att släppa hundar lösa.

Dessutom ska de fordon och maskiner som använts inom lant- och jordbruk i den smittade zonen rengöras innan de förs ut.

Den som håller tamgrisar inom zonen måste se över biosäkerheten och ska kontakta veterinär om djur blir sjuka eller om de drabbas av ökad dödlighet.

Detaljerade restriktioner finns att läsa i Jordbruksverkets pressmeddelande.

Källa: Jordbruksverket

Kan ta två år

Från och med fredag kommer personer med utbildning av Statens veterinärmedicinska anstalt och några få utvalda boende inom zonen att gå ut i skogen och leta efter sjuka eller döda vildsvin.

Hellqvist Björnerot säger att arbetet både är intensivt i de kommande dagarna och samtidigt långsiktigt.

– I andra länder där man lyckats bekämpa sjukdomen har det tagit två år. Vi har mycket vildsvin. Vi tar det på stort allvar, säger hon.

Sedan den 25 augusti har minst sju döda vildsvin hittats inom ett begränsat område i Fagerstatrakten. Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som ofta resulterar i död inom en vecka för smittade vildsvin och grisar. Människor eller andra djurslag drabbas inte.

Patrik Dokk/TT

Fakta

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar med allvarlig sjukdom som följd och död oftast in om en vecka.

Bland symtomen finns feber, blödningar, vinglighet och dålig matlust.

Sjukdomen drabbar inte människor.

Sjukdomen finns i Europa sedan 2007 och EU sedan 2014.

Allmänhet och jägare i hela Sverige, men framför allt i Västmanland, uppmanas nu att rapportera in fynd av döda vildsvin till SVA.

Grishållare uppmanas att se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär vid tecken på sjukdom eller ökad dödlighet.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Artikeltaggar

AftonbladetDjur och naturEUFagerstaJordbruksverketRamnäsSjukdomSkogSmittorStatens veterinärmedicinska anstaltVård och omsorgVästmanlands länVeterinär

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.