Hoppa till huvudinnehållet

Klart med ny granne till Bauhaus – stort varuhus börjar byggas i höst

Publicerad:
Bauhaus etablering i Välsviken innebär att även många andra kedjor vill etablera sig på de fem tomter för verksamhetsmark som i dagsläget finns i området. Sammanlagt inklusive Bauhaus kommer det ge cirka 500 nya jobb.
Bauhaus etablering i Välsviken innebär att även många andra kedjor vill etablera sig på de fem tomter för verksamhetsmark som i dagsläget finns i området. Sammanlagt inklusive Bauhaus kommer det ge cirka 500 nya jobb. Foto: Tommy Pedersen

I juni kunde NWT berätta att den finska varuhuskedjan Motonet ska öppna i Välsviken. Och mycket mer handel och verksamhet är på väg dit.

– Intresset är jättestort efter Bauhaus etablering. I höst blir det byggstart på granntomten för ytterligare ett varuhus och många kedjor vill även öppna på de fyra tomterna intill E18.

Beskedet kommer från Peter Höjer och Thomas Olsson på Karlstadsföretaget UBF partner som står bakom bygget av Bauhausvaruhuset i Välsviken som den tyska byggvarujätten kommer att hyra av dem.

I mitten av november slår Bauhaus upp portarna till sitt 12 600 kvadratmeter stora varuhus längs Välsviksleden. Det kommer att ge cirka 150 nya jobb och en sådan stor dragare innebär mycket för Välsviken som handelsdestination.

– Självklart är de övriga handlarna här mycket nöjda med en sådan stor etablering och intresset är därför jättestort hos många andra kedjor att också öppna i Välsviken, säger Peter Höjer.

Nytt varuhus på gång

Först på tur står ett företag som ska öppna ett 4 000 kvadratmeter stort varuhus alldeles intill Bauhaus.

– De hamnar på granntomten alldeles söder om Bauhaus ner mot Välsvikens station som har använts som bygglager, men jag kan ännu inte berätta vilken kedja eller bransch det handlar om. Det vill de själva gå ut och göra.

Det nya varuhuset kommer att påbörjas inom kort.

– Ja, vi har signerat hyresavtalet med bolaget, bygglovet är klart och det blir byggstart i höst. Öppningen kommer preliminärt att ske i september 2024, berättar Peter Höjer.

Karlstads kommun planerar för mer handel på fyra tomter på den södra sidan om E18 i Välsviken. På den norra sidan av motorvägen är planen ytor för kommunala verksamheter. Nu ska detaljplaner tas fram för de två områdena.
Karlstads kommun planerar för mer handel på fyra tomter på den södra sidan om E18 i Välsviken. På den norra sidan av motorvägen är planen ytor för kommunala verksamheter. Nu ska detaljplaner tas fram för de två områdena. Foto: Karta: Karlstads kommun

Fyra tomter till

Utöver detta håller UBF partner även på att diskutera etableringar på de fyra tomter för verksamhetsmark som Karlstads kommun har på södersidan om E18, alldeles intill motorvägen.

– En av tomterna strax norr om Bauhaus är det redan klart att den finska kedjan Motonet som bland annat säljer varor till båt, trädgård, jakt och fiske ska ha. De ska bygga ett 5 000 kvadratmeter stort varuhus.

Det avslöjade NWT i juni.

– Bredvid finns det en tomt på 7 000 kvadrat som det också finns stort intresse för och där vi för diskussioner med flera kedjor som är unika för Karlstad.

– Det samma gäller för de två tomter på vardera 2 000 kvadratmeter som är belägna ännu närmare E18. Här vill bland annat annat flera snabbmatkedjor etablera sig, säger Peter Höjer.

Byggstart för ny mack

På den tomt som ligger närmast Bauhaus och den nya rondellen i Välsviken är det sedan tidigare klart att OK Värmland ska öppna en ny mack för elbilar, vätgasfordon och HVO-bränsle, något som NWT berättade för ett år sedan. Här blir det alltså ingen försäljning av bensin och diesel.

I mitten av november slår Bauhaus upp portarna.
I mitten av november slår Bauhaus upp portarna. Foto: Helena Karlsson

På anläggningen ska även restaurangkedjan Chopchop öppna. Ett likadant samarbete finns redan på Våxnäs.

– Markarbetena inleds preliminärt i slutet av oktober och allting kommer att stå klart före sommaren 2024, säger OK Värmlands vd Stefan Särnehed.

Ger 500 nya jobb

Sammanlagt är det alltså väldigt mycket som är på gång i Välsviken. Alla satsningar kommer att ge ett stort antal nya arbetsplatser.

– Det handlar totalt om cirka 500 nya jobb och det betyder förstås väldigt mycket för Karlstad i dessa tider.

– Vi är stolta över att vi först har lyckats få Bauhaus att etablera sig i Välsviken och nu följer många andra efter, säger Peter Höjer.

För att möjliggöra byggandet på de fyra tomterna närmast söder om E18 måste en ny detaljplan tas fram.

– Det arbetet har nu inletts av oss. Det blir fina skyltlägen där och och därför vill vi få in rätt typ av verksamheter. Det är glädjande att det finns ett så stort intresse för tomterna, säger kommunalrådet Anders Tallgren (S).

Hoppas det går snabbt

Han berättar det även finns ett antal tomter på den norra sidan av E18 som också kommer att detaljplaneras.

– Där tänker vi oss ytor för framför allt kommunala verksamheter, säger Anders Tallgren.

Mer handel och verksamhet är på väg till Välsviken.
Mer handel och verksamhet är på väg till Välsviken. Foto: Tommy Pedersen

Exakt när de två nya detaljplanerna kan stå klara är i dagsläget inte helt klart, men det tar minst ett år. Det är något som frustrerar UBF partner.

– Det finns en förståelse för att Karlstads kommun inte har kunnat göra klart de här detaljplanerna tidigare, men med alla nya arbetstillfällen ser UBF Partner fram emot ett snabbt handläggande så att möjligheten för kommunen inte går förbi.

– Den här utbyggnaden och alla de nya jobb med viktiga skatteintäkter för kommunen bör vara ett prioriterat område i dessa tuffa tider, säger Thomas Olsson.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBauhausDetaljplanerE18FörsäljningHandelKarlstads kommunOK VärmlandSocialdemokraternaStefan SärnehedVälsvikenVaruhus

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.