Hoppa till huvudinnehållet

Assistansfrågan: Ordföranden strök ärendet: ”Då lyssnar vi på den oron”

Publicerad:
Reporter Morgan Bäckvall
Morgan Bäckvall
morgan.backvall@nwt.se
Kommunalrådet Henrik Frykberger (M), drog ur ärendet om personlig assistans ur dagordningen.
Kommunalrådet Henrik Frykberger (M), drog ur ärendet om personlig assistans ur dagordningen. Foto: HP Skoglund

Det blir inget beslut i nuläget om att lägga ut personlig assistans på extern utövare. Kommunstyrelsens ordförande Henrik Frykberger (M) valde att helt lyfta ut ärendet ur dagordningen. Beslut planeras istället tas på kommunstyrelsen i oktober.

Sunne kommuns socialutskott har föreslagit att personlig assistans, som berör 19 brukare, ska läggas ut på ett privat företag, en extern utövare.

Kommunstyrelsen ställdes vid onsdagens sammanträde inför beslutet som punkt nummer två på dagordningen.

Läs också

– Jag drog ur ärendet och det är mitt beslut som ordförande att kunna göra det. Anledningen är att det kommit upp frågeställningar och oro bakom beslutet. För vår del är det liksom ingen prestige i det här, att vi ska trumfa igenom det bara för att vi kan. Utan då lyssnar vi på den oron och de frågeställningar som ändå har kommit fram och så återkommer vi med ärendet på nästa kommunstyrelse i oktober, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsen ordförande.

Linda Johansson (S), oppositionsråd i Sunne.
Linda Johansson (S), oppositionsråd i Sunne. Foto: Daniel Olausson

”Blev positivt förvånad”

– Jag blev positivt förvånad, att han backar i det här och försöker ta till sig av kritiken och oron som kommer. Alla i kommunstyrelsen har fått ett brev från FUB Värmland där man trycker på att man faktiskt behöver ha ett samråd. Det är ju ganska vanligt att man har det. Nästan vid alla verksamhetsförändringar gör man en risk- och konsekvensanalys. Det borde ju ha varit med i underlaget, poängterar Linda Johansson (S), kommunstyrelsens andra vice ordförande.

NWT har tagit del av det brev som FUB Värmland och Autism Värmland skickade till kommunstyrelsens politiker före mötet. Där skriver man:

– Vi förväntar oss att ni i kommunstyrelsen gör detsamma i morgon (onsdag, reds anm) och ser fram emot en kontakt från era tjänstepersoner så att samråd kan ske innan ni fattar ert beslut, skrev Anna-Karin Snahr, ordförande i FUB Värmland till kommunstyrelsen.

– Nu hoppas vi på att kunna stilla en del av oron och ge svar på ett antal av frågeställningarna. Kanske inte alla blir nöjda med det, men då har vi i alla fall lyssnat och försökt, säger Henrik Frykberger.

Artikeltaggar

BeslutFUBHenrik FrykbergerKommunstyrelsenLinda JohanssonModeraternaPersonlig assistansPolitikSocialdemokraternaSunneSunne kommunVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.