Hoppa till huvudinnehållet

Vårdpersonal i Kristinehamn om förslaget att stänga jouren: ”Stor risk” att fler åker till akuten

Publicerad:
Personalen på vårdcentralen i Kristinehamn är kritisk mot förslaget om att lägga ner jourcentralen. Förslaget har nu återremitterats.
Personalen på vårdcentralen i Kristinehamn är kritisk mot förslaget om att lägga ner jourcentralen. Förslaget har nu återremitterats. Foto: Ida Oscarsson

På tisdagen återremitterade hälso- och sjukvårdsnämnden förslaget om att stänga jourcentralen i Kristinehamn.

Personalen på vårdcentralen i kommunen befarar att fler patienter kommer att åka till akuten i Karlstad eller Karlskoga om jourmottagningen stängs.

Äldre och multisjuka kan få åka till Karlstad för att lägga om sår. Fler patienter riskerar att åka till akutmottagningarna i Karlskoga eller Karlstad. En digital bedömning fungerar bara för ett fåtal patienter. Och jourcentralen på Gripen i Karlstad riskerar att bli överbelastad.

Det skriver personal på vårdcentralen i Kristinehamn med anledning av att jourcentralen där föreslås att läggas ner. I dag är den öppen på helger.

Vårdens sparpaket: Inget beslut om jourcentralerna efter protester

Som NWT berättat tidigare föreslås jourcentralerna i både Säffle och Kristinehamn att läggas ner, vilket skulle kunna spara 800 000 kronor per år. En digital vårdcentral föreslås som komplement.

Förslaget behandlades i hälso- och sjukvårdsnämnden på tisdagen, men nämnden beslutade om återremiss. Enligt ett pressmeddelande från regionens styre som består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet för att det ”har skapat stor oro”.

Enligt skrivelsen från personalen tar jourcentralen i Kristinehamn emot runt 15 läkarpatienter och 2-5 patienter som besöker sjuksköterska under varje pass. Personalen bedömer att de allra flesta behöver undersökas på plats.

Kan bli dyrare

I beslutsunderlaget till hälso- och sjukvårdsnämnden står det att möjlighet till provtagning ska utvecklas vid närvårdsavdelningarna i Kristinehamn och Säffle. Men det räcker inte, anser personalen i Kristinehamn: ”... i de allra flesta fall är det just en klinisk undersökning som behövs”, skriver de.

Väljer fler patienter att söka sig till akuten i Karlskoga om jourcentralen i Kristinehamn stängs ser personalen en risk för ökade kostnader för regionen och risker med informations- och journalöverföring.

Personalen i Kristinehamn har däremot inget emot att vårdcentralen i Nybble läggs ner. Enligt skrivelsen har den inte haft någon sjukvårdsverksamhet sedan 2020.

Artikeltaggar

Hälso- och sjukvårdsnämndenKarlskogaKarlstadKristinehamnPolitikRegion VärmlandVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.