Hoppa till huvudinnehållet

Museet lockar barn med förhistorisk rutschkana: ”Alla dinosaurier är lika fina”

Publicerad:
Lara från förskolan Sirius kikar fram mellan bakbenen på en ovanligt klättervänlig stegosaurus.
Lara från förskolan Sirius kikar fram mellan bakbenen på en ovanligt klättervänlig stegosaurus. Foto: Joakim Magnusson

Hör du klampet av triceratopser, stegosaurusar och veloceraptorer?

I höst byter Kristinehamns historiska namn till Kristinehamns förhistoriska och bjuder sina unga besökare på en färgsprakande tidsresa bland klätter- och kramvänliga urtidsödlor.

Det har blivit en uppskattad tradition med barnutställningar på Kristinehamns historiska. Förra hösten gjorde man till exempel plats för LasseMaja & Cirkusmysteriet. Även sommarens Alfons Åberg-utställning blev en stor succé.

– Ungarna älskar Alfons, utbrister intendenten Lena Örtlund som inte heller kan förneka att det regniga vädret gynnade inomhusaktiviteterna i museets lokaler i juli till augusti.

Att tidigare barnutställningar även har synkroniserats med utställningar för en äldre publik har framgångsrikt lockat besökare över generationsgränserna.

Lena Örtlund, intendent på Kristinehamns historiska, i läshörnan.
Lena Örtlund, intendent på Kristinehamns historiska, i läshörnan. Foto: Joakim Magnusson

Den nya utställningen som riktar sig till museets yngsta besökare består av färgglada dinosaurier, rutschkanor och en mysig läshörna. Dino deluxe baseras på Sara Sheppards böcker om Dino. Utställningen är framtagen i samband med Barnutställningar och befinner sig på en landsomfattande turné som tidigare har besökt platser från Luleå i norr till Värnamo i söder.

– Vi har haft flera utställningar i samarbete med Barnutställningar. Vi tycker mycket om konceptet läs och lek och kommer att samarbeta mer med dem i framtiden, säger Lena Örtlund.

Mohammed matar en velociraptor med korv.
Mohammed matar en velociraptor med korv. Foto: Joakim Magnusson

Dino deluxe riktar sig främst till barn mellan 3 och 6 år.

– Men även äldre barn kommer att ha glädje av den, lovar Lena Örtlund.

Den lilla museilokalen sprudlar av färger och former när barnen från förskolan Sirius kommer för att testa den nya utställningen i skarpt läge. De möts bland annat av en mysig läshörna, en dinosauriekiosk och några av karaktärerna från Sara Sheppards böcker. På stegosaurusens rygg kan man till exempel åka kana, en möjlighet som många av barnen genast utnyttjar.

Johannes, 5 år, var inte blyg inför dinosaurierna. Här känner han efter om triceratopsen verkligen har så vassa tänder som det sägs.
Johannes, 5 år, var inte blyg inför dinosaurierna. Här känner han efter om triceratopsen verkligen har så vassa tänder som det sägs. Foto: Joakim Magnusson

Johannes, 5 år, listar genast namnen på alla dinosaurier han känner igen.

– Jag har läst alla böcker. Det är inte läskigt, det är spännande och alla dinosaurier är lika fina, säger han.

Utställningen Dino deluxe pågår till och med den 5 november på Kristinehamns historiska.

Dino deluxe på Kristinehamns förhistoriska.
Dino deluxe på Kristinehamns förhistoriska. Foto: Joakim Magnusson

Artikeltaggar

BöckerIK Sirius BKJohannesKristinehamnLena ÖrtlundLitteraturNöje/KulturUtställningarVärnamo

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.