Hoppa till huvudinnehållet

Vårdens krispaket: ”Det gör ont att skära i alla verksamheter”

Publicerad:
Politiska majoriteten presenterade det nya sparförslaget genom Jens Östergren (C), Parvane Assadbegli (V) och Daniel Schützer (S).
Politiska majoriteten presenterade det nya sparförslaget genom Jens Östergren (C), Parvane Assadbegli (V) och Daniel Schützer (S). Foto: Tommy Pedersen

Sparpaketet i vården ligger kvar – även om vissa delar skjuts fram för att först utredas och samverkas.

– Vi vill ta ansvar för både vård och ekonomi och det gör ont! Det är ruskigt många bäckar små, men ingen planerad skattehöjning, säger regionrådet Daniel Schützer (S).

Det senaste sparförslaget har klubbats igenom i hälso- och sjukvårdsnämnden. Fler besparingar kommer under hösten.

Bland annat ska en flytt av jourcentralen i Säffle till Arvika och den i Kristinehamn till Karlstad utredas mer innan det kommer upp för beslut igen.

Detsamma gäller nedläggning av rehabiliteringsbassängerna på CSK, i Arvika och Torsby sjukhus, som ska samverkas innan nytt beslut kan tas.

– Vi backar på de punkterna, det har gått för fort och vi har inte hunnit med. Det har varit för mycket medicinskt fokus och för lite invånarfokus. Som ordförande i nämnden tar jag på mig det, säger Daniel Schützer (S).

Påverkar alla

De stora posterna; minskning av hyrläkarbemanning, begränsning av köpt vård inom slutenvården och prioriteringar vid köp av externa neuropsykiatriska utredningar, klubbades igenom.

Det innebär bland annat en minskning av hyrläkare till vårdcentralerna, där vakanta tjänster ska bemannas endast till 80 procent med specialistläkare, från och med 1 oktober i år. Och att öka tempot mot digital vård.

En reglering av patientavgiften uppskattas även kunna bidra med ökade intäkter på 25 miljoner kronor under 2024. Något som ska utredas vidare.

”Det är ruskigt många bäckar små”, säger Daniel Schützer (S).
”Det är ruskigt många bäckar små”, säger Daniel Schützer (S). Foto: Tommy Pedersen

– Dessutom avvecklas regionens vårdcentraler i Nybble och Åmotfors som inte varit öppna på flera år. Det möjliggör en försäljning av lokalerna som minskar regionens kostnader. Precis som vi gjorde med vårdcentralen i Deje, säger Daniel Schützer.

Han poängterar att inga verksamheter är undantagna besparingar, utan de sker i hela regionen. Samtidigt att det är viktigt att ha kvar de tre sjukhusen i Karlstad, Torsby och Arvika.

– Det är ruskigt många bäckar små och de stora delarna är redan i gång. Sammanlagt handlar det om en besparing på närmare 68 miljoner i år och nästan 450 miljoner nästa år – med reservation för de delar som fortsatt utreds. Den största delen på drygt 200 miljoner är hälso- och sjukvårdsledningens beslut.

Ingen skattehöjning

Regionens förväntade underskott på närmare en miljard kronor vid årets slut ska i nuläget inte påverka regionskatten.

– Det är inte läge att höja skatten för att kasta in pengar när vi inte har kontroll på var de läcker ut. Vi har gett viktiga uppdrag till regiondirektören att ta reda på var det läcker ut pengar och vilka verksamheter som är effektiva. Vi kommer lägga en mycket mer detaljerad politikerstyrd budget framöver för att få kontroll över det.

Konsekvenserna för värmlänningarna blir en annan vårdform.

”Vården kommer se annorlunda ut”, säger Jens Östergren (C).
”Vården kommer se annorlunda ut”, säger Jens Östergren (C). Foto: Tommy Pedersen

– Eftersom vi ser över allt från hyrläkare till fruktlådor så kommer personalen märka att de har färre hyrkollegor och för invånarna att det är lättare att få en digital vårdtid än att komma fram till vårdcentralen. Vården kommer kanske inte ges på det sättet man är van vid med en läkare på vårdcentralen utan mer kontroller av sjuksköterska eller via telefon, säger Jens Östergren (C), andre vice ordförande i nämnden.

Den styrande majoriteten, S, C och V, vill också göra några satsningar.

Bland annat på vårdcentralen på Herrhagen, som kan avlasta Gripen, och på en ungdomscentral i Säffle.

– Det är klart att det är kris! Men vi har klarat oss igenom det förr och ska vi ta ansvar så gör det ont – även i oss. Men vi måste fixa det här dubbla uppdraget, säger Daniel Schützer.

Artikeltaggar

ArvikaBudgetarCenterpartietCentralsjukhuset i KarlstadDaniel SchützerHyrläkareJens ÖstergrenKarlstadParvane AssadbegliRegion VärmlandSäffleSocialdemokraternaTorsby sjukhusVänsterpartietVårdVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.