Hoppa till huvudinnehållet

Varning för sms från bedragare: ”Lägg aldrig skulden på dig själv”

Publicerad:
Jag kom ifrån det hela med pengarna kvar på kontot men väldigt skakad, skriver insändarskribenten. Genrebild.
Jag kom ifrån det hela med pengarna kvar på kontot men väldigt skakad, skriver insändarskribenten. Genrebild. Foto: Caisa Rasmussen / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Fick ett sms med hälsning från Tele2 som tackade för min beställning och uppgav ett ordernummer. De skulle så snabbt som möjligt leverera beställningen. Om jag hade frågor kunde jag ringa. Så klart jag ringde men det var telefonsvar. Då ringde de upp. Jag undrade vad det var jag beställt. Jo, två mobiltelefoner för 29 000 kronor! Nej, nej, nej! Jag har inte beställt något över huvud taget. Då bad den trevlige mannen så mycket om ursäkt och lovade makulera beställningen. Han ville dock koppla mig till bankens säkerhetsavdelning och frågade vilken bank jag hade. Då lät jag honom förstå att jag ringer själv till banken. Tack och lov hade inga pengar dragits från mitt konto lät banken mig veta och det var heller ingen fara för det eftersom jag inte delat mitt BankID med någon.

Det som är så obehagligt i den här historien är att det är själva sms:et som är lurendrejeriet. Och det kan man bara strunta i. Men jag ringde. Det ska man för säkerhets skull inte göra. Bara låta det vara. Väldigt lätt att gå på för man blir så skärrad och fullständigt överraskad. Det visar sig att numret i fråga hade jag redan blockerat sedan tidigare men den blockeringen släppte igenom sms-et! Nu när jag tittar på blockerade nummer så ligger det inte kvar. Väldigt märkligt det också!

1. Ring någon som vet vad du ska göra och kan hjälpa dig istället för att försöka lösa det själv (jag skulle ha ringt sonen - han vet).

2. Öppna aldrig någonsin ditt BankID (lätt att bli lurad av trevliga, gentlemannamässiga röster när man är skärrad).

3. Lägg aldrig skulden på dig själv. De är så skickliga och kan lura vem som helst.

Jag kom ifrån det hela med pengarna kvar på kontot men väldigt skakad.

MF

Artikeltaggar

BedrägerierEkonomiTele2